Oare ce o afectează mai mult: Cancerul sau sărăcia?
20 December 2016
Destinațiile lui Moș Crăciun – Aix en Provence
20 December 2016

Sfertul de stiinta – Premiile Academiei Române pentru anul 2014

Vineri 16 decembrie la Academia Română au fost acordate 86 de premii pentru 14 secțiuni. Fiecare premiu poartă numele unei personalitaăți  ilustre din domeniul creaţiei literare, artistice și ştiinţifice naţionale, repartizate pe multiple domenii de activitate: literatură, lingvistică, teatru și cinematografie, muzică și arte plastice, istorie, filosofie și psihologie, matematică, fizică, chimie, geografie și geonomie, agricultură, medicină sau tehnologia informației.
Istoria Premiilor Academiei Române precede însăşi înfiinţarea acestei prestigioase instituţii. În anul1863, domnitorul Al. I. Cuza decide donarea sumei de 5.600 de galbeni pentru acordarea de premii ştiinţifice şi literare, din care 1.000 de galbeni sunt destinaţi unui premiu „pentru cel mai bun uvragiu ştiinţific scris în limba română“. În acelaşi an se înfiinţează premiul care îi purta numele.
De-a lungul anilor, numărul premiilor a crescut datorită unor donaţii, între care aceea a generalului Constantin-Herescu Năsturel, din 1873, destinată premierii a două categorii  de lucrări. Regele Carol I, semnează un decret prin are  Societatea Academică Română devine Academia Română, și  stablește un buget de  30.000 de lei, cu scopul instituirii a două premii, unul literar şi altul ştiinţific – „Gheorghe Lazăr“ şi „Ion Heliade Rădulescu“ –, fiecare în valoare de cel puţin 5.000 de lei. Odată cu instaurarea regimului comunist în România, începe „criza“ Premiilor Academiei Române, care culminează cu anul 1986 când acordara Premiilor Academiei este sistată. După anii ’90, imediat după revenirea la vechea titulatură, de Academia Românăi, s-a discutat și problema reinstituirii premiilor care au fost acordate retrospectiv pentru anii 1986 și 1987. În acest fel a rezultat decalajul de 2 ani , premiile acordate anul acesta sunt atribuite unor lucrări prezentate spre jurizare în anul 2014.