Ascultă Radio România Cultural Live

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

11 Aprilie 2025, 11:30

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, acolo unde echipa de cercetători condusă de Prof.univ dr. Dan Vodnar a reușit să transpună în practică, adică în produs, cercetări derulate în laborator. Așa a apărut echibioticul, un simbiotic format din șase tulpini de probiotice și un prebiotic natural – inulina.

Dr. Adrian Martău, asistent universitar, cercetător la aceeași Facultate de Știința și Tehnologia Alimentelor și membru în echipa de cercetători a explicat cum se produce acest supliment, cum arată procesul de cultivare, separare și uscare a bacteriilor benefice și de ce e important să ne întoarcem, măcar cu gândul, la obiceiurile alimentare ale bunicilor.

Stația pilot funcționează din 2021 și este complet echipată pentru a reproduce procesele de producție în condiții controlate, scalate de la laborator la volume mai mari. Ceea ce face special acest produs este combinația dintre probiotice – bacterii benefice – și prebiotice – hrana acestora. În cazul echibioticului, prebioticul folosit este inulina, o fibră naturală extrasă din cicoare.

„Prebioticul este hrana probioticelor, de fapt. În cazul nostru, ca prebiotic avem inulina. Foarte multă lume probabil nu știe ce este inulina. Aceasta se regăsește în cicoare. Bunicii noștri consumau cicoare, și de aceea probabil nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal, pentru că deja consumau acel prebiotic luat din acele băuturi surogate de cafea.”

Procesul de obținere a probioticelor implică fermentare, centrifugare, spălare și în final, atomizare – o metodă de uscare extrem de rapidă folosită și la fabricarea laptelui praf pentru bebeluși.

„Biomasa și matricea de încapsulare formată din glucoză și maltodextrină, se pulverizează foarte, foarte fin în camera de atomizare și are loc un proces de uscare aproape instant la temperaturi destul de ridicate, în cazul nostru 115°C. Poate ne gândim că 115°C grade ar putea distruge acele microorganisme. În cazul nostru, este destul de puțin afectat de temperatură prin simplul fapt că procesul este foarte, foarte rapid, undeva la câteva milisecunde, apoi pudra obținută este extrasă și temperatura este redusă și separată într-un ciclon de separare și colectată într-un vas-colector.”

Produsul final este un praf fin care conține șase tulpini diferite de bacterii, fiecare cultivată individual, în condiții specifice.

Fiecare tulpină utilizată de noi, fiecare microorganism, au fost dezvoltate separat și optimizat întreg procesul, și toate condițiile de cultivare, inclusiv mediile de creștere, sunt specifice tulpinii respective. Nu putem folosi același proces pentru toate microorganismele. Unele sunt anaerobe, adică nu au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta.

După ce toate cele șase tulpini sunt stabilizate și uscate, ele sunt amestecate cu inulina, apoi dozate în pliculețe de câte 5 grame. Întregul lanț tehnologic este automatizat, controlat și gândit pentru eficiență și siguranță.

Dan Vodnar: „Până la urmă, noi părem sofisticați, dar natura este destul de simplă”
Știință cu sare și piper 26 Noiembrie 2025, 15:01

Dan Vodnar: „Până la urmă, noi părem sofisticați, dar natura este destul de simplă”

Dacă ai crezut vreodată că gelurile, maioneza sau piftia sunt doar produse obișnuite ale bucătăriei, interviul cu Dan Vodnar...

Dan Vodnar: „Până la urmă, noi părem sofisticați, dar natura este destul de simplă”
Dan Vodnar: „Este o mare  greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”
Știință cu sare și piper 19 Noiembrie 2025, 16:45

Dan Vodnar: „Este o mare greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”

Dan Vodnar , profesor de gastronomie moleculară și expert în știința alimentelor, lămurește astăzi, într-un nou...

Dan Vodnar: „Este o mare greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”
Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”
Știință cu sare și piper 12 Noiembrie 2025, 14:30

Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”

De ce se curăță ouăle mai ușor în apă rece? Cum se formează spuma de albuș? Și ce se întâmplă, de fapt,...

Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”
Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Știință cu sare și piper 23 Octombrie 2025, 07:21

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 

  Într-o nouă ediție a emisiunii  Știință cu sare și piper ,  profesorul  Dan Vodnar , specialist...

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Știință cu sare și piper 15 Octombrie 2025, 14:31

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof.  Dan Vodnar , cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Ascultă live

Ascultă live

23:00 - 00:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 00:00
COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
23:30 - 00:00
English 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
23:00 - 00:00
Ora veselă (înregistrare RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
TEATRU SCURT
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
23:00 - 00:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 00:00
Seară de teatru
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri