Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

23 Mai 2025, 14:00

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul Dan Vodnar – specialist în știința alimentelor ne conduce, în interviul acordat Corinei Negrea pentru emisiunea Știință cu sare și piper, într-o călătorie care începe cu comerțul cu sclavi și ajunge până la rafturile supermarketurilor din zilele noastre. Vorbim despre zahăr, alimentul cândva mai prețios decât aurul.

“Cu 10000 de ani în urmă, europenii luptau să dețină tainele unui aliment miraculos. În 8000 înaintea erei noastre, acest aliment a fost pentru prima dată certificat în Noua Guinee. Apoi a fost produs de către Asia și India.”

Este vorba despre zahăr, denumit sugestiv „praful magic”, a fost introdus în Europa de soldații lui Alexandru cel Mare, dar adevărata sa explozie comercială a avut loc în perioada colonială.

“În anul 1750, zahărul devine cel mai valoros produs al Europei.”

Astăzi, zahărul nu mai este o raritate, ci o prezență ascunsă în peste 75% din produsele din supermarketuri. „Zahărul se joacă de-a v-ați ascunselea cu noi” , avertizează Dan Vodnar. El propune un experiment simplu pentru a înțelege cât zahăr poate fi dizolvat în apă.

“Ca să înțelegem că zahărul cumva se poate ascunde la vedere, vă provoc să faceți un experiment acasă, și anume, într-un litru de apă, să dizolvați aproximativ 4,9 kg de zahăr. Dacă acea apă este caldă, pentru că știm cu toții că energia este mai mare în momentul în care lichidul este mai cald, vom vedea că se pot dizolva până la 4,9 kg de zahăr. Dacă apa este rece, conform studiilor de specialitate, practic se poate dizolva o cantitate de 1,8 kg de zahăr.”

Iar pentru această ”ciudățenie” există o explicație științifică: la nivel microscopic, zahărul este o moleculă care „adoră conexiunea cu apa”, iar în interiorul corpului nostru, glucoza — componenta sa principală — devine sursă de energie și chiar de fericire.

„Dopamina este legată de consumul de glucoză. Cu cât vom mânca mai multă glucoză, cu atât vom fi mai fericiți.”

Mierea este adesea percepută ca o alternativă sănătoasă la zahăr. Avantajul său constă în faptul că aceste molecule sunt deja „pregătite” pentru absorbție, fără a fi nevoie de intervenția enzimatică a organismului, așa cum se întâmplă în cazul zahărului procesat.

Dacă zahărul e ”dușmanul ascuns”, sarea este ”partenerul excesiv”. Iar efectele se văd în sănătatea cardiovasculară și echilibrul electrolitic.

“Românii consumă de patru ori mai multă sare decât doza recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.”

Trebuie să fim atenți, spune profesorul Dan Vodnar, nu doar la sarea pe care o adăugăm în mâncare, ci și la cea ascunsă în produsele procesate.

“Cu cât are mai multe oligoelemente, cu atât sarea este mai valoroasă. Asta înseamnă că ea conține mai multe minerale, nu numai sodiu și clor, ci are și alte minerale. (…) Cea mai valoroasă sare pe care o avem înspre consum în zilele noastre este o sare care vine din Bretania, care e o stare celtică și are undeva la 15% oligoelemente. (…) Sarea grunjoasă o recomand celor care vor să gătească cu ea și gătesc într-un mediu în care sarea poate difuza. Dacă tu o presari deasupra preparatului alimentar după ce el este făcut și dacă nu are timp să difuzeze, adică să se dizolve, nu te mai bucuri de toții ionii ăștia de sodiu și de clor pe care îi are sarea. De aceea sunt tipologii diferite și finețuri diferite ale sărurilor pe care le întâlnim în comerț.”

Despre zahăr și sare vom vorbi, la Știință cu sare și piper, în următoarele două săptămâni, în câte o ediție despre și pentru fiecare dintre cele două alimente fără de care viața chiar nu ar avea gust! Evident cu Dan Vodnar, dr. în biotehnologie, Profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO).

Dan Vodnar este inițiatorul proiectului ”Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/) dar și autorul cărții ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală, apărută la CORINT Educațional.

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

  Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Știință cu sare și piper 11 Aprilie 2025, 11:30

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de...

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Știință cu sare și piper 04 Aprilie 2025, 14:30

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău , asistent universitar și...

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Știință cu sare și piper 28 Martie 2025, 11:42

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu...

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Știință cu sare și piper 21 Martie 2025, 06:33

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse...

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
Știință cu sare și piper 14 Martie 2025, 10:21

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”

Ana Maria Cocean , doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din...

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Stagiunea Muzicală Radio
Ascultă live Radio România Cultural
20:05 - 20:30
Antena partidelor parlamentare
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
20:00 - 21:00
English 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
20:05 - 22:00
RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
20:00 - 20:26
Óęđŕżíńüęŕ 2
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
20:10 - 21:30
Special pentru tine ( muzica populară)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
19:03 - 23:59
CLUB 105,6
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
20:00 - 21:00
Emisiune în lb. maghiară
Ascultă live Radio România Timișoara FM
19:03 - 21:00
Sub semnul muzicii
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru