Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

13 Iunie 2025, 07:12

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri

Profesorul Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor vorbește și în această ediție despre unul dintre (aparent) cele mai banale și totodată fascinante ingrediente din bucătărie: sarea. De la osmoză și chimia gustului până la sarea Kosher sau cea vulcanică, interviul scoate la lumină rolul profund și adesea surprinzător al sării în alimentație și în percepția gustului. Ce se întâmplă în corpul nostru și în alimente atunci când adăugăm sare? De ce unele tipuri de sare sunt mai prețioase decât altele și cum putem face alegeri mai inteligente în bucătărie?

Sarea Kosher este o sare grunjoasă folosită în tradiția evreiască pentru curățarea cărnii de sânge, înainte de a fi gătită. Aceasta nu are doar un rol ritualic, ci și unul chimic important: „Sarea, practic, elimină apa. E un proces de osmoză.”

Acest proces este comparabil cu gargara cu apă sărată, care „scoate apa din bacterii” – motiv pentru care alimentele se conservă bine în sare.

Un subiect care devine puțin controversat astăzi este cel al sării de mare, care poate fi benefică sau riscantă, în funcție de proveniența ei. Deși conține minerale importante precum magneziu și calciu, sarea de mare trebuie aleasă cu atenție. Regiunile curate, cum ar fi Bretania, sunt considerate surse mai sigure.

„Marea, în zilele noastre, este bogată în plastice, în special în micro- și nanoplastic, de aceea depinde foarte mult și de unde provine sarea, din ce mare. Sarea de mare conține mai multe oligoelemente decât sarea obișnuită. Deci are oligoelemente, magneziu, calciu, dar magneziu în special.”

“Mai există și sarea neagră, pe care o reîntâlnim sub denumirea de sare vulcanică sau sare de lavă, care e o sare bogată în minerale.”

Un aspect puțin cunoscut este rolul sării ca potențiator de gust: „Sarea poate diminua gustul amar și potența gustul dulce.”

Pentru a demonstra asta, Dan Vodnar propune un experiment simplu și revelator:

Într-o cană cu apă sau cu ceai de 250 ml, punem 3 lingurițe de zahăr. În cealaltă cană, punem o linguriță de zahăr și un vârf de sare. Și puneți-i pe copii să vadă diferența. Sau chiar dumneavoastră puteți face această comparație între puterea de îndulcire. Și veți vedea că în cana care conține o linguriță de zahăr și sare, gustul dulce este potențat de sare.”

Fenomenul se explică prin interacțiunea ionilor de sodiu cu receptorii gustativi. Mai mult, sarea poate „scădea pragul de detectare a zaharurilor”, ajutându-ne să reducem cantitatea de zahăr din alimentație, fără să pierdem din savoare.

Pe lângă gusturile de bază – amar, acru, dulce, sărat – există și un al cincilea: umami, asociat adesea cu mâncărurile asiatice bogate în monoglutamat de sodiu. Dar cercetările recente propun și includerea gustului „gras” și chiar a celui „metalizat”. „Există cercetători care presează pentru recunoașterea gustului grăsos, pentru că avem mulți receptori ai gustului gras.”

Foarte importantă în percepția gustului este temperatura alimentelor. Astfel, o mâncare prea fierbinte poate să nu-ți spună nimic despre gustul real al ingredientelor, în timp ce una caldă „cu măsură” îți dezvăluie toată complexitatea aromelor.

„Un aliment are cel mai bogat spectru de arome la temperatura organismului nostru, undeva la 37 de grade.”

În culturile asiatice și latino-americane, mâncarea picantă nu este doar o preferință, ci o adaptare sanitară la medii calde. Iuțeala vine la pachet cu beneficii antimicrobiene.Totodată, senzația de iute nu este un gust în sine, ci o reacție la un stimul chimic.

„Capsaicina, compusul activ din ardeiul iute, are efect antimicrobian și antiinflamator. Există o scară, numită Scoville, care clasifică ardeii iuți în funcție de unitățile de iuțeală. Sunt soiuri care ajung și la 2 milioane.”

„Sarea și zahărul sunt potențiatori de gust, nu întâmplător iubim să adăugăm sare în preparate.” Aceeași logică explică și atracția pentru combinațiile dulci-grase – untul pe pâine, smântâna cu mămăligă, cozonacul.

Dan Vodnar este dr. în biotehnologie, Profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO).

Este inițiatorul proiectului ”Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/) dar și autorul cărții ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală, apărută la CORINT Educațional.

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul  Dan Vodnar  – specialist în știința...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Dimineața Crossover (partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
08:30 - 09:00
English 7
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 10:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:20 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI!
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:03 - 09:00
Bună dimineața, vest!
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri