Dosar de patrimoniu – Lumina din inimi
28 February 2022
DOCUMENTAR: Sărbătoarea Mărţişorului – origine şi tradiţii
1 March 2022

  Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Invadarea Ucrainei, realitatate, istorie, manipulare, consecințe. Invitat, dr. Cosmin Popa, cercetător la Institutul de istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române

marți 1 martie 2022, ora 21.10

 Realizator, Dan Manolache.

                Vă invităm ca în această seară să urmăriți o emisiune specială. O emisiune care ne-a fost impusă de realitatea tragică a unui război care se desfășoară la frontierele României. Nu putem rămâne indiferenți la bombardamentele la care este supusă Ucraina, la luptele crâncene care se dau pe teritoriul ei, la eroismul militarilor și civililor care își apăra țara, la moartea și distrugerile pe care le-a adus acest atac al Rusiei asupra unui stat suveran, la drama zecilor de mii de refugiați din calea urgiei. Să facem mențiunea că invitatul nostru nu este doar un excelent cunoscător al istoriei Uniunii Sovietice și Rusiei ci și un analist informat și obiectiv al evoluțiilor actuale ce au în prim plan Federația Rusă.

              Am fost și rămânem foarte mulți dintre noi admiratorii marii culturi ruse dar, schimbând ceea ce este de schimbat, ne par tulburător de adevărate cuvintele rostite de George Enescu în 1935 la adresa Germaniei lui Hitler „nu recunosc în Germania de astăzi nimic din măreția celor care au sfințit geniul omenesc…. Asta nu înseamnă că poporul german s-a schimbat, nu, ci a intrat în lumina unui soare fals, care i-a luat vederea.”  Asemănările cu anii ’30 nu se opresc aici. Rememorăm discuțiile dintre liderii puterilor democratice și Fuhrer, cedările teritorile la care au consimțit pentru a preveni sau amâna un război anunțat, zădărnicia lor devenită evidentă la 1 septembrie 1939 odată cu atacul nazist asupra Poloniei, acuzată de crime  împotriva minorității germane și de provocări la adresa Celui de al III-lea Reich.

         În discursul cea precedat lansarea invaziei ruse asupra Ucrainei, președintele Vladimir Putin a numit aces act de război „operațiune specială”ce vizează regiunile Donețc și Lugansk. Scopule ei, citez dintr-un text publicat de Agenția de presă RADOR,  „este apărarea locuitorilor acestor teritorii, recunoscute de Rusia, care opt ani – a spus Putin – au fost victime ale umilinţelor şi genocidului comis de regimul de la Kiev, pe care el l-a caracterizat drept ultranaţionalist şi chiar neonazist. Putin a numit operaţiunea un act de autoapărare şi a Rusiei împotriva celor care au făcut din Ucraina ostaticul lor şi încearcă să o folosească împotriva Rusiei. Trimiterea la ceea ce a spus el – asimilarea Ucrainei ca teritoriu de către NATO şi încercarea de a o folosi împotriva Rusiei. El a declarat că Rusia nu are intenţia să ocupe Ucraina, dar va susţine dreptul popoarelor acesteia la autodeterminare. Rusia – a spus Putin – va urmări demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei şi cei care au comis crime împotriva populaţiei civile să fie traşi la răspundere.

            În acealași discurs a făcut o incursiune în istorie, susținând că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai precis, de Rusia bolșevică, la inițiativa lui Lenin. Apoi, a explicat Putin, înainte și după Marele Război pentru Apărarea Patriei, Stalin a anexat la URSS și a transferat Ucrainei câteva teritorii care anterior au aparținut Poloniei, României și Ungariei.

           Vom vorbi pe parcursul emisiunii mai întâi, firește, despre operațiunile militare ce se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, despre rezistența eroică a armatei și populației civile care se opun ocupației, despre valul de solidaritate și fluxul de ajutoare care vin de pretutindeni. În context vom discuta despre reacția NATO și a UE, despre sancțiuni, despre prezentul și viitorul securității europene și mondiale mai ales după ce președintele Rusiei a decis să ordone plasarea forțelor de descurajare ale armatei în stare de alertă, acuzând Vestul de acțiuni și declarații “neprietenoase”.

          Vom discuta desigur și despre felul în care este folosită istoria în a justifica o agresiune aproape unanim condamnată.

          Vă invităm așadar să fiți alături de noi.

Fotografiile postate au fost preluate de pe site- urile RADOR, AGERPRES și Wikipedia.