Corul Armatei Roșii, primul concert după accidentul de avion
19 February 2017
LUNA AMARĂ LANSEAZĂ DVD-UL “LIVE LA CONTI”
19 February 2017

LUCIAN DRAGOȘ BOGDAN: “VÂNĂTORII DE CAPETE”

“Vânătorii de capete”, primul volum din seria Vagabondul aparținând scriitorului Lucian Dragoș Bogdan, a apărut anul trecut la Editura Tritonic, autorul având în prezent în lucru cel de-al doilea volum. Încadrat în colecția “Mystery & Thriller” a editurii, românul are și mister, și acțiune și umor – chiar dacă, uneori, cam negru.

Dacă în realitate Alba Iulia – chiar orașul de reședință al autorului – este unul dintre cele mai liniștite și puțin periculoase locuri în care ar putea cineva să trăiască, în “Vanatorii de capete” localitatea transilvăneană devine scena unor crime înfiorătoare (implicând oameni ai străzii decapitați și goliți de organe), care le dau bătăi de cap polițiștilor și aprind imaginația oamenilor de rând care s-au săturat de rutină serviciu-casă-soție cicălitoare în care i-a adus viața. Din prima categorie îl cunoaștem pe Marian, care știe că nu e nimic aventuros în a lucra printre cadavre, iar din cea de a doua îl avem pe Dinu, care, ajuns în floarea vârstei, plictisit de muncă, nevasta veșnic nervoasă cu care nu mai are nimic în comun și copiii cu diversele lor probleme, visează la o schimbare care să-i pună sângele în mișcare.

Dacă în “Panza de paianjen”, Lucian Dragoș Bogdan abia își făcea mâna ca scriitor de romane polițiste, vădind pe alocuri ezitările începutului, în “Vânătorii de capete” cititorul îl percepe ca pe un autor împlinit, care își stăpânește extraordinar de bine povestea, personajele și relațiile dintre ele. Acțiunea e închegată, dialogurile sunt extrem de vii și de multe ori amuzante, mai ales prin felul de a vorbi al personajelor, iar curiozitatea celui care citește este permanent în alertă.

Dinu, personajul principal, este un cât se poate de credibil bărbat de vârsta a doua, care simte că viața l-a trăit pe el, iar acum e timpul ca și el să o trăiască pe ea și care are curajul și nebunia necesare să-și dea existența comnplet peste cap și să facă ce-și dorește: pe de o parte, să-l ajute pe Marian să găsească criminalul care ucide atât de crud oamenii fără adăpost și pe de alta, să aibă parte de aventura secolului. Renunțând la viața călduță și începând un trăi deloc ușor pe străzi, asezonat cu mirosuri pestilențiale, mâncare mai mult stricată, lipsa unei identități și amenințarea diferitelor clanuri de răufăcători, Dinu își croiește încet drumul spre cele două scopuri ale sale. Personajul nu rămâne imun la tot ce vede și trăiește, ajungând în final schimbat, pe de o parte mulțumit de realizările sale, pe de altă parte încă dornic de cunoaștere și adrenalină la cote maxime.

Așadar, dacă va doriți o carte care să vă introducă în lumea oamenilor străzii, invizibili pentru cei mai mulți dintre cetățeni, într-o aventură cu pericol, sânge și răsturnări de situație, găsiți românul “Vânătorii de capete” AICI, la preț redus.