Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

30 Mai 2025, 14:50

Prof. dr. Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în această ediție a emisiunii Știință cu sare și piper despre adevărul ascuns din spatele zahărului. De la „aurul alb” al Europei la factorul major al obezității și bolilor metabolice, zahărul joacă un rol complex în dieta noastră.

Profesorul Dan Vodnar demontează mituri, explică procese biochimice într-un mod accesibil și oferă soluții concrete pentru un consum conștient.

„Ați crede că este ușor să-l identificăm, să-l găsim în produsele alimentare, dar vă invit să vedeți care este conținutul de pe etichetele produselor de tip ketchup, de tip muștar, să vizualizați etichetele de la cârnați și veți vedea că există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket.”

El propune un experiment simplu pentru a înțelege cât zahăr poate fi dizolvat în apă.

„Ca să înțelegem că zahărul cumva se poate ascunde la vedere, vă provoc să faceți un experiment acasă, și anume, într-un litru de apă, să dizolvați aproximativ 4,9 kg de zahăr. Dacă acea apă este caldă, pentru că știm cu toții că energia este mai mare în momentul în care lichidul este mai cald, vom vedea că se pot dizolva până la 4,9 kg de zahăr.”

Totuși, nu toată zaharoza este un pericol. Corpul uman funcționează cu glucoză – sursa principală de energie pentru creier, mușchi și organe. Dar problema, subliniază Dan Vodnar, este cantitatea și forma în care o consumăm.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum zilnic de maximum 25 g de zahăr adăugat. În schimb, o băutură carbogazoasă de 500 ml conține peste 56 g de zahăr – dublu față de doza zilnică recomandată. Depășirea frecventă a acestei limite este strâns legată de obezitate și boli cardiovasculare.

„Cu cât vom mânca mai multă glucoză, cu atât vom fi mai fericiți.”

Dar această stare de bine este una temporară și înșelătoare, iar corpul devine dependent de acest stimul artificial. Din fericire, există alternative: carne de pui sau curcan, ouă, somon, fasole, migdale și fructe bogate în antioxidanți, toate pot crește natural nivelul de dopamină.

Un alt pericol este limbajul ambiguu de pe etichetele produselor.

„Exact așa cum prietenului nostru Ion îi spunem Ionuț, Nelu, Neluțu, practic și zahărul are denumiri diferite. Și când zic ”denumiri diferite” nu mă refer la 5 sau 6, ci mă refer la exact 56. Îl vom găsi sub diverse forme: sirop de orez brun, care înseamnă de fapt tot glucoză și fructoză, malț de orz, zahăr Demerara, candel, gliterat și evident vom găsi siropurile concentrate de porumb.”

Deși mulți optează pentru îndulcitori pentru a slăbi, nici aceștia nu sunt lipsiți de riscuri.

„Consumul de aspartam duce la dereglarea microbiotei intestinale și oamenii care au fost incluși în studiu au prezentat un risc mai mare de boli cardiovasculare.”

Zahărul nu este un inamic absolut, dar consumul său excesiv - da. Printr-o lectură atentă a etichetelor și alegerea unor surse naturale de energie și dopamină, putem transforma un inamic dulce într-un aliat.

„Dependența e o chestiune care ne aparține… Rațiunea este a noastră, a consumatorilor. Să fim fericiți înseamnă de fapt să avem un echilibru atât emoțional cât și nutrițional.”

Întreaga discuție - la Știința cu sare și piper, cu Dan Vodnar, dr. în biotehnologie, profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO).

Dan Vodnar este inițiatorul proiectului ”Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/) dar și autorul cărții ”ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală”, apărută la CORINT Educațional.

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

  Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea  Știință cu sare...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

  Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Știință cu sare și piper 11 Aprilie 2025, 11:30

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de...

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Știință cu sare și piper 04 Aprilie 2025, 14:30

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău , asistent universitar și...

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Știință cu sare și piper 28 Martie 2025, 11:42

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu...

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Știință cu sare și piper 21 Martie 2025, 06:33

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse...

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Ascultă live

Ascultă live

20:00 - 23:30
Seară de operă
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 22:00
ARENA NAŢIONALĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
21:00 - 22:00
Deutsch 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
20:05 - 22:00
CUM NE PLACE! (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
21:30 - 21:56
Armâneaşti 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:00 - 22:00
ÎNTRECERE LA PETRECERE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
19:03 - 23:59
ROMANTICA - ASCULTĂ-ȚI MUZICA!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
21:00 - 22:00
Emisiune în lb. sârbă
Ascultă live Radio România Timișoara FM
21:00 - 22:00
Muzică ușoară
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru