Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

13 Iunie 2025, 07:12

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri

Profesorul Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor vorbește și în această ediție despre unul dintre (aparent) cele mai banale și totodată fascinante ingrediente din bucătărie: sarea. De la osmoză și chimia gustului până la sarea Kosher sau cea vulcanică, interviul scoate la lumină rolul profund și adesea surprinzător al sării în alimentație și în percepția gustului. Ce se întâmplă în corpul nostru și în alimente atunci când adăugăm sare? De ce unele tipuri de sare sunt mai prețioase decât altele și cum putem face alegeri mai inteligente în bucătărie?

Sarea Kosher este o sare grunjoasă folosită în tradiția evreiască pentru curățarea cărnii de sânge, înainte de a fi gătită. Aceasta nu are doar un rol ritualic, ci și unul chimic important: „Sarea, practic, elimină apa. E un proces de osmoză.”

Acest proces este comparabil cu gargara cu apă sărată, care „scoate apa din bacterii” – motiv pentru care alimentele se conservă bine în sare.

Un subiect care devine puțin controversat astăzi este cel al sării de mare, care poate fi benefică sau riscantă, în funcție de proveniența ei. Deși conține minerale importante precum magneziu și calciu, sarea de mare trebuie aleasă cu atenție. Regiunile curate, cum ar fi Bretania, sunt considerate surse mai sigure.

„Marea, în zilele noastre, este bogată în plastice, în special în micro- și nanoplastic, de aceea depinde foarte mult și de unde provine sarea, din ce mare. Sarea de mare conține mai multe oligoelemente decât sarea obișnuită. Deci are oligoelemente, magneziu, calciu, dar magneziu în special.”

“Mai există și sarea neagră, pe care o reîntâlnim sub denumirea de sare vulcanică sau sare de lavă, care e o sare bogată în minerale.”

Un aspect puțin cunoscut este rolul sării ca potențiator de gust: „Sarea poate diminua gustul amar și potența gustul dulce.”

Pentru a demonstra asta, Dan Vodnar propune un experiment simplu și revelator:

Într-o cană cu apă sau cu ceai de 250 ml, punem 3 lingurițe de zahăr. În cealaltă cană, punem o linguriță de zahăr și un vârf de sare. Și puneți-i pe copii să vadă diferența. Sau chiar dumneavoastră puteți face această comparație între puterea de îndulcire. Și veți vedea că în cana care conține o linguriță de zahăr și sare, gustul dulce este potențat de sare.”

Fenomenul se explică prin interacțiunea ionilor de sodiu cu receptorii gustativi. Mai mult, sarea poate „scădea pragul de detectare a zaharurilor”, ajutându-ne să reducem cantitatea de zahăr din alimentație, fără să pierdem din savoare.

Pe lângă gusturile de bază – amar, acru, dulce, sărat – există și un al cincilea: umami, asociat adesea cu mâncărurile asiatice bogate în monoglutamat de sodiu. Dar cercetările recente propun și includerea gustului „gras” și chiar a celui „metalizat”. „Există cercetători care presează pentru recunoașterea gustului grăsos, pentru că avem mulți receptori ai gustului gras.”

Foarte importantă în percepția gustului este temperatura alimentelor. Astfel, o mâncare prea fierbinte poate să nu-ți spună nimic despre gustul real al ingredientelor, în timp ce una caldă „cu măsură” îți dezvăluie toată complexitatea aromelor.

„Un aliment are cel mai bogat spectru de arome la temperatura organismului nostru, undeva la 37 de grade.”

În culturile asiatice și latino-americane, mâncarea picantă nu este doar o preferință, ci o adaptare sanitară la medii calde. Iuțeala vine la pachet cu beneficii antimicrobiene.Totodată, senzația de iute nu este un gust în sine, ci o reacție la un stimul chimic.

„Capsaicina, compusul activ din ardeiul iute, are efect antimicrobian și antiinflamator. Există o scară, numită Scoville, care clasifică ardeii iuți în funcție de unitățile de iuțeală. Sunt soiuri care ajung și la 2 milioane.”

„Sarea și zahărul sunt potențiatori de gust, nu întâmplător iubim să adăugăm sare în preparate.” Aceeași logică explică și atracția pentru combinațiile dulci-grase – untul pe pâine, smântâna cu mămăligă, cozonacul.

Dan Vodnar este dr. în biotehnologie, Profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO).

Este inițiatorul proiectului ”Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/) dar și autorul cărții ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală, apărută la CORINT Educațional.

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul  Dan Vodnar  – specialist în știința...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

  Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea  Știință cu sare...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

  Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Știință cu sare și piper 11 Aprilie 2025, 11:30

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de...

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
Prietenii de la Radio
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:00 - 11:05
Ştiri
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:00 - 11:05
ȘTIRILE ANTENEI SATELOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
11:03 - 18:00
PULSUL ZILEI
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
11:03 - 12:00
Dezbaterea zilei
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru