Dimensiunea științifică a artei: Aura Bălănescu – În anumite combinații, culorile optice creează senzația de tridimensionalitate ep. 4
22 October 2020
Un exemplu de cooperare europeană
23 October 2020

Idei în noctunră. Diaspora. Dincolo de granite: Invitată Cătălina Curceanu, dr.fiz., cercetător la Institutul de Fizică Nucleară, INFN de la Frascati, Italia

Cercetările de premiu Nobel sunt cele care găsesc ceva, nu cele care invalidează, spune (tocmai) Cătălina Curceanu, dr.fiz., cercetător la Institutul de Fizică Nucleară, INFN de la Frascati, Italia (http://w3.lnf.infn.it/).

Cătălina Curceanu, cea care, împreună cu echipa pe care o coordonează aici a realizat, în Laboratorul subteran de la Gran Sasso (https://www.lngs.infn.it/en/lngs-overview), laborator destinat studiului neutrinilor si fizicii astroparticulelor, un experiment care invalidează una dintre teoriile care îi aparțin lui Roger Penrose, laureat al premiului Nobel pentru fizică pe anul acesta.

Este vorba despre modelul Diósi–Penrose, elaborat de fizicenii Lajos Diósi și Roger Penrose iar cercetarea care demonstrează acest lucru a fost publicată în revista nature physics (https://www.nature.com/articles/) la începutul lunii septembrie a acestui an.

Sursa https://www.lngs.infn.it/en/lngs-overview

Povestea acestui experiment dar și a Cătălinei Curceanu – la Idei în noctunră. Diaspora. Dincolo de granite, 22 octombrie a.c., la Radio România Cultural dar și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizator Corina Negrea.

Sursa foto – Arhiva Cătălina Curceanu

Sursa foto – http://w3.lnf.infn.it/