Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: "Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Dan Vodnar: "Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

06 Iunie 2025, 14:41

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de sodiu? Răspunsurile vin cu explicații clare și sfaturi practice – dar și cu avertismente care nu trebuie ignorate. De la miturile legate de tipurile de sare și până la adevărurile științifice despre zeama de varză murată și rolul iodului în organism, profesorul Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor și invitatul Corinei Negrea în emisiunea Știință cu sare și piper. aduce o doză de claritate într-un subiect adesea încărcat de confuzii și reclame înșelătoare.

Profesorul Dan Vodnar atrage atenția asupra unui obicei periculos, adânc înrădăcinat în cultura culinară românească: adăugarea în exces a sării în mâncare. „Românii consumă de patru ori mai multă sare decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății”

Deși gustul sărat ne este familiar și chiar dorit, el vine cu un preț.

Trebuie să înțelegem puțin din ce este formată sarea. Ea are un ion de sodiu și un ion de clor. Clorul din sare este utilizat de organismul nostru pentru formarea acidului clorhidric, a acelui acid din stomac. În schimb, sodiul este utilizat pentru mai multe funcții. Una dintre ele, și poate cea mai importantă, este stabilirea echilibrului electrolitic în organismul nostru și a presiunii osmotice. Întotdeauna el este în competiție cu potasiul. Când este mai mult sodiu, practic se elimină potasiul.”

Profesorul Vodnar recomandă un experiment simplu. Acest exercițiu ne ajută să conștientizăm sursele ascunse de sodiu, dincolo de solnița de pe masă.

Luați etichetele produselor pe care le consumați într-o zi și calculați câtă sare ingerați. Dacă depășiți 5 grame pe zi, trebuie să interveniți.


În supermarket, rafturile oferă o varietate de tipuri de sare, dar puțini știm cum să le alegem corect.

„Cea mai valoroasă sare pe care o avem înspre consum în zilele noastre este o stare care vine din Bretania, o stare celtică și care are undeva la 15% oligoelemente. Din punct de vedere compozițional, din punct de vedere al gătitului, ea nu e mai grunjoasă, este mai aglomerată. Și dacă nu adaugi un antiaglomerant în ea, s-ar putea să nu curgă cum trebuie din solniță. Are o culoare mai închisă urmare a acestor minerale, dar așa, ca și categorii de săruri, mi se pare una dintre cele mai importante. (…) Sarea grunjoasă chiar o recomand pentru toți cei care vor să gătească cu ea și gătesc într-un mediu în care sarea poate difuza.”

De ce simțim nevoia să mâncăm sărat? Nu este un semn al unei carențe, ci o obișnuință.

Sarea potențează gustul, iar fără ea ni se pare că mâncarea e fadă.

Totuși, gustul nu trebuie să fie un pretext pentru abuz. Există alternative, precum sarea dietetică – clorura de potasiu –, care poate înlocui parțial sarea obișnuită. Este mai amară, dar mai puțin agresivă pentru organism.

Sodiul există și în legume, dar acolo este legat, integrat în structura alimentului și se pierde parțial la fierbere sau gătire, explică profesorul. Așadar, nu trebuie să ne temem de sodiul din salată, ci de cel adăugat ulterior.

N-am putea supraviețui fără sodiu. Are un rol important în transmiterea impulsurilor electrice în organismul nostru, înspre neuroni, ajută la păstrarea acestei presiuni osmotice, are o funcție importantă, sodiul, în organism. Dar, cantitatea este cea care poate să facă din nou diferența, adică ea să joace împotriva noastră. De aceea trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare.”

Chiar dacă are gust intens, varza murată nu conține o cantitate exagerată de sare, spune profesorul Vodnar. Secretul stă în modul în care este pregătită. Acest proces natural de fermentație transformă varza într-un aliat al sănătății digestive.

„Zeama de varză este foarte bună pentru stomac, tocmai pentru că ea conține aceste probiotice și post-biotice, acești fermenți”, explică profesorul, adăugând că, în ciuda sării, zeama are beneficii dacă este consumată în cantități moderate – adică nu litri întregi pe zi (...)

Subiectul iodului din sare este adesea greșit înțeles. Iodul este vital pentru funcționarea glandei tiroide, iar lipsa lui duce la creșterea TSH-ului și apariția gușei.

În cazul unui incident nuclear, iodul joacă un rol de protecție esențial.„Dacă glanda tiroidă nu este satisfăcută cu iod din alimentație, se va lega de iodul radioactiv din mediu. Și ar fi ionii de iod radioactiv. Dar sarea nu conține iod radioactiv.”

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

  Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea  Știință cu sare...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

  Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Știință cu sare și piper 11 Aprilie 2025, 11:30

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de...

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Știință cu sare și piper 04 Aprilie 2025, 14:30

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău , asistent universitar și...

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Știință cu sare și piper 28 Martie 2025, 11:42

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu...

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Ascultă live

Ascultă live

04:00 - 04:30
Timpul Prezent (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
PSIHOLOGUL MUZICAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
04:00 - 05:00
Français 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
04:00 - 06:00
VERBA MANENT: Pagini din arhiva RRI (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:03 - 06:00
Hit Mix ( emisiune muzicală specializată)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 06:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
03:00 - 04:30
Teatru radiofonic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru