Ascultă Radio România Cultural Live

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 

23 Octombrie 2025, 07:21

Într-o nouă ediție a emisiunii Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar, specialist în Chimia Alimentelor, Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca dezvăluie toată chimia din spate și ce se întâmplă, de fapt, în bucătărie, de la mirosul peștelui și până la magia marinadelor.

„Peștele proaspăt are miros plăcut de iarbă, dar după 2-3 zile el dispare”, explică profesorul Vodnar.

Mirosul specific al peștelui este legat de moleculele de trimetilamină, compuși volatili care apar în procesul de descompunere. Diferențele de miros și gust dintre peștii de mare și cei de apă dulce țin, de fapt, de ceea ce mănâncă aceștia.

„Un pește care e crescut într-un tanc de fermentație sau într-un tanc de creștere a peștilor e un pește care e văduvit de tot ceea ce înseamnă vegetație acvatică. Prin urmare, grăsimile pe care le acumulează vor fi doar câteva. Și atunci lipsesc acești compuși care dau specificitate de aromă, de textură, de gust.

Altfel stau lucrurile când vorbim despre carne ade porc sau de vacă sau de vițel. Și uneori ține cu adevărat de îndemânare - dar, veți afla, și de știință! - să obții o friptură fragedă și aromată. Și uneori asta se obține și marinând carnea respectivă. Totul începe în laboratorul bucătăriei. „Acidul din marinade, fie că vorbim de zeamă de lămâie sau oțet, denaturează proteinele de la suprafața cărnii.”

Pe scurt, acidul „desface” legăturile din carne, făcând-o mai moale și mai ușor de digerat. Dar atenție la detalii:

„Marinada nu pătrunde mai mult de câțiva milimetri în carne. De aceea, e bine să înțepăm bucata sau să o tăiem fin.” Iar combinația perfectă? „Acid plus sare pentru o marinadă complexă și eficientă.”

Tot astăzi vorbim și despre ou, ”superalimentul” din farfuria noastră. Puțini alimente pot concura cu complexitatea oului.

„Este cel mai complex aliment din natură. Teoretic, am putea trăi doar cu un ou pe zi”, spune profesorul Vodnar.

Pe măsură ce oul se gătește, în tigaie se desfășoară o adevărată reacție chimică: proteinele din albuș și gălbenuș se denaturează, își schimbă structura, rețin molecule de apă și formează un gel moale, plin de savoare.

Surprinzător, un ou are mai puține calorii decât o felie de pâine” și conține o gamă impresionantă de nutrienți, vitaminele A, E, complexul B, fier și seleniu. Cât despre mitul colesterolului, „studiile arată că oul nu ridică semnificativ nivelul colesterolului”, mai spune profesorul Dan Vodnar la Știință cu sare și piper la Știința 360, realizatoare Corina Negrea.

Dan Vodnar este dr. în biotehnologie, profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO), inițiatorul proiectului „Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/) dar și autorul cărții „ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală”, apărută la CORINT Educațional.

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Știință cu sare și piper 15 Octombrie 2025, 14:31

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof.  Dan Vodnar , cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 14:00
Bilet de îmbarcare
Ascultă live Radio România Cultural
13:10 - 14:00
VATRA LUMINOASĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
13:00 - 14:00
Français 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
13:10 - 15:00
Muzica anilor tăi (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
13:03 - 15:00
Top 30 Brașov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
13:03 - 16:00
Exclusiv FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
13:00 - 14:00
Emisiune în lb. germană
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri