Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

06 Iunie 2025, 14:41

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de sodiu? Răspunsurile vin cu explicații clare și sfaturi practice – dar și cu avertismente care nu trebuie ignorate. De la miturile legate de tipurile de sare și până la adevărurile științifice despre zeama de varză murată și rolul iodului în organism, profesorul Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor și invitatul Corinei Negrea în emisiunea Știință cu sare și piper. aduce o doză de claritate într-un subiect adesea încărcat de confuzii și reclame înșelătoare.

Profesorul Dan Vodnar atrage atenția asupra unui obicei periculos, adânc înrădăcinat în cultura culinară românească: adăugarea în exces a sării în mâncare. „Românii consumă de patru ori mai multă sare decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății”

Deși gustul sărat ne este familiar și chiar dorit, el vine cu un preț.

Trebuie să înțelegem puțin din ce este formată sarea. Ea are un ion de sodiu și un ion de clor. Clorul din sare este utilizat de organismul nostru pentru formarea acidului clorhidric, a acelui acid din stomac. În schimb, sodiul este utilizat pentru mai multe funcții. Una dintre ele, și poate cea mai importantă, este stabilirea echilibrului electrolitic în organismul nostru și a presiunii osmotice. Întotdeauna el este în competiție cu potasiul. Când este mai mult sodiu, practic se elimină potasiul.”

Profesorul Vodnar recomandă un experiment simplu. Acest exercițiu ne ajută să conștientizăm sursele ascunse de sodiu, dincolo de solnița de pe masă.

Luați etichetele produselor pe care le consumați într-o zi și calculați câtă sare ingerați. Dacă depășiți 5 grame pe zi, trebuie să interveniți.


În supermarket, rafturile oferă o varietate de tipuri de sare, dar puțini știm cum să le alegem corect.

„Cea mai valoroasă sare pe care o avem înspre consum în zilele noastre este o stare care vine din Bretania, o stare celtică și care are undeva la 15% oligoelemente. Din punct de vedere compozițional, din punct de vedere al gătitului, ea nu e mai grunjoasă, este mai aglomerată. Și dacă nu adaugi un antiaglomerant în ea, s-ar putea să nu curgă cum trebuie din solniță. Are o culoare mai închisă urmare a acestor minerale, dar așa, ca și categorii de săruri, mi se pare una dintre cele mai importante. (…) Sarea grunjoasă chiar o recomand pentru toți cei care vor să gătească cu ea și gătesc într-un mediu în care sarea poate difuza.”

De ce simțim nevoia să mâncăm sărat? Nu este un semn al unei carențe, ci o obișnuință.

Sarea potențează gustul, iar fără ea ni se pare că mâncarea e fadă.

Totuși, gustul nu trebuie să fie un pretext pentru abuz. Există alternative, precum sarea dietetică – clorura de potasiu –, care poate înlocui parțial sarea obișnuită. Este mai amară, dar mai puțin agresivă pentru organism.

Sodiul există și în legume, dar acolo este legat, integrat în structura alimentului și se pierde parțial la fierbere sau gătire, explică profesorul. Așadar, nu trebuie să ne temem de sodiul din salată, ci de cel adăugat ulterior.

N-am putea supraviețui fără sodiu. Are un rol important în transmiterea impulsurilor electrice în organismul nostru, înspre neuroni, ajută la păstrarea acestei presiuni osmotice, are o funcție importantă, sodiul, în organism. Dar, cantitatea este cea care poate să facă din nou diferența, adică ea să joace împotriva noastră. De aceea trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare.”

Chiar dacă are gust intens, varza murată nu conține o cantitate exagerată de sare, spune profesorul Vodnar. Secretul stă în modul în care este pregătită. Acest proces natural de fermentație transformă varza într-un aliat al sănătății digestive.

„Zeama de varză este foarte bună pentru stomac, tocmai pentru că ea conține aceste probiotice și post-biotice, acești fermenți”, explică profesorul, adăugând că, în ciuda sării, zeama are beneficii dacă este consumată în cantități moderate – adică nu litri întregi pe zi (...)

Subiectul iodului din sare este adesea greșit înțeles. Iodul este vital pentru funcționarea glandei tiroide, iar lipsa lui duce la creșterea TSH-ului și apariția gușei.

În cazul unui incident nuclear, iodul joacă un rol de protecție esențial.„Dacă glanda tiroidă nu este satisfăcută cu iod din alimentație, se va lega de iodul radioactiv din mediu. Și ar fi ionii de iod radioactiv. Dar sarea nu conține iod radioactiv.”

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Știință cu sare și piper 15 Octombrie 2025, 14:31

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof.  Dan Vodnar , cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
FOLCLORIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
06:00 - 07:00
Agenda Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri