Ascultă Radio România Cultural Live

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

11 Aprilie 2025, 11:30

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, acolo unde echipa de cercetători condusă de Prof.univ dr. Dan Vodnar a reușit să transpună în practică, adică în produs, cercetări derulate în laborator. Așa a apărut echibioticul, un simbiotic format din șase tulpini de probiotice și un prebiotic natural – inulina.

Dr. Adrian Martău, asistent universitar, cercetător la aceeași Facultate de Știința și Tehnologia Alimentelor și membru în echipa de cercetători a explicat cum se produce acest supliment, cum arată procesul de cultivare, separare și uscare a bacteriilor benefice și de ce e important să ne întoarcem, măcar cu gândul, la obiceiurile alimentare ale bunicilor.

Stația pilot funcționează din 2021 și este complet echipată pentru a reproduce procesele de producție în condiții controlate, scalate de la laborator la volume mai mari. Ceea ce face special acest produs este combinația dintre probiotice – bacterii benefice – și prebiotice – hrana acestora. În cazul echibioticului, prebioticul folosit este inulina, o fibră naturală extrasă din cicoare.

„Prebioticul este hrana probioticelor, de fapt. În cazul nostru, ca prebiotic avem inulina. Foarte multă lume probabil nu știe ce este inulina. Aceasta se regăsește în cicoare. Bunicii noștri consumau cicoare, și de aceea probabil nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal, pentru că deja consumau acel prebiotic luat din acele băuturi surogate de cafea.”

Procesul de obținere a probioticelor implică fermentare, centrifugare, spălare și în final, atomizare – o metodă de uscare extrem de rapidă folosită și la fabricarea laptelui praf pentru bebeluși.

„Biomasa și matricea de încapsulare formată din glucoză și maltodextrină, se pulverizează foarte, foarte fin în camera de atomizare și are loc un proces de uscare aproape instant la temperaturi destul de ridicate, în cazul nostru 115°C. Poate ne gândim că 115°C grade ar putea distruge acele microorganisme. În cazul nostru, este destul de puțin afectat de temperatură prin simplul fapt că procesul este foarte, foarte rapid, undeva la câteva milisecunde, apoi pudra obținută este extrasă și temperatura este redusă și separată într-un ciclon de separare și colectată într-un vas-colector.”

Produsul final este un praf fin care conține șase tulpini diferite de bacterii, fiecare cultivată individual, în condiții specifice.

Fiecare tulpină utilizată de noi, fiecare microorganism, au fost dezvoltate separat și optimizat întreg procesul, și toate condițiile de cultivare, inclusiv mediile de creștere, sunt specifice tulpinii respective. Nu putem folosi același proces pentru toate microorganismele. Unele sunt anaerobe, adică nu au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta.

După ce toate cele șase tulpini sunt stabilizate și uscate, ele sunt amestecate cu inulina, apoi dozate în pliculețe de câte 5 grame. Întregul lanț tehnologic este automatizat, controlat și gândit pentru eficiență și siguranță.

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul  Dan Vodnar  – specialist în știința...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

  Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea  Știință cu sare...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

  Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Știință cu sare și piper 04 Aprilie 2025, 14:30

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău , asistent universitar și...

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Știință cu sare și piper 28 Martie 2025, 11:42

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu...

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
06:05 - 07:00
LUMINA CREDINŢEI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
06:00 - 07:00
Ştiri
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:00 - 07:00
Universul credinței
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru