Născut în România – Invitat, dr.biologie Radu Popa
17 August 2017
Născut în România – Invitat, Octavian Voiculescu, doctor în neuroştiinţe
18 August 2017

Diaspora. Dincolo de graniţe: Invitat, medicul Gheorghe M. Constantinescu

Invitat în studio medicul Gheorghe M. Constantinescu, profesor de anatomie veterinară cu aplicatii clinice la Universitatea Misssourri din orașul Columbia (https://biomed.missouri.edu/ gheorghe-m-constantinescu-dvm- phd-dr-h-c/), autorul cărții ”O  VIAȚĂ PE DOUA CONTINENTE (Slujind Anatomia pe cinci continente) Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia”, apărută la Editura Vergiliu și lansată vineri, 12 mai a.c. la Facultatea de Medicină Veterinară din București.

Autorul este descendent al unei adevărate dinastii de medici, autorul a 16 carti publicate in SUA, printre care: Ghid clinic de disecție pentru animalele mariAnatomie a animalelor miciAtlas de anatomia animalelor de laboratorcu planșe în acuarelă realizate chiar de el.

Este membru al Asociației ilustratorilor medicali din SUA.

A introdus pentru prima oara tremenul de anatomie clinică in medicina veterinara, este unul dintre fondatorii al Asociatiei Europene a Anatomistilor Veterinari, care a luat fiinta in anul 1961. Acum 3 ani  la Cluj Napoca, cu prilejul  celui de al 30-lea congres al acestei asociatii, a primit diploma de membru de onoare, ca fiind singurul fondator in viata al asociatiei.

În cei peste 60 de ani de activitate, a primit de 3 ori titlul de Doctor Honoris Causa al Universităților din Timisoara, Bucuresti si Constanta.

Este nepotul  renumitului profesor Gheorghe K. Constantinescu, doctor în medicină veterinară al Universității din Berlin, genetician, una dintre cele mai marcante personalități ale medicinei veterinare din România din toate timpurile. Autorul i-a moștenit nu numai numele, dar și meseria și talentul, devenind la rândul său un binecunoscut medic veterinar, specialist în Anatomie Veterinară, profesor la o prestigioasă Universitate din Statele Unite ale Americii.

Autorul a fost martor ocular al primului bombardament asupra Bucurestiului, la 4 aprilie 1944, apoi familia sa s-a retras în apropiere de București până după 23 August 1944.

Urmează – într-o succesiune amețitoare – cele mai dramatice momente ale vieții sale: plecarea din România în 1982 (împreună cu soția), clipele de grea cumpănă din Iugoslavia – amenințat fiind cu cuțitul de către un fost student –, aruncarea în închisorile din Iugoslavia și Germania pentru trecere ilegală a granițelor. Toate aceste evenimente extrem de palpitante sunt descrise detaliat și cu mult talent, în cartea O  VIAȚĂ PE DOUA CONTINENTE (Slujind Anatomia pe cinci continente)

Cartea prezintă – până în acest punct – o adevărată frescă socială a vieții din România din perioada interbelică și a începutului comunismului, cu absolut toate consecințele devastatoare ale acestuia asupra tuturor celor care nu se înregimentau normelor lui.

Ultimul capitol, consacrat celor 33 de ani de când viețuieste in Statele Unite – alături de familia sa –, unde  autorul activează, s-a desăvărșit și consacrat profesional, consfințește faptul că soluția părăsirii lagărului comunist și alegerii « lumii libere », cu riscurile de rigoare, s-a dovedit varianta corectă.

Cartea are un numar de 316 pagini de text si un numar de 55 de pagini cu ilustratii color.”, se menţionează în prezentarea cărţii

În seara aceasta, medicul Gheorghe M. Constantinescu este invitatul unei noi ediţii a emisiunii Diaspora. Dincolo de graniţe, care se transmite în direct, între 21.10 – 22.00, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi video on line pe www.radioromaniacultural.ro

Redactor Corina Negrea