Ascultă Radio România Cultural Live

Niciun candidat nu a fost admis la concursul de proiecte de management organizat pentru Teatrul Național din București, anunță Ministerul Culturii
Teatru și film 08 Decembrie 2025, 19:45

Niciun candidat nu a fost admis la concursul de proiecte de management organizat pentru Teatrul Național din București, anunță Ministerul Culturii

Ministerul Culturii a anunțat, pe 23 octombrie 2025, organizarea concursului de proiecte de management, pentru Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. Teatrul Național din București Imediat după încheierea perioadei de depunere a...

Niciun candidat nu a fost admis la concursul de proiecte de management organizat pentru Teatrul Național din București, anunță Ministerul Culturii
IA și cartea: cinci dialoguri pe Divanul Gaudeamus
Produs de Radio România 09 Decembrie 2025, 07:38

IA și cartea: cinci dialoguri pe Divanul Gaudeamus

Târgurile de carte nu sunt doar vitrine. Ci și scene publice. Ele ne oferă un bun prilej nu doar pentru comerțul cu cărți, ci și pentru schimbul de idei. Acesta e și spiritul în care Radio România Cultural și Observator cultural propun, la Tîrgul de...

IA și cartea: cinci dialoguri pe Divanul Gaudeamus

Știrile zilei

Concert suplimentar „Madrigal: Christmas Mood” la București - 17 decembrie, ora 19:00
Muzică-Dans-Arte 09 Decembrie 2025, 13:15

Concert suplimentar „Madrigal: Christmas Mood” la București - 17 decembrie, ora 19:00

După succesul extraordinar din debutul Turneului Național Madrigal de Crăciun 2025, la Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Sibiu, și epuizarea biletelor la toate spectacolele din București, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunță...

Concert suplimentar „Madrigal: Christmas Mood” la București - 17 decembrie, ora 19:00
Dirijorul Fuad Ibrahimov și violonistul Gidon Kremer, invitați ai Filarmonicii George Enescu la un dialog cu publicul despre schimbare, continuitate și destin
Muzică-Dans-Arte 08 Decembrie 2025, 18:50

Dirijorul Fuad Ibrahimov și violonistul Gidon Kremer, invitați ai Filarmonicii George Enescu la un dialog cu publicul despre schimbare, continuitate și destin

Filarmonica George Enescu îi aduce împreună pe renumiții...

Dirijorul Fuad Ibrahimov și violonistul Gidon Kremer, invitați ai Filarmonicii George Enescu la un dialog cu publicul despre schimbare, continuitate și destin
Teatru și film 08 Decembrie 2025, 18:07

„Nelson” de Jean Robert-Charrier, în premieră națională pe scena Teatrului Național din București

Luni, 2 februarie 2026, ora 20:00, Prestige Art Production...

„Nelson” de Jean Robert-Charrier, în premieră națională pe scena Teatrului Național din București

Ultima oră

Florin Tudose: „Fără căderea din grație, care nu a rămas în imaginarul public, mitul lui Maradona nu ar fi fost complet”

Florin Tudose: „Fără căderea din grație, care nu a rămas în imaginarul public, mitul lui Maradona nu ar fi fost complet”

Concert suplimentar „Madrigal: Christmas Mood” la București - 17 decembrie, ora 19:00

Concert suplimentar „Madrigal: Christmas Mood” la București - 17 decembrie, ora 19:00

Conferința de presă a Corinei Maria Machado, laureată a premiului Nobel pentru pace de anul acesta a fost amânată

Conferința de presă a Corinei Maria Machado, laureată a premiului Nobel pentru pace de anul acesta a fost amânată

Răzvan Prisada, președinte ANMDM: „Platforma studiiclinice.anm.ro oferă informații despre beneficii, riscuri, cum se face înrolarea și toate lucrurile care trebuie cunoscute înainte de a lua decizia de a face parte dintr-un trial”

Răzvan Prisada, președinte ANMDM: „Platforma studiiclinice.anm.ro oferă informații despre beneficii, riscuri, cum se face înrolarea și toate lucrurile care trebuie cunoscute înainte de a lua decizia de a face parte dintr-un trial”

Orașul care m-a făcut. Iulian Tănase despre Bacău: „Poate că, într-un fel, am asociat orașul Bacău cu o sursă de durere, dar m-am împrietenit până la urmă cu el”

Orașul care m-a făcut. Iulian Tănase despre Bacău: „Poate că, într-un fel, am asociat orașul Bacău cu o sursă de durere, dar m-am împrietenit până la urmă cu el”

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - „Generalul Dumitru Iliescu. Iluzia gloriei militare”. Invitat, prof. univ. dr. Petre Otu

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - „Generalul Dumitru Iliescu. Iluzia gloriei militare”. Invitat, prof. univ. dr. Petre Otu
Mai multe...

Divanul Gaudeamus

Matei Vișniec: „Inteligența artificială nu are discernământ. Discernământ are doar omul”
Divanul Gaudeamus 08 Decembrie 2025, 08:30

Matei Vișniec: „Inteligența artificială nu are discernământ. Discernământ are doar omul”

La Divanul Gaudeamus – proiect realizat de Radio România Cultural și Observator Cultural – ediția dedicată relației dintre...

Matei Vișniec: „Inteligența artificială nu are discernământ. Discernământ are doar omul”
Dinu Flămând: „Inteligența artificială nu te formează, te informează.”
Divanul Gaudeamus 08 Decembrie 2025, 03:50

Dinu Flămând: „Inteligența artificială nu te formează, te informează.”

La Divanul Gaudeamus, în spațiul în care dialogul dintre literatură și contemporaneitate devine o formă de rezistență...

Dinu Flămând: „Inteligența artificială nu te formează, te informează.”
Eli Bădică: „Inteligența artificială nu poate să suplinească, la niciun nivel, factorul uman”
Divanul Gaudeamus 08 Decembrie 2025, 08:00

Eli Bădică: „Inteligența artificială nu poate să suplinească, la niciun nivel, factorul uman”

La prima ediție a Divanului Gaudeamus, proiect comun Radio România Cultural și Observator Cultural, moderat de Carmen Mușat...

Eli Bădică: „Inteligența artificială nu poate să suplinească, la niciun nivel, factorul uman”
Jan Cornelius: „Inteligența artificială nu are umor. Are doar reflexe.”
Divanul Gaudeamus 08 Decembrie 2025, 11:09

Jan Cornelius: „Inteligența artificială nu are umor. Are doar reflexe.”

Pe Divanul Gaudeamus, prozatorul Jan Cornelius a urcat la microfon pentru una dintre cele mai sclipitoare și amuzante...

Jan Cornelius: „Inteligența artificială nu are umor. Are doar reflexe.”
Iulia Gorzo: „O carte scrisă de un om merită să fie tradusă de un om.”
Divanul Gaudeamus 08 Decembrie 2025, 11:18

Iulia Gorzo: „O carte scrisă de un om merită să fie tradusă de un om.”

Duminică, 7 decembrie, Divanul Gaudeamus – proiectul comun Radio România Cultural și Observator Cultural – a găzduit o...

Iulia Gorzo: „O carte scrisă de un om merită să fie tradusă de un om.”

A fost odată

A fost odată - Doina | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Doina | PODCAST

Doina este glasul pe care românii îl folosesc de secole pentru a-și exprima dorul, tristețea, dragostea sau melancolia....

A fost odată - Doina | PODCAST
A fost odată - Mărțișorul | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:03

A fost odată - Mărțișorul | PODCAST

Cu mult înainte ca hărțile să despartă țări și popoare, când oamenii modelau în lut și ciopleau piatra, s-a născut un obicei...

A fost odată - Mărțișorul | PODCAST
A fost odată - Transhumanța | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Transhumanța | PODCAST

În România există o tradiție veche de sute de ani, numită transhumanță. Ea înseamnă că păstorii, adică ciobanii, își duc...

A fost odată - Transhumanța | PODCAST
A fost odată - Scoarța | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Scoarța | PODCAST

Scoarța nu este doar un covor țesut la război, ci o poveste spusă fără cuvinte. În satele din România, femeile au țesut...

A fost odată - Scoarța | PODCAST
A fost odată - Ceata bărbătească | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Ceata bărbătească | PODCAST

Colindatul este unul dintre acele ritualuri care nu doar că a supraviețuit secolelor, ci a devenit un simbol viu al...

A fost odată - Ceata bărbătească | PODCAST
A fost odată - Ritualul Călușului | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Ritualul Călușului | PODCAST

Există locuri în care timpul nu se grăbește. În satele din Oltenia, cu câteva zile înainte de Rusalii, o tradiție misterioasă...

A fost odată - Ritualul Călușului | PODCAST
A fost odată - Jocul fecioresc | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Jocul fecioresc | PODCAST

Imaginează-ți un cerc larg de feciori îmbrăcați în cămăși albe, strânse la mijloc cu brâie colorate din lână, pălării...

A fost odată - Jocul fecioresc | PODCAST
A fost odată - Ceramica de Horezu | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Ceramica de Horezu | PODCAST

Ceramica de Horezu își are originile în nordul județului Vâlcea, în inima Țării Românești. Meșteșugul a cunoscut o dezvoltare...

A fost odată - Ceramica de Horezu | PODCAST
A fost odată - Caii lipițani | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Caii lipițani | PODCAST

Odinioară simboluri ale curților imperiale, caii lipițani sunt astăzi ambasadori ai unui patrimoniu cultural comun – o punte...

A fost odată - Caii lipițani | PODCAST
A fost odată - Cămașa cu altiță  | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Cămașa cu altiță | PODCAST

Cămașa cu altiță cusută manual, poartă pe ea semne străvechi care pot fi urmărite până în secolul al IV-lea î. Hr. Fiecare ie...

A fost odată - Cămașa cu altiță | PODCAST

Știință cu sare și piper

Dan Vodnar: „Până la urmă, noi părem sofisticați, dar natura este destul de simplă”
Știință 26 Noiembrie 2025, 15:01

Dan Vodnar: „Până la urmă, noi părem sofisticați, dar natura este destul de simplă”

Dacă ai crezut vreodată că gelurile, maioneza sau piftia sunt doar produse obișnuite ale bucătăriei, interviul cu Dan Vodnar...

Dan Vodnar: „Până la urmă, noi părem sofisticați, dar natura este destul de simplă”
Dan Vodnar: „Este o mare  greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”
Știință cu sare și piper 19 Noiembrie 2025, 16:45

Dan Vodnar: „Este o mare greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”

Dan Vodnar, profesor de gastronomie moleculară și expert în știința alimentelor, lămurește astăzi, într-un nou episod din...

Dan Vodnar: „Este o mare greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”
Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”
Știință cu sare și piper 12 Noiembrie 2025, 14:30

Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”

De ce se curăță ouăle mai ușor în apă rece? Cum se formează spuma de albuș? Și ce se întâmplă, de fapt, când se prinde...

Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”
Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Știință cu sare și piper 23 Octombrie 2025, 07:21

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 

Într-o nouă ediție a emisiunii Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar, specialist în Chimia Alimentelor, Gastronomie...

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Știință cu sare și piper 15 Octombrie 2025, 14:31

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof. Dan Vodnar, cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul în jurul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană, dar...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și de ce...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea, profesorul Dan Vodnar, expert în biotehnologii alimentare explică concepte de chimie și nutriție...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei senzații familiare?...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri Profesorul Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de sodiu?...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr. Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în această ediție a...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul Dan Vodnar – specialist în știința alimentelor ne conduce, în...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat controversat. Îl...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar –...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei iute sau adăugăm sare pe o...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce al unui măr copt? Într-un...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din generație în...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Știință cu sare și piper 11 Aprilie 2025, 11:30

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de la Facultatea de...

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Știință cu sare și piper 04 Aprilie 2025, 14:30

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău, asistent universitar și cercetător,...

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Știință cu sare și piper 28 Martie 2025, 11:42

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu...

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Știință cu sare și piper 21 Martie 2025, 06:33

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse...

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
Știință cu sare și piper 14 Martie 2025, 10:21

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”

Ana Maria Cocean, doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj,...

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor
Știință cu sare și piper 07 Martie 2025, 11:04

De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor

Sănătatea intestinală este din ce în ce mai importantă, iar cercetările despre probiotice au căpătat o atenție specială....

De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor
Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Știință cu sare și piper 28 Februarie 2025, 14:30

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”

Dr. Silvia Amalia Nemeș este cercetător și cadru didactic asociat la Universitatea de Știință Agricolă și Medicină Veterinară...

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Știință cu sare și piper 21 Februarie 2025, 13:11

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme...

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Știință cu sare și piper 14 Februarie 2025, 12:09

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”

Cât de des ne gândim la tărâțe ca la un superaliment? De cele mai multe ori, acestea sunt percepute ca simple fibre...

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Știință cu sare și piper 08 Februarie 2025, 10:15

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia...

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Știință cu sare și piper 31 Ianuarie 2025, 10:53

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o personalitate, prezentă...

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Știință cu sare și piper 24 Ianuarie 2025, 14:05

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu Dan Vodnar , Profesor de Chimia...

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Știință cu sare și piper 17 Ianuarie 2025, 12:55

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”

În momentul în care facem un preparat în bucătărie, nu iese ceva, intervii cu un alt ingredient, ajustezi, adaugi, pui sare,...

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Ascultă live

Ascultă live

15:00 - 15:30
Bazar FM
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
15:00 - 15:26
الفترة الثانية
Ascultă live Radio România Internaţional 1
15:05 - 16:00
TOTUL DESPRE ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
13:00 - 16:03
Știri
Ascultă live Radio România Timișoara FM
15:00 - 16:00
Emisiune în lb. sârbă
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri

Literatură

Top 10 Corint la Gaudeamus 2025 - Istoria recentă domină topul vânzărilor la Editura Corint
Literatură 07 Decembrie 2025, 11:35

Top 10 Corint la Gaudeamus 2025 - Istoria recentă domină topul vânzărilor la Editura Corint

S-a încheiat ediția Gaudeamus 2025, un târg în care Editura Corint s-a regăsit în mijlocul cititorilor. Anul acesta, lista...

Top 10 Corint la Gaudeamus 2025 - Istoria recentă domină topul vânzărilor la Editura Corint
Anansi. World Fiction lansează o nouă colecție:  „Port Royal” – întâlniri literare cu lumea și cu noi înșine
Literatură 06 Decembrie 2025, 07:49

Anansi. World Fiction lansează o nouă colecție: „Port Royal” – întâlniri literare cu lumea și cu noi înșine

Imprintul Anansi. World Fiction din cadrul Editurii Trei anunță lansarea unei noi colecții la Gaudeamus 2025. Este vorba...

Anansi. World Fiction lansează o nouă colecție: „Port Royal” – întâlniri literare cu lumea și cu noi înșine
„Spre tine însuți”-  . o reconectare cu momentele copilăriei, cu poveștile bunicilor sau aventurile adolescenței
Literatură 05 Decembrie 2025, 18:20

„Spre tine însuți”- . o reconectare cu momentele copilăriei, cu poveștile bunicilor sau aventurile adolescenței

La granița dintre ficțiune și realitate, între amintire și lumea fantastică, stau cele șapte povestiri care compun volumul...

„Spre tine însuți”- . o reconectare cu momentele copilăriei, cu poveștile bunicilor sau aventurile adolescenței

Teatru și film

Niciun candidat nu a fost admis la concursul de proiecte de management organizat pentru Teatrul Național din București, anunță Ministerul Culturii
Teatru și film 08 Decembrie 2025, 19:45

Niciun candidat nu a fost admis la concursul de proiecte de management organizat pentru Teatrul Național din București, anunță Ministerul Culturii

Ministerul Culturii a anunțat, pe 23 octombrie 2025, organizarea concursului de proiecte de management, pentru Teatrul...

Niciun candidat nu a fost admis la concursul de proiecte de management organizat pentru Teatrul Național din București, anunță Ministerul Culturii
„Nelson” de Jean Robert-Charrier, în premieră națională pe scena Teatrului Național din București
Teatru și film 08 Decembrie 2025, 18:07

„Nelson” de Jean Robert-Charrier, în premieră națională pe scena Teatrului Național din București

Luni, 2 februarie 2026, ora 20:00, Prestige Art Production prezintă premiera națională a spectacolului de teatru „Nelson” de...

„Nelson” de Jean Robert-Charrier, în premieră națională pe scena Teatrului Național din București
Vlad Cristache refuză să revină la conducerea Teatrului Excelsior
Teatru și film 04 Decembrie 2025, 19:05

Vlad Cristache refuză să revină la conducerea Teatrului Excelsior

Deşi primarul general interimar al Capitalei a revenit asupra deciziei de a nu-i mai prelungi mandatul, Vlad Cristache refuză...

Vlad Cristache refuză să revină la conducerea Teatrului Excelsior

Știință

Conferința de presă a Corinei Maria Machado, laureată a premiului Nobel pentru pace de anul acesta a fost amânată
Știință 09 Decembrie 2025, 13:05

Conferința de presă a Corinei Maria Machado, laureată a premiului Nobel pentru pace de anul acesta a fost amânată

Astazi la ora 14.00, ora României, la Institutul Nobel norvegian ar fi trebuit să aibă loc conferința de presă obișnuită a...

Conferința de presă a Corinei Maria Machado, laureată a premiului Nobel pentru pace de anul acesta a fost amânată
Răzvan Prisada, președinte ANMDM: „Platforma studiiclinice.anm.ro oferă informații despre beneficii, riscuri, cum se face înrolarea și toate lucrurile care trebuie cunoscute înainte de a lua decizia de a face parte dintr-un trial”
Știință 09 Decembrie 2025, 10:58

Răzvan Prisada, președinte ANMDM: „Platforma studiiclinice.anm.ro oferă informații despre beneficii, riscuri, cum se face înrolarea și toate lucrurile care trebuie cunoscute înainte de a lua decizia de a face parte dintr-un trial”

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a lansat recent, Platforma online...

Răzvan Prisada, președinte ANMDM: „Platforma studiiclinice.anm.ro oferă informații despre beneficii, riscuri, cum se face înrolarea și toate lucrurile care trebuie cunoscute înainte de a lua decizia de a face parte dintr-un trial”
Iulian Petre, director executiv UNOPA: „În tratamentul infecției cu HIV, de la un pumn de pastile s-a ajuns la o pastilă pe zi”
Știință 08 Decembrie 2025, 17:56

Iulian Petre, director executiv UNOPA: „În tratamentul infecției cu HIV, de la un pumn de pastile s-a ajuns la o pastilă pe zi”

Persoanele care trăiesc cu HIV se confruntă frecvent cu îmbătrânire accelerată, boli cronice asociate, excluziune socială și...

Iulian Petre, director executiv UNOPA: „În tratamentul infecției cu HIV, de la un pumn de pastile s-a ajuns la o pastilă pe zi”
Omar Yaghi: Cercetarea fundamentală este o investiție în viitorul unei națiuni. Fiecare națiune ar trebui să aloce un procent din PIB-ul său pentru cercetarea fundamentală
Știință 08 Decembrie 2025, 00:25

Omar Yaghi: Cercetarea fundamentală este o investiție în viitorul unei națiuni. Fiecare națiune ar trebui să aloce un procent din PIB-ul său pentru cercetarea fundamentală

Când faci cercetare fundamentală, nu doar împingi frontierele cunoașterii, ci îl ”împingi” și pe cercetător, individul,...

Omar Yaghi: Cercetarea fundamentală este o investiție în viitorul unei națiuni. Fiecare națiune ar trebui să aloce un procent din PIB-ul său pentru cercetarea fundamentală

Produs de Radio România

Florin Tudose: „Fără căderea din grație, care nu a rămas în imaginarul public, mitul lui Maradona nu ar fi fost complet”
Produs de Radio România 09 Decembrie 2025, 14:58

Florin Tudose: „Fără căderea din grație, care nu a rămas în imaginarul public, mitul lui Maradona nu ar fi fost complet”

Ce rămâne dintr-un zeu al fotbalului atunci când jocul se schimbă? La această întrebare răspunde cartea Diego Maradona. Un studiu sociocultural, apărută recent la Editura Vellant, o lucrare amplă semnată de Pablo Brescia și Mariano Paz, care analizează...

Florin Tudose: „Fără căderea din grație, care nu a rămas în imaginarul public, mitul lui Maradona nu ar fi fost complet”
Orașul care m-a făcut. Iulian Tănase despre Bacău: „Poate că, într-un fel, am asociat orașul Bacău cu o sursă de durere, dar m-am împrietenit până la urmă cu el”
Produs de Radio România 09 Decembrie 2025, 10:00

Orașul care m-a făcut. Iulian Tănase despre Bacău: „Poate că, într-un fel, am asociat orașul Bacău cu o sursă de durere, dar m-am împrietenit până la urmă cu el”

Scriitorul Iulian Tănase mărturisește că Bucureștiul este...

Orașul care m-a făcut. Iulian Tănase despre Bacău: „Poate că, într-un fel, am asociat orașul Bacău cu o sursă de durere, dar m-am împrietenit până la urmă cu el”
Produs de Radio România 09 Decembrie 2025, 07:38

IA și cartea: cinci dialoguri pe Divanul Gaudeamus

Târgurile de carte nu sunt doar vitrine. Ci și scene publice....

IA și cartea: cinci dialoguri pe Divanul Gaudeamus
Produs de Radio România 08 Decembrie 2025, 14:04

Cum a ajuns elita interbelică la extremism? Orașul Vorbește cu Cristina A. Bejan

De ce ajung intelectualii să fie atrași de ideologii extreme?...

Cum a ajuns elita interbelică la extremism? Orașul Vorbește cu Cristina A. Bejan

Muzică, dans și arte

Concert suplimentar „Madrigal: Christmas Mood” la București - 17 decembrie, ora 19:00
Muzică-Dans-Arte 09 Decembrie 2025, 13:15

Concert suplimentar „Madrigal: Christmas Mood” la București - 17 decembrie, ora 19:00

După succesul extraordinar din debutul Turneului Național Madrigal de Crăciun 2025, la Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Sibiu, și epuizarea biletelor la toate spectacolele din București, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunță...

Concert suplimentar „Madrigal: Christmas Mood” la București - 17 decembrie, ora 19:00
Dirijorul Fuad Ibrahimov și violonistul Gidon Kremer, invitați ai Filarmonicii George Enescu la un dialog cu publicul despre schimbare, continuitate și destin
Muzică-Dans-Arte 08 Decembrie 2025, 18:50

Dirijorul Fuad Ibrahimov și violonistul Gidon Kremer, invitați ai Filarmonicii George Enescu la un dialog cu publicul despre schimbare, continuitate și destin

Filarmonica George Enescu îi aduce împreună pe renumiții...

Dirijorul Fuad Ibrahimov și violonistul Gidon Kremer, invitați ai Filarmonicii George Enescu la un dialog cu publicul despre schimbare, continuitate și destin
Muzică-Dans-Arte 08 Decembrie 2025, 15:12

Sute de lucrări din colecția egipteană a Muzeului Luvru, afectate de o infiltrație de apă

O infiltrație de apă produsă la sfârșitul lunii noiembrie în...

Sute de lucrări din colecția egipteană a Muzeului Luvru, afectate de o infiltrație de apă
Muzică-Dans-Arte 05 Decembrie 2025, 17:35

Weekend cultural - Recomandări pentru 5-7 decembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o...

