
Ministerul Culturii a anunțat, pe 23 octombrie 2025, organizarea concursului de proiecte de management, pentru Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. Teatrul Național din București Imediat după încheierea perioadei de depunere a...

Târgurile de carte nu sunt doar vitrine. Ci și scene publice. Ele ne oferă un bun prilej nu doar pentru comerțul cu cărți, ci și pentru schimbul de idei. Acesta e și spiritul în care Radio România Cultural și Observator cultural propun, la Tîrgul de...

După succesul extraordinar din debutul Turneului Național Madrigal de Crăciun 2025, la Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Sibiu, și epuizarea biletelor la toate spectacolele din București, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunță...

Filarmonica George Enescu îi aduce împreună pe renumiții...
Luni, 2 februarie 2026, ora 20:00, Prestige Art Production...

La Divanul Gaudeamus – proiect realizat de Radio România Cultural și Observator Cultural – ediția dedicată relației dintre...

La Divanul Gaudeamus, în spațiul în care dialogul dintre literatură și contemporaneitate devine o formă de rezistență...

La prima ediție a Divanului Gaudeamus, proiect comun Radio România Cultural și Observator Cultural, moderat de Carmen Mușat...

Pe Divanul Gaudeamus, prozatorul Jan Cornelius a urcat la microfon pentru una dintre cele mai sclipitoare și amuzante...

Duminică, 7 decembrie, Divanul Gaudeamus – proiectul comun Radio România Cultural și Observator Cultural – a găzduit o...

Doina este glasul pe care românii îl folosesc de secole pentru a-și exprima dorul, tristețea, dragostea sau melancolia....

Cu mult înainte ca hărțile să despartă țări și popoare, când oamenii modelau în lut și ciopleau piatra, s-a născut un obicei...

În România există o tradiție veche de sute de ani, numită transhumanță. Ea înseamnă că păstorii, adică ciobanii, își duc...

Scoarța nu este doar un covor țesut la război, ci o poveste spusă fără cuvinte. În satele din România, femeile au țesut...

Colindatul este unul dintre acele ritualuri care nu doar că a supraviețuit secolelor, ci a devenit un simbol viu al...

Există locuri în care timpul nu se grăbește. În satele din Oltenia, cu câteva zile înainte de Rusalii, o tradiție misterioasă...

Imaginează-ți un cerc larg de feciori îmbrăcați în cămăși albe, strânse la mijloc cu brâie colorate din lână, pălării...

Ceramica de Horezu își are originile în nordul județului Vâlcea, în inima Țării Românești. Meșteșugul a cunoscut o dezvoltare...

Odinioară simboluri ale curților imperiale, caii lipițani sunt astăzi ambasadori ai unui patrimoniu cultural comun – o punte...

Cămașa cu altiță cusută manual, poartă pe ea semne străvechi care pot fi urmărite până în secolul al IV-lea î. Hr. Fiecare ie...

Dacă ai crezut vreodată că gelurile, maioneza sau piftia sunt doar produse obișnuite ale bucătăriei, interviul cu Dan Vodnar...

Dan Vodnar, profesor de gastronomie moleculară și expert în știința alimentelor, lămurește astăzi, într-un nou episod din...

De ce se curăță ouăle mai ușor în apă rece? Cum se formează spuma de albuș? Și ce se întâmplă, de fapt, când se prinde...

Într-o nouă ediție a emisiunii Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar, specialist în Chimia Alimentelor, Gastronomie...

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof. Dan Vodnar, cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul în jurul...

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană, dar...

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și de ce...

În dialog cu Corina Negrea, profesorul Dan Vodnar, expert în biotehnologii alimentare explică concepte de chimie și nutriție...

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei senzații familiare?...

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri Profesorul Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor...

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de sodiu?...

Prof. dr. Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în această ediție a...

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul Dan Vodnar – specialist în știința alimentelor ne conduce, în...

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat controversat. Îl...

Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar –...

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei iute sau adăugăm sare pe o...

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce al unui măr copt? Într-un...

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din generație în...

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de la Facultatea de...

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău, asistent universitar și cercetător,...

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu...

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse...

Ana Maria Cocean, doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj,...

Sănătatea intestinală este din ce în ce mai importantă, iar cercetările despre probiotice au căpătat o atenție specială....

Dr. Silvia Amalia Nemeș este cercetător și cadru didactic asociat la Universitatea de Știință Agricolă și Medicină Veterinară...

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme...

Cât de des ne gândim la tărâțe ca la un superaliment? De cele mai multe ori, acestea sunt percepute ca simple fibre...

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia...

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o personalitate, prezentă...

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu Dan Vodnar , Profesor de Chimia...

În momentul în care facem un preparat în bucătărie, nu iese ceva, intervii cu un alt ingredient, ajustezi, adaugi, pui sare,...

S-a încheiat ediția Gaudeamus 2025, un târg în care Editura Corint s-a regăsit în mijlocul cititorilor. Anul acesta, lista...

Imprintul Anansi. World Fiction din cadrul Editurii Trei anunță lansarea unei noi colecții la Gaudeamus 2025. Este vorba...

La granița dintre ficțiune și realitate, între amintire și lumea fantastică, stau cele șapte povestiri care compun volumul...

Ministerul Culturii a anunțat, pe 23 octombrie 2025, organizarea concursului de proiecte de management, pentru Teatrul...

Luni, 2 februarie 2026, ora 20:00, Prestige Art Production prezintă premiera națională a spectacolului de teatru „Nelson” de...

Deşi primarul general interimar al Capitalei a revenit asupra deciziei de a nu-i mai prelungi mandatul, Vlad Cristache refuză...

Astazi la ora 14.00, ora României, la Institutul Nobel norvegian ar fi trebuit să aibă loc conferința de presă obișnuită a...

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a lansat recent, Platforma online...

Persoanele care trăiesc cu HIV se confruntă frecvent cu îmbătrânire accelerată, boli cronice asociate, excluziune socială și...

Când faci cercetare fundamentală, nu doar împingi frontierele cunoașterii, ci îl ”împingi” și pe cercetător, individul,...

Ce rămâne dintr-un zeu al fotbalului atunci când jocul se schimbă? La această întrebare răspunde cartea Diego Maradona. Un studiu sociocultural, apărută recent la Editura Vellant, o lucrare amplă semnată de Pablo Brescia și Mariano Paz, care analizează...

Scriitorul Iulian Tănase mărturisește că Bucureștiul este...
Târgurile de carte nu sunt doar vitrine. Ci și scene publice....
De ce ajung intelectualii să fie atrași de ideologii extreme?...

După succesul extraordinar din debutul Turneului Național Madrigal de Crăciun 2025, la Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Sibiu, și epuizarea biletelor la toate spectacolele din București, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunță...

Filarmonica George Enescu îi aduce împreună pe renumiții...
O infiltrație de apă produsă la sfârșitul lunii noiembrie în...
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o...

La sfârșitul anilor 80, după moartea dictatorului Enver Hoxha, în inima Tiranei a fost ridicat un colos de beton și sticlă,...

Între stânci abrupte, de-a lungul unei succesiuni de defilee spectaculoase săpate de râul Guadalhorce, șerpuiește o potecă...

De mai bine de un secol,circulă în aer, agățat de o șină construită deasupra orașului, precum telegondola (care avea să fie...

Sâmbătă, 6 decembrie, ora 17:00, la Standul Corint de la Gaudeamus

Ziua Națională a României marchează, la fiecare început al lunii decembrie, reconstituirea unui moment esențial din istoria...

Cea de-a patra expoziție anuală de la Mița Biciclista – Stabiliment Creativ – „Întâlniri. Sau cum se naște o lume nouă” – s-a...

În ediția din 7 decembrie 2025 a emisiunii Născut în România, o avem ca invitată pe Georgiana Mărginean Crețu, cercetătoare...

Invitatul ediţiei de sîmbătă, 6 decembrie 2025, a emisiunii Născut în România, este filosoful, scriitorul, universitarul şi...

Sunt primul și probabil ultimul medic din familia mea, își începe povestea scrisă dr. Roxana Iliescu, medic primar...

Expoziția PREZENTUL CONTINUU 1955–2025 a Filialei Deva a U.A.P. România, găzduită de Galeria Căminul Artei din Capitală, a...

GRAFICA ROMÂNEASCĂ 2025, ajunsă anul acesta la cea de-a XIV-a ediție - a fost găzduită de Galeria Căminul Artei în perioada...

Muzeul Municipiului București găzduiește, în perioada 24 octombrie – 30 noiembrie 2025, expoziția omagială și retrospectivă...

Victor Rebengiuc a primit astăzi, 4 decembrie, Premiul România Europeană 2025

După ce a stat de vorbă cu ploaia, micul erou pe nume Bariș își continuă aventurile fantastice. De data aceasta, soarele este...

Discutăm, în emisiunea Timpul Prezent, de la ora 18:00, despre Barometrul de consum cultural pe 2024, care s-a lansat astăzi....