Știința 360 – 21 octombrie 2021 – S-ar putea să fi descoperit prima exoplanetă care orbitează trei stele, scrie astronomy.com (https://astronomy.com/news/2021/10/a-planet-with-three-suns)
21 October 2021
Știința 360 – 21 octombrie 2021 – Specialiștii, medicii epidemiologi ar trebui să ofere soluțiile la aceasta criză sanitară, ”soluții ca la o problemă matematică, o soluție cu o bază științifică, nu o soluție cu o bază politică sau care să mulțumească o anumită categorie profesională”
21 October 2021

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 21 octombrie 2021 – Pandemia de…fake news

Cum recunoastem fake news-urile? De ce au fake news-urile așa un mare succes? Cum le demontăm? Cum se poate face detecția automată a fake news-urilor, folosind machine learning?
Invitați – Ionuț Poeană, medic specialist nefrolog, într-un Centru de hemodializă din Călărași și Gabriel Preda, dr.ing,  Data scientist  în cadrul unei companii de software din România, ambii voluntari în Rețeaua de solidaritate (https://reteauadesolidaritate.com/), inițiativa ce unește profesioniști români din țară și din diaspora din zonele medicale și de cercetare.
La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, Idei în nocturnă, de la 21.10 la 22.00, o emisiune realizată în parteneriat cu Rețeaua de solidaritate, redactor Corina Negrea.
Ionuț Poeană, medic specialist nefrolog într-un Centru de hemodializă din Călărași (iar de la 1 noiembrie –  și în Spitalul județean Călărași)
.

A predat educație medicală și cursuri de prim ajutor în cadrul ONG ului Medigate, a câștigat Premiul pentru inovație medicala în cadrul congresului Asociatiei Europene de Management al Sănătății, European Health Management Association, EHMA (https://ehma.org/) din Budapesta în 2018.

Din 2019 până in 2021 a lucrat în Spitalul universitar din Lund, Suedia, iar odată cu pandemia a venit în țară (la începutul anului 2021).

Gabriel Preda, dr.ing, Data scientist  în cadrul unei companii de software din România. 

 După un doctorat în computational electromagnetics (modelare numerică a problemelor de camp electromagnetic),  în urmă cu 20 de ani, lucrează în cercetare în Japonia, aplicând tehnici de Machine Learning în control nedistructiv.

Continuă în cercetare aplicată și dezvoltare software în industrie, tot în Japonia.

După întoarcerea în România (2005), fondează două companii de tehnologie, predă la Politehnica din Bucuresti  și are roluri de management în dezvoltare software.

În urmă cu câțiva ani, a început să activeze în Data Science, fiind în prezent Principal Data Scientist la Endava.