Weekend cultural - Recomandări pentru 5-7 decembrie

Călătorii

Călător de weekend: Piramida din Tirana – relicvă comunistă și revitalizare urbană
Călătorii 28 Noiembrie 2025, 08:07

Călător de weekend: Piramida din Tirana – relicvă comunistă și revitalizare urbană

La sfârșitul anilor 80, după moartea dictatorului Enver Hoxha, în inima Tiranei a fost ridicat un colos de beton și sticlă,...

Călător de weekend: Piramida din Tirana – relicvă comunistă și revitalizare urbană
Călător de weekend:  El Caminito del Rey / Drumul Regelui din Andaluzia
Călătorii 21 Noiembrie 2025, 08:21

Călător de weekend: El Caminito del Rey / Drumul Regelui din Andaluzia

Între stânci abrupte, de-a lungul unei succesiuni de defilee spectaculoase săpate de râul Guadalhorce, șerpuiește o potecă...

Călător de weekend: El Caminito del Rey / Drumul Regelui din Andaluzia
Călător de weekend: Trenul suspendat din Wuppertal (Germania)
Călătorii 14 Noiembrie 2025, 09:00

Călător de weekend: Trenul suspendat din Wuppertal (Germania)

De mai bine de un secol,circulă în aer, agățat de o șină construită deasupra orașului, precum telegondola (care avea să fie...

Călător de weekend: Trenul suspendat din Wuppertal (Germania)

Istorie Filozofie Psihologie

Lansare și dezbatere „Mustățile feldmareșalului Mackensen – antiroman” de Stelian Tănase
Istorie-filozofie-psihologie 02 Decembrie 2025, 11:14

Lansare și dezbatere „Mustățile feldmareșalului Mackensen – antiroman” de Stelian Tănase

Sâmbătă, 6 decembrie, ora 17:00, la Standul Corint de la Gaudeamus

Lansare și dezbatere „Mustățile feldmareșalului Mackensen – antiroman” de Stelian Tănase
1 Decembrie – între istorie, cultură și identitate
Istorie-filozofie-psihologie 01 Decembrie 2025, 01:58

1 Decembrie – între istorie, cultură și identitate

Ziua Națională a României marchează, la fiecare început al lunii decembrie, reconstituirea unui moment esențial din istoria...

1 Decembrie – între istorie, cultură și identitate
Expoziția „Întâlniri. Sau cum se naște o lume nouă” s-a deschis la Mița Biciclista – Stabiliment Creativ
Istorie-filozofie-psihologie 04 Noiembrie 2025, 14:17

Expoziția „Întâlniri. Sau cum se naște o lume nouă” s-a deschis la Mița Biciclista – Stabiliment Creativ

Cea de-a patra expoziție anuală de la Mița Biciclista – Stabiliment Creativ – „Întâlniri. Sau cum se naște o lume nouă” – s-a...

Expoziția „Întâlniri. Sau cum se naște o lume nouă” s-a deschis la Mița Biciclista – Stabiliment Creativ

Născut în România

Născut în România - Liliecii, între mit și adevăr. Invitată: Georgiana Mărginean Crețu
Născut în România 07 Decembrie 2025, 10:00

Născut în România - Liliecii, între mit și adevăr. Invitată: Georgiana Mărginean Crețu

În ediția din 7 decembrie 2025 a emisiunii Născut în România, o avem ca invitată pe Georgiana Mărginean Crețu, cercetătoare...

Născut în România - Liliecii, între mit și adevăr. Invitată: Georgiana Mărginean Crețu
Autenticitatea unui filosof - Invitat: scriitorul şi filosoful Vianu Mureşan
Născut în România 06 Decembrie 2025, 10:33

Autenticitatea unui filosof - Invitat: scriitorul şi filosoful Vianu Mureşan

Invitatul ediţiei de sîmbătă, 6 decembrie 2025, a emisiunii Născut în România, este filosoful, scriitorul, universitarul şi...

Autenticitatea unui filosof - Invitat: scriitorul şi filosoful Vianu Mureşan
Roxana Iliescu: „Pe mine m-a ales neonatologia, n-a fost o întâmplare și nu mă văd făcând altceva”
Născut în România 29 Noiembrie 2025, 15:13

Roxana Iliescu: „Pe mine m-a ales neonatologia, n-a fost o întâmplare și nu mă văd făcând altceva”

Sunt primul și probabil ultimul medic din familia mea, își începe povestea scrisă dr. Roxana Iliescu, medic primar...

Roxana Iliescu: „Pe mine m-a ales neonatologia, n-a fost o întâmplare și nu mă văd făcând altceva”

Exclusiv online

Prezentul Continuu – 70 de Ani de Artă la Filiala Deva a U.A.P. România
Amintiri cu şi despre artişti plastici 04 Decembrie 2025, 13:05

Prezentul Continuu – 70 de Ani de Artă la Filiala Deva a U.A.P. România

Expoziția PREZENTUL CONTINUU 1955–2025 a Filialei Deva a U.A.P. România, găzduită de Galeria Căminul Artei din Capitală, a...

Prezentul Continuu – 70 de Ani de Artă la Filiala Deva a U.A.P. România
GRAFICA ROMÂNEASCĂ 2025 – Diversitate Generațională și Explorări Contemporane
Amintiri cu şi despre artişti plastici 27 Noiembrie 2025, 12:26

GRAFICA ROMÂNEASCĂ 2025 – Diversitate Generațională și Explorări Contemporane

GRAFICA ROMÂNEASCĂ 2025, ajunsă anul acesta la cea de-a XIV-a ediție - a fost găzduită de Galeria Căminul Artei în perioada...

GRAFICA ROMÂNEASCĂ 2025 – Diversitate Generațională și Explorări Contemporane
Marin Petre Constantin – O sută de ani de lumină picturală
Amintiri cu şi despre artişti plastici 20 Noiembrie 2025, 09:00

Marin Petre Constantin – O sută de ani de lumină picturală

Muzeul Municipiului București găzduiește, în perioada 24 octombrie – 30 noiembrie 2025, expoziția omagială și retrospectivă...

Marin Petre Constantin – O sută de ani de lumină picturală

Educație

Actorul Victor Rebengiuc: "Am intrat în profesia asta aproape fără să vreau, luat așa de viață."
Educație 04 Decembrie 2025, 12:59

Actorul Victor Rebengiuc: "Am intrat în profesia asta aproape fără să vreau, luat așa de viață."

Victor Rebengiuc a primit astăzi, 4 decembrie, Premiul România Europeană 2025

Actorul Victor Rebengiuc: "Am intrat în profesia asta aproape fără să vreau, luat așa de viață."
„Bariș de vorbă cu soarele”, noua carte semnată de Alexandru Zamfir
Educație 03 Decembrie 2025, 17:35

„Bariș de vorbă cu soarele”, noua carte semnată de Alexandru Zamfir

După ce a stat de vorbă cu ploaia, micul erou pe nume Bariș își continuă aventurile fantastice. De data aceasta, soarele este...

„Bariș de vorbă cu soarele”, noua carte semnată de Alexandru Zamfir
67% dintre respondenți nu au participat niciodată la activități de educație culturală, în pofida unui nivel ridicat de conștientizare a importanței acestor practici, potrivit datelor Barometrului de consum cultural 2024
Educație 26 Noiembrie 2025, 13:39

67% dintre respondenți nu au participat niciodată la activități de educație culturală, în pofida unui nivel ridicat de conștientizare a importanței acestor practici, potrivit datelor Barometrului de consum cultural 2024

Discutăm, în emisiunea Timpul Prezent, de la ora 18:00, despre Barometrul de consum cultural pe 2024, care s-a lansat astăzi....

67% dintre respondenți nu au participat niciodată la activități de educație culturală, în pofida unui nivel ridicat de conștientizare a importanței acestor practici, potrivit datelor Barometrului de consum cultural 2024