Știința 360 – 8 aprilie 2021  – Pandemia a surprins România într-o profundă nedezvoltare  a serviciilor pentru populația vârstnică și mai ales pentru cei cu demență
8 April 2021
Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – The man from Earth, (2007), regia Richard Schenkman, scenariul Jerome Bixby
9 April 2021

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – Invitat, Ciprian Ardelean dr. în arheologie

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 8 aprilie 2021 
În Mexic, totul e deschis, în afară de universități. Poți să mergi la film, poți să mergi la restaurant dar nu poți să mergi la propriul birou și în propriul laborator din campus! (…) Știința s-a oprit. În toată America, toate campusurile sunt închise încă de acum un an, spune Ciprian Ardelean, dr. în arheologie, profesor cercetător titular principal în Departamentul de Antropologie al Universității din Zacatecas, Mexic (https://www.uaz.edu.mx/), cercetător asociat al Universității din Toronto, Canada (https://www.utoronto.ca/) și director al proiectului de cercetare ”Pleistocen si prezența umană în timpul Ultimului Maxim Glacial în centrul-nordul Mexicului, derulat în peștera Chiquihuite din Zacatecas, Mexic, în cadrul căruia aveau să fie făcute o serie de descoperiri de o importanță capitală referitoare la prezența umană mult mai timpurie în America de Nord (https://magazinistoric.ro/revista/2021/202101/6/).
La Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, în partea a doua a interviului realizat de Corina Negrea.

 

Foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Universitatea_din_Toronto

 

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 1 aprilie 2021 

Anul trecut, revista Nature publicarezultatele unor cercetări si descoperiri realizate în peștera Chiquihuite din Mexic (https://www.nature.com/articles/s41586-020-2509-0), descoperiri care plasau prezența umană ”în America de Nord acum 30 – 32.000 de ani, probe descoperite (…) de o echipă internațională de cercetători într-o peșteră de pe vârful unui lanț muntos din zona central-nordică a Mexicului” (revista Magazin istoric, numărul din luna ianuarie 2021, https://magazinistoric.ro/revista/2021/202101/6/).

Coordonatorul echipei și directorul proiectului în cadrul căruia se realizau cercetările ce aveau să ducă la aceste descoperiri este Ciprian Ardelean, dr în arheologie, profesor cercetător titular principal la Departamentul de Antropologie al Universitatii din Zacatecas, Mexic și cercetător asociat al Universității din Toronto, Canada.

Și, în seara aceasta, invitatul emisiunii Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe.

La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizatoare Corina Negrea.

Ciprian Ardelean este născut  la Arad, în 1976. Copilăria și-a petrecut-o în satul Măderat, din podgoria Miniș-Măderat.

A urmat Liceul Dimitrie Țichindeal (1990-1994)  – astăzi, Colegiul Național ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad și Facultatea de Istorie, secția Istorie antică și arheologie, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj – Napoca (1994-1998). În timpul studenției a făcut parte din echipa proiectului Ulpia Traiana Sarmizegetusa, axat ”mai ales pe arheologie romană”, după cum singur mărturisește.

Au urmat, apoi, un Masterat în Arheologie la Escuela Nacional de Antropologia e Historia din Ciudad de Mexico , Mexico City  (https://www.enah.edu.mx/), între 1999-2001, cu o bursă a guvernului federal mexican și un  Doctorat în Arheologie, pe tema ”Arheologia epocii glaciare (Pleistocen) și popularea timpurie a Americii”, la Universitatea din Exeter, Marea Britanie (https://edmun.do/ro/universitate/university-of-exeter-ro/), între 2009-2013, tot cu bursă din partea guvernului mexican.

Din 2001 este profesor cercetător titular principal la Departamentul de Antropologie al Universității din Zacatecas, Mexic (www.uaz.edu.mx) iar din 2010 – director al proiectului de cercetare pe Pleistocen si prezența umană în timpul Ultimului Maxim Glacial în centrul-nordul Mexicului, proiect în cadrul căruia, așa cum menționam, la capătul a ”aproape 10 ani de expediții, săpături și complexe analize de laborator, realizate în mai multe țări” (https://magazinistoric.ro/revista/2021/202101/6/aveau să fie făcute descoperirile din peștera Chiquihuite.

Despre povestea și importanța acestei descoperiri, despre cariera și ”meseria” de arheolog – diseară, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, laRadio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00 (partea I).

N.r. Ciprian Ardelean este și autorul articolelor ce descriu descoperirea, articole publicate și în revista Magazin istoric, numerele din ianuarie și februarie 2021, https://magazinistoric.ro/revista/2021/202101 și https://magazinistoric.ro/revista/2021/202102.

Foto: Arhiva personala