Au inceput inscrierile la Saptamana BEBRAS 2017!
12 October 2017
Hybrid sensorium – sămânța lui Tra, capsula care se hrănește cu respirația vizitatorilor
13 October 2017

Idei în nocturnă – Diaspora. Dincolo de graniţe.: Uniunea Europeană, în avangarda tehnologiilor disruptive

Emmanuel Macron vrea să ”revitalizeze Europa prin cercetare, tehnologii disruptive si inovare (…)” scrie sciencebusiness.net și să o așeze pe ”scaunul șoferului” – şi vrea să facă asta prin înființarea unei agenții interguvernamentale după “modelul financiar” al Agentiei Europene de Apărare, EDA şi tehnologic al Agenției Americane pentru Proiecte de Cercetare Avansată din domeniul Apărării, DARPA.

foto 1 sursa foto sciencebusiness.net

Discutăm această initiativă a preşedintelui francez cu dr ing Andreas Wild, consultant în nanoelectronică și sisteme integrate, implicat, de asemenea, în înfiinţarea Institutului de cercetare ”Silicon Austria Labs” , Austria.

De la ora 21.10 la 22.00, emisiunea Diaspora.Dincolo de graniţe.

Andreas Wild este inginer, absolvent al Institutului Politehnic din București și doctor inginer al Institutului de Fizică Atomică, IFA de la Măgurele.

După emigrarea în Germania în 1981, a lucrat la Sectorul de Produse Semiconductoare al companiei Motorola; a condus laboratoare de proiectare, apoi de cercetare-dezvoltare în Europa, Statele Unite și America Latină (Mexic, Brazilia, Chile), fiind invitat să țină prelegeri la Arizona State University, Institutul Politehnic din București și la Universitatea „Transilvania” din Brașov.

A fost președintele Consiliului Industrial al Centrului de Electronică de Joasă Putere înființat de dația Națională pentru Știință, NSF din Statele Unite la Universitățile din Tucson și Phoenix în Arizona și, timp de cinci ani, membru al comitetului care acordă premiul ”Cledo Brunetti” pentru miniaturizare al Institutului de Inginerie Electrică și Electronică, cea mai importanta asociatie profesionala internationala din domeniu, IEEE.

La întoarcerea din S.U.A., în anul 2001, a fost numit director de cercetare în Europa pentru Motorola, apoi pentru ”fiica” ei, Freescale Semiconductor, conducând laboratoarele din Germania și Franța și contribuind la înființarea Centrului Motorola de software de la București.

După ce a părăsit sectorul privat, în 2009, Dr. Andreas Wild a devenit Director Executiv al Întreprinderii Comune ENIAC, înființată de Consiliul Uniunii Europene în cadrul Programului Cadru 7 de Cercetare al Uniunii Europene, PC7, o instituție europeană autonomă, organizată ca partenatriat public-privat pentru a sprijini cercetarea în nanoelectronică.

La demararea programului Orizont 2020, Dr. Andreas Wild a realizat fuzionarea lui ENIAC cu organizația similara ARTEMIS, creând Întreprinderea Comună ECSEL, al cărei scop este sprijinirea cercetării în nanoelectronică și integrarea sistemelor inteligente.