Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

01 Octombrie 2025, 14:44

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană, dar creierul tău să jure că e afumată ca un cârnat? Aceasta este lumea gastronomiei moleculare, acolo unde știința și bucătăria se întâlnesc pentru a reinventa modul în care percepem mâncarea.

În dialog cu Corina Negrea, profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia alimentară și gastronomie moleculară, explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă gastronomia moleculară, cum funcționează tehnicile moderne și de ce viitorul gustului se scrie în laborator, dar și în restaurantele de fine dining.

Gastronomia moleculară este mai întâi de toate o știință, un domeniu care explică fenomenele asociate gătitului alimentelor. Dar dincolo de formule și reacții chimice, ea devine artă atunci când bucătarii transformă aceste tehnici în experiențe culinare spectaculoase.

„Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor, iar bucătăria moleculară este arta, acea artă pe care bucătarii reușesc să o facă prin preparatul gastronomic pe care îl prezintă, sigur, integrând, de fapt, toate aceste tehnici de gastronomie moleculară.”

Una dintre cele mai spectaculoase tehnici este sferificarea, prin care lichidele devin mici sfere cu textură de caviar. Fie că este vorba despre iaurt picurat într-o baie de alginat sau despre un cocktail ascuns într-o bilă translucidă, efectul asupra papilelor gustative este unul electrizant.

„În loc să bem un cocktail mojito, putem să mâncăm o bilă în care există acel cocktail. În momentul în care muști, are loc o explozie în gură.”

Această tehnică, introdusă în 2003 de Ferran Adrià la celebrul restaurant El Bulli, a devenit astăzi un instrument frecvent întâlnit în restaurantele fine dining, inclusiv în România.

Extracția – gustul concentrat într-o picătură

Fie că vorbim de vișinată, de esență de cuișoare sau de arome extrase cu ajutorul microundelor, extracția este prezentă atât în bucătăriile casnice, cât și în laboratoare de cercetare.

„Din punct de vedere al eficienței, tot alcoolul rămâne pe primul loc - este cel mai bun pentru a extrage compușii volatili, compușii de aromă din țesuturile plantelor. Dar pot fi extrase aceste arome și pigmenți, de exemplu, atât din plante cât și din microorganisme sau din plante care provin din mediul acvatic. Iar extracția aceasta nu face nimic altceva decât să ia acei compuși majoritari care imprimă gustul, mirosul și caracterul unei plante.”

Dacă deserturile fumegânde sub un clopot de sticlă te-au fascinat vreodată, află că, de fapt, ceea ce „fumegă” „este azot lichid”. Folosit pentru a conserva instantaneu plante sau preparate, azotul lichid păstrează culorile, aromele și textura ingredientelor.

„Azotul lichid ajunge la -196°C și nu este toxic, dar trebuie manipulat cu grijă. Te poți arde cu azotul lichid așa cum te poți arde cu apa fierbinte dacă nu reușești să-l gestionezi bine, motiv pentru care el nici nu se poate utiliza în bucătăriile noastre.”

Dincolo de spectacolul vizual, gastronomia moleculară are și o misiune legată de sănătate. Prin tehnica de microincapsulare, nutrienții, aromele sau chiar probioticele sunt „ambalate” într-o matrice biodegradabilă - să ne-o imaginăm ca pe un balon roșu - care le protejează până ajung în intestin, acolo unde sunt cel mai bine absorbite.

„În momentul în care noi înghițim balonul roșu, el va fi rezistent la pH-ul acid din stomac și în momentul în care ajunge la intestinul subțire, respectiv intestinul gros, balonul se sparge și nutrientul din interior este eliberat.”

Despre toate acestea vorbim la Știință cu sare și piper, la Radio România Cultural (https://www.radioromaniacultural.ro/podcast/stiinta-cu-sare-si-piper), cu Dan Vodnar, dr. în biotehnologie, profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO).

Dan Vodnar este inițiatorul proiectului „Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/) dar și autorul cărții „ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală”, apărută la CORINT Educațional.

De la ora 14:30, la Știința 360, realizatoare Corina Negrea.

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul  Dan Vodnar  – specialist în știința...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

  Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea  Știință cu sare...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

  Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
GPS Cultural
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
17:00 - 17:56
Deutsch 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
17:05 - 18:00
MAGAZIN RRI (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
17:30 - 17:56
Armâneaşti 1
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
16:03 - 18:45
Sens unic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri