Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

30 Mai 2025, 14:50

Prof. dr. Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în această ediție a emisiunii Știință cu sare și piper despre adevărul ascuns din spatele zahărului. De la „aurul alb” al Europei la factorul major al obezității și bolilor metabolice, zahărul joacă un rol complex în dieta noastră.

Profesorul Dan Vodnar demontează mituri, explică procese biochimice într-un mod accesibil și oferă soluții concrete pentru un consum conștient.

„Ați crede că este ușor să-l identificăm, să-l găsim în produsele alimentare, dar vă invit să vedeți care este conținutul de pe etichetele produselor de tip ketchup, de tip muștar, să vizualizați etichetele de la cârnați și veți vedea că există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket.”

El propune un experiment simplu pentru a înțelege cât zahăr poate fi dizolvat în apă.

„Ca să înțelegem că zahărul cumva se poate ascunde la vedere, vă provoc să faceți un experiment acasă, și anume, într-un litru de apă, să dizolvați aproximativ 4,9 kg de zahăr. Dacă acea apă este caldă, pentru că știm cu toții că energia este mai mare în momentul în care lichidul este mai cald, vom vedea că se pot dizolva până la 4,9 kg de zahăr.”

Totuși, nu toată zaharoza este un pericol. Corpul uman funcționează cu glucoză – sursa principală de energie pentru creier, mușchi și organe. Dar problema, subliniază Dan Vodnar, este cantitatea și forma în care o consumăm.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum zilnic de maximum 25 g de zahăr adăugat. În schimb, o băutură carbogazoasă de 500 ml conține peste 56 g de zahăr – dublu față de doza zilnică recomandată. Depășirea frecventă a acestei limite este strâns legată de obezitate și boli cardiovasculare.

„Cu cât vom mânca mai multă glucoză, cu atât vom fi mai fericiți.”

Dar această stare de bine este una temporară și înșelătoare, iar corpul devine dependent de acest stimul artificial. Din fericire, există alternative: carne de pui sau curcan, ouă, somon, fasole, migdale și fructe bogate în antioxidanți, toate pot crește natural nivelul de dopamină.

Un alt pericol este limbajul ambiguu de pe etichetele produselor.

„Exact așa cum prietenului nostru Ion îi spunem Ionuț, Nelu, Neluțu, practic și zahărul are denumiri diferite. Și când zic ”denumiri diferite” nu mă refer la 5 sau 6, ci mă refer la exact 56. Îl vom găsi sub diverse forme: sirop de orez brun, care înseamnă de fapt tot glucoză și fructoză, malț de orz, zahăr Demerara, candel, gliterat și evident vom găsi siropurile concentrate de porumb.”

Deși mulți optează pentru îndulcitori pentru a slăbi, nici aceștia nu sunt lipsiți de riscuri.

„Consumul de aspartam duce la dereglarea microbiotei intestinale și oamenii care au fost incluși în studiu au prezentat un risc mai mare de boli cardiovasculare.”

Zahărul nu este un inamic absolut, dar consumul său excesiv - da. Printr-o lectură atentă a etichetelor și alegerea unor surse naturale de energie și dopamină, putem transforma un inamic dulce într-un aliat.

„Dependența e o chestiune care ne aparține… Rațiunea este a noastră, a consumatorilor. Să fim fericiți înseamnă de fapt să avem un echilibru atât emoțional cât și nutrițional.”

Întreaga discuție - la Știința cu sare și piper, cu Dan Vodnar, dr. în biotehnologie, profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO).

Dan Vodnar este inițiatorul proiectului ”Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/) dar și autorul cărții ”ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală”, apărută la CORINT Educațional.

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul  Dan Vodnar  – specialist în știința...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Dimineața Crossover (partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
08:30 - 09:00
English 7
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 10:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:20 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI!
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:03 - 09:00
Bună dimineața, vest!
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri