Gala Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române
13 December 2016
CRĂCIUN PENTRU TOȚI LA ATENEU
13 December 2016

Lansarea manuscrisului facsimilat al Poemului Erotocrit, un bestseller al secolului al XVIII-lea

Ediția facsimilată a Poemului Erotocrit a fost lansată joi 8 decembrie, la Biblioteca Academiei Române. 
Poemul Erotocrit, atribuit scriitorului cretan  Vincenzo Cornaro, are o vechime de peste 300 de ani. Versiunea facsimilată care a văzut lumina tiparului săptămâna trecută, a fost posibilă datorită susținerii financiare oferită de Asociația Excelență prin Cultură al cărei președinte dorește să își păstreze anonimatul. Biblioteca Academiei Române deține 12 astfel de copii, dar cel mai frumos exemplar este acesta care a fost facsimilat și tipărit acum. Președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, Eugen Simion afirmă ca un asemenea manuscris este un eveniment de artă, iar Răzvan Teodorescu Președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei, o consideră o mică, comoară .
Varianta manuscrisului Erotocrit publicată acum în ediție facsimilată, însoțit de transcrierea textului din chirilică este realizată  după manuscrisul românesc 3514 aflat în patrimoniul Cabinetului de Manuscrise și Carte Rară. cea mai bogată și frumos ilustrată din toate versiunile existente. Mulți boieri de seamă din Valahia și din Moldova, au fost interesați de conținutul acestui roman și au contribuit cu bani la copierea și răspândirea lui. Numărul manuscriselor care s-au păstrat, atât din traducerea moldovenească în proză, cât și din traducerea muntenească, este destul de mare, cele mai multe dintre ele aflându-se la Biblioteca Academiei Române.
Gabriela Dumitrescu șefa serviciului Manuscrise și Carte Rară de la Biblioteca Academiei Române, este cea care s-a îngrijit de ediția lansată pe 8 decembrie în Aula Bibliotecii Academiei Române.