Asociația Control N și Teatrul Odeon au plăcerea de a prezenta spectacolul DORIAN
11 February 2017
Filmul “O vara de neuitat” – proiectie speciala in cadrul Education a l’Image
11 February 2017

In memoriam Radu Gabrea

Sâmbătă, 11 februarie, orele 20, Institutul Cultural Român Bruxelles va aduce un omagiu regizorului Radu Gabrea, prin proiecția documentarului Împărăteasa roșie – viața și aventurile Anei Pauker (2016), în cadrul Săptămânilor filmului românesc de la Strasbourg, 8 februarie- 14 martie ac.

“Radu este bunul și vechiul meu prieten, stăteam alături la Eurimages, împreună am organizat prima ediție a Săptămânilor filmului românesc la cinematograful Odyssée. A fost primul meu invitat român în cadrul acestei programări, eram foarte încântați să ne revedem cu ocazia proiecției ultimului său documentar despre Ana Pauker. Este trist să anunț acum această proiecția in memoriam, după ce am vorbit în fiecare seară de la deschiderea acestei ediții de film românesc despre dezbaterea pe care o pregătim.” – mărturisește directorul cinematecii, Faruk Gunaltay, joi seara, 9 februarie, după aflarea tragicei dispariții.        

Împărăteasa roșie – viața și aventurile Anei Pauker este cel mai recent film documentar al regizorului Radu Gabrea, realizat “în linia interesului permanent [al domniei sale] pentru descoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României. Am socotit că readucerea în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară.  Apariția excepționalei cărti a istoricului american Robert Levy, “Ana Pauker: The rise and fall of a Jewish communist” mi-a dat ideea documentarului și m-a ajutat, direct și indirect, la realizarea acestuia.”, declara Radu Gabrea despre documentarului dedicat aceastei marcante și controversate personalități politice de origine evreiască.

“Săptămânile filmului românesc la cinematograful Odyssée au ajuns la a cincea ediție și sunt organizate anual de Institutul Cultural Român Bruxelles și de Asociația de studenți români din Strasbourg, una din cele mai active asociații pe care le-am întâlnit în carierea mea de director al cinematecii. Cu concursul ICR am prezentat la Strasbourg, în decursul anilor, cele mai recente filme din România și din Republica Moldova, am realizat o retrospectivă a cinematografiei românești și am invitat cei mai titrați cineaști, precum Radu Gabrea, Stere Gulea, Adrain Lustig sau actorii Olimpia Melinte și Cuzin Toma.” , a adăugat Faruk Gunaltay pentru ICR Bruxelles.