Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend
24 December 2016
Destinațiile lui Moș Crăciun – Insula Crăciunului
24 December 2016

Bilet de îmbarcare spre… Bistriţa Năsăud şi apoi către Danemarca…

În descrierea pe care o face oraşului Bistriţa la 1564, Andrea Gromo ne dă imaginea unui oraş frumos, bogat, populat şi puternic, cu străzi drepte tăiate de la un capăt al oraşului la celălalt de pâraie care curg prin tot oraşul, spre marele folos al locuitorilor şi totodată spre desfătarea ochilor privitorilor. Şi pe laturile acelea este o poartă principală cu foarte multe mori de-a lungul şanţurilor puse în mişcare de apa izvoarelor ce ţâşnesc acolo, şi ele pot să macine mult mai mult decât nevoile oraşului. Cum o fi fost el prin secolele XVIII – XIX ? Asta aflăm azi şi în plus o pornim pe uliţele satelor bistriţene pentru a răsfoi poveştile Crăciunului de ieri şi de azi.

* * *

Nord-vestul Europei, un teritoriu mărginit de golfuri şi fiorduri, cu insule scăldate de apele Mării Nordului şi Mării Baltice – aceasta este destinaţia noastră de astăzi imediat ce trecem graniţa României. Cu alte cuvinte, vom vizita Danemarca: o ţară despre care se spune că puţini au prea mult şi chiar mai puţini au insuficient, unde totul este foarte bine organizat, astfel încât trenurile şi autobuzele (la fel ca şi oamenii) ajung mereu la timp. Aici, după ce vom afla câte ceva despre cele mai importante atracţiile turistice, vom face cunoştinţă cu Bucătăria daneză, urmând ca mâine să revenim în aceste locuri, pentru petrecerea de Crăciun.

* * *

Vă aşteptăm astăzi 24 decembrie 2016, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.