CinEd 2016 a adus proiecţii de film european pentru peste 1.300 de elevi. În 2017, încep noi activităţi
20 January 2017
Bilet de îmbarcare spre… meleaguri dâmboviţene şi apoi către Iran, pentru a vizita Persepolis…
21 January 2017

Texte si pretexte – Invitatul special al ediţiei este istoricul Constantin Corneanu

Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,

În ediţia din 21 ianuarie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, mai precis prin istoria modernă a României. Pretextul? În chip firesc, celebrarea Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859, practic piatra de temelie pentru viitoarea construcţie a statului modern numit România. Vom dezbate despre contextul intern şi internaţional al realizării Unirii Pricipatelor Române. Invitatul special al ediţiei este istoricul Constantin Corneanu. Acesta este doctor în istorie și președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”. A lucrat ca jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV „Pro-Patria” și la „Observatorul Militar”. Aria sa de expertiză include afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România. A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București. A publicat lucrarea Sub povara marilor decizii și Victorie însîngerată. Decembrie 1989, dar şi numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu  producția de televiziune Balcanii în flăcări.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria universală, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 940 de ani se întîmpla un eveniment foarte important în economia relaţiilor dintre Suveranul Pontif şi liderul Imperiului Roman de Limbă Germană.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR, momentul intitulat Frigiderul şi interpretat de Mişu Fotino, Dan Condurache  şi Valentin Teodosiu.

Ilustrare vizuală:Costin Corneanu, imagine a Unirii, imagine Canossa,Dan Condurache, Mişu Fotino şi Valentin Teodosiu, link you tube spreun montaj video-text dedicat Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859:

https:www.youtube.com/watch?v=2jW3mWOTE_I.