Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend
21 January 2017
BUCUREȘTI 41 TUR-RETUR, PARTE DIN ‘VIITORUL MEMORIEI’
21 January 2017

REGALITATEA – FILE DE POVESTE

Anul 2016 a fost prilej de rememorare a unui moment istoric major: intrarea României în Primul Război Mondial alături de Antantă, după doi ani de neutralitate.

De aceea, dedicăm și noi o serie de ediții ale rubricii REGALITATEA – FILE DE POVESTE acestui episod important din istoria țării noastre și a Casei Regale.

Istoria cea mare s-a intersectat cu istoria subiectivă, a celor simpli, ostași necunoscuți pe câmpul de luptă, sau membrii ai familiei regale, precum principesele Ileana și …, aflate pe front alături de Mama Răniților, Regina Maria.

Vă oferim în ediția din 21 ianuarie, de la ora 11.45, fragmente epistolare trimise de regina maria a României mamei sale, Ducesa de Coburg, în anii grei ai refugiului la Iași din timpul războiului de Reîntregire.

Așa cum amintește doamna Diana Mandache în volumul ”Viva regina Maria! – Un destin fabulos în reîntregirea României”, ”Marele Război a separat familiile regale europene, întâietate având acum alinațele politice și militare, nu cele matrimoniale. Rețeaua de căsătorii inițiată de Regina Victoria, bunica Europei și Regele Christian al XIX-lea al Danemarcei, supranumit socrul Europei, a fost sortită eșecului. În acest război, rudele s-au aflat adsea în tabere adverse.”

Iată Telegrama pe care Regina Maria i-o trimitea mamei sale la 31 august 1916 de la Palatul Regal București:

”Sunt sigură că gândurile tale sunt cu noi în acest moment deosebit în care țara naostră speră să-și realizeze în fine visul său măreț.

Suntem cu toții conștienți de sarcina uriașă pe care ne-am asumat-o, dar avem încredere că această cauză a noastră este una dreaptă.

Închei plină de curaj. Toate cele bune tutoror.

Missy”

În Salonul de Aur de la palatul Cotroceni, Regele Ferdinand își sărbătorea la 11 august 1916 aniversarea de 51 de ani. La telegrama de felicitare primită de la Kauserul Wilhelm, Regele României răspunde:

” În vremurile acestea serioase și pline de răspundere, mă încred deplin în Dumnezeu, cu ajutorul căruia sper să biruiesc marile greutăți, spre binele țării mele”.

 

Și vremurile aprige de război au venit.

Casa Regală se refugiază la Iași, Regina Maria și fetele sale devin infirmiere, suverana înfiinează rețeaua de spitale ”Regina Maria”.

”Haina mea de infirmieră a ajuns pentru soldați un simbol.

Treceam printre ei, toată în alb, reflectoarele mă luminau în noapte și știam că în ochii ostașilor eu înfățișam steaua nădejdii.”

Sumele provenite din vânzarea cărții sale, ”My Country”, scrisă de regină și publicată la Londra în 1916, au fost donate Crucii Roșii Britanice, activă în România.

În paginile jurnalului său, Regina Maria transcria acum 100 de ani versurile pe care un soldat necunoscut i le-a dedicat:

”Când izgonit am fost, Stăpână

Lăsai acasă și un crin.

Crin alb pictat de alba-ți mână…

God save the Queen.

 

Să ia avutu-mi tot, ca pradă,

Dușmanul lacom și hain!

Dar cruță-mi flaorea de zăpadă!

God save the Queen.

 

Crini albi au când Tu vei mai face?

Mânjiți d-ai sângelui carmin

Sunt azi. Târziu…când o fi pace…

God save the Queen.

 

Bieți crini, v-a vestejit războiul;

Dar suferă mai groaznic chin

Artista ce-a zvârlit penelul!

God save the Queen.

 

 (sursă foto – http://casa-regala.blogspot.ro/ ) 

Sugestii bibliografice:

Viva regina Maria! – Un destin fabulos în reîntregirea României”, Diana Mandache, Editura Corint, 2016