Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

10 Septembrie 2025, 14:42

În dialog cu Corina Negrea, profesorul Dan Vodnar, expert în biotehnologii alimentare explică concepte de chimie și nutriție într-un mod accesibil, demonstrând că bucătăria nu este doar un spațiu de gătit, ci un adevărat laborator. Vom descoperi cum legăturile chimice influențează alimentele, de ce alcoolul are efecte complexe asupra organismului și cum cartea sa, „Chimia pe care nu o înveți la școală”, poate transforma modul în care privim știința în viața de zi cu zi.

Cartea sa pleacă de la „bazele științifice”, explicând, pe înțelesul tuturor, noțiuni precum legături covalente sau ionice. Pentru a face chimia accesibilă, Dan Vodnar o traduce în metafore simple, apropiate de viața de zi cu zi:

„Unele legături sunt mai puternice, altele se destramă în timp. La fel și legăturile chimice. Este ca și în viață, ca și în întâlnirea dintre oameni.”

Această perspectivă se aplică și în gătit: procesul de fierbere, de exemplu, deteriorează anumite legături moleculare pentru a face alimentele mai digerabile și mai nutritive:

„Practic, noi nu facem nimic altceva decât să facem o ruptură a unor legături care sunt foarte strâns legate, ca să le facem mai accesibile organismului nostru.”

El subliniază că fiecare experiment culinar – de la combinarea ingredientelor până la testarea gustului – reflectă un proces de cercetare: încercăm, ajustăm, observăm rezultatele și, în final, obținem rețeta optimă.

Practic, sunt ipoteze științifice pe care le demonstrezi în propria bucătărie și în cele din urmă intervine acest proces de optimizare și abia la final poți practic avea o rețetă pe care să o înaintezi și celorlalți și rețeta ta să devină o rețetă care să producă un impact în societate și în tagma celor care sunt interesați de a găti acasă. În felul acesta, chiar cred cu tărie că fiecare dintre noi suntem mici oameni de știință în propriile bucătării.”

Înțelegem, de exemplu, de ce alcoolul, prezent atât în tradițiile culinare, cât și în dezbaterile medicale trebuie ”tratat” cu mai multă atenție. Cercetări recente ridică semne de întrebare. „Ultimele cercetări pe partea de microbiom intestinal ne spun clar că nu ar trebui să consumăm alcool, pentru că apare o deformare a microbiotei.” Se schimbă, poate, și paradigma „un pahar de vin pe zi e sănătos”?

Descifrăm multe dintre necunoscute la Știință cu sare și piper, răsfoind împreună ”ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală”, apărută la CORINT Educațional, autor Dan Vodnar, dr. în biotehnologie, profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO) și inițiatorul proiectului ”Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/).

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul  Dan Vodnar  – specialist în știința...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

  Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea  Știință cu sare...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

  Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 19:00
Festivalul internațional George Enescu 2025
Ascultă live Radio România Cultural
18:20 - 19:00
CONTRACRONOMETRU
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
18:30 - 18:56
ÇáÝĘŃÉ ÇáËÇäíÉ
Ascultă live Radio România Internaţional 1
18:30 - 19:00
Actualitatea în dezbatere (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
18:30 - 18:56
Srpska redakcija prva emisija
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
16:03 - 18:45
Sens unic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru