Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend
5 March 2017
Bilet de îmbarcare spre… meleaguri maramureşene şi apoi către Cuba…
5 March 2017

DANIELA REI VIȘAN în dialog cu PAUL RADU GRIGORIU și ILIE STEPAN

Radio România Cultural, duminică 5 martie 2017, de la ora 22,20

” Ni se cere să avem simțul tragic și eroic al existenței.
Și să nu le luăm în tragic.
Să ieșim din noi, să nu ne gândim la noi.
Să fim nepăsători la ale lumii.
Să considerăm fericirea drept prima noastră datorie.
Și să nu uităm că prima datorie a creștinului este să știe a suferi.
Să fim curajoși și îndrăzneți.
Să fim blănzi și smeriți cu inima.
Să nu scoatem sabia.
Și totuși să fim ai Unuia care n-a venit să aducă pace pe pământ, ci sabie și foc;
dihotomie și despărțire între tată și fiu, între fiică și mamă, între  noră și soacră.

Să nu ținem la viață, să fim gata oricând să o jertfim, defăimând deșertăciunile.
Și să avem drept scop suprem dobândirea vieții veșnice.
Să nu căutăm mântuirea în moarte sau neant, ci păstrând modesta condiție luptătoare a omului.
Și să ne purtăm ca prinții, să fim desăvârșiți, să ne îndumnezeim.
Să vedem în creștinism rețeta perfectei fericiri.
Și totodată doctrina torturării ființei de către un Creator hotărât să ne vindece de ale lumii.”

Nicolae Steinhardt- JURNALUL FERICIRII

În cele 40 de minute ale ediției de duminică, 5 martie 2017, a emisiunii Repere spirituale, vă propunem un subiect incomod, pe care cei mai mulți dintre noi îl evităm aproape continuu: este vorba despre ÎNCHISORILE  MODERNITĂȚII. Nu vom vorbi însă doar  despre închisorile materiale, cu garduri de sârmă ghimpată, ziduri groase și gardieni vigilenți, cât mai ales despre ÎNCHISORILE  INTERIOARE, care ne schilodesc gândul, simțirea, discernământul.

Va fi un dialog despre comfortul mental, așezat ca o platoșă în jurul inimii noastre, despre FRICĂ, DURERE, despre tendința noastră de a cunoaște DOAR  plăcerea, puterea, bogăția.

Vom discuta despre LIBERTATE, despre sinceritate, despre frica ce o însoțește, când ai senzația că vei cădea în gol; despre tendința multora de a-și confecționa măști, pentru cei din jur, dar mai ales pentru ei înșiși; despre încercările noastre de a ne agăța de forme, tocmai pentru că ne este frică de MIEZ; despre ”vitrinele” comportamentale, psihice, emoționale, pe care le confecționăm și în care ne complacem cei mai mulți dintre noi să supraviețuim, fără să ne zgâlțâie vreo durere, vreo întrebare tulburătoare.

Vom comenta și despre rolul muzicii  rock în drumul pe care unii dintre noi încercă să-l deschidă către alți oameni, sau chiar către Dumnezeu.
Vom încerca să  descriem câteva lanțuri nevăzute create de tehnologiile moderne, lanțuri ce îngreunează și mai mult obstacolele interioare ale omului îndepărtat de Dumnezeu.

Invitații din această duminică sunt un absolvent de Teologie și Conservator, Paul Radu Grigoriu, și un artist de al cărui nume se leagă speranțele anilor 90 ale multor români-Ilie Stepan și Pro Musica.

Pe 16 ianuarie 2017 a fost lansat la Timișoara, iar în 27 februarie la București,  DVDul Pro Musica-Live in Prison, un proiect  muzical unic în această parte a Europei, un film conceput după un concert rock susținut de Pro Musica în Penitenciarul de Maximă Siguranță de la Timișoara, pe 7 mai 2015. Vom dedica ediția din 19 martie a emisiunii Repere spirituale acestui proiect unic în România.

Firul  sentimental care îi leagă pe cei doi invitați, iubitori ai muzicii rock, dar și căutători ai viețuirii creștine este PAUL GRIGORIU, ”domnul RADIO” , prieten de suflet  cu Ilie Stepan, tatăl lui Paul Radu Grigoriu, deschizător de drumuri noi pentru mulți colegi,  un nonconformist, care a avut curajul să rescrie regulile jurnalismului din România cu prețul propiei sănătăți, stârnind rând pe rând, invidii, respect sau chiar teamă în rândul celor ce nu se puteau adapta regulilor severe pe care le impunea.