Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Dacă mierea este tratată termic, la o temperatură de peste 45 de grade Celsius, ea poate să formeze un compus toxic”

Dan Vodnar: „Dacă mierea este tratată termic, la o temperatură de peste 45 de grade Celsius, ea poate să formeze un compus toxic”

10 Decembrie 2025, 10:59

Cum facem supa astfel încât să fie gustoasă și nutritivă? Când punem mierea în ceai fără să-i stricăm proprietățile? Și de ce se dizolvă zahărul mult mai bine în apă caldă decât în apă rece? Sunt întrebări aparent simple, dar care au răspunsuri aflate la granița dintre chimie, fizică și gastronomie. Despre toate acestea vorbește Dan Vodnar, invitatul Corinei Negrea, într-un dialog care transformă gesturile banale din bucătărie în adevărate lecții de știință aplicată.

Dacă pornim de la formarea soluțiilor, în primul rând trebuie să înțelegem ce este o soluție. Ea reprezintă, de fapt, un amestec între două componente. O substanță dintre cele două va fi cea care are cantitatea cea mai mare și devine solventul, în care se dizolvă solutul.”

Deși pare un concept strict de laborator, Dan Vodnar subliniază că soluțiile sunt omniprezente în bucătărie. Ceaiurile, siropurile, cafeaua, toate sunt exemple de soluții pe care le preparăm instinctiv, fără să ne gândim la mecanismele din spate.

Cheia stă în legăturile dintre molecule. Nu toate substanțele „vor” să se amestece. Un exemplu extrem de simplu este nisipul în apă.

Ciorba este o soluție dacă să ne gândim la toți nutrienții care reușesc să difuzeze din matricile vegetale. În momentul în care punem în ciorbă legume, carne, nutrienții din interior difuzează și în cele din urmă se obține acel bulion de supă, care este un amestec de nutrienți inclusiv de apă intercelulară și atunci putem să spunem că este o soluție de tip lichid-lichid.”

Dar modul în care gătim contează enorm.

Dacă facem o supă de duminică, este bine să punem de la început legumele și carnea în apa rece și după aceea să încălzim treptat amestecul.”

Explicația este simplă: încălzirea lentă permite nutrienților să difuzeze fără a fi distruși. În schimb, dacă vrem să păstrăm nutrienții în interiorul alimentelor, strategia este opusă.

Este bine să le punem când fierbe deja apa, pentru că temperatura foarte înaltă va forma rapid o coagulare a proteinelor care va bloca difuzarea.”

Dizolvarea zahărului și a sării este unul dintre cele mai simple experimente de chimie pe care le putem observa chiar în bucătărie. Temperatura joacă un rol decisiv, mai ales în cazul zahărului, care se dizolvă în cantități mult mai mari în apă fierbinte decât în apă rece, în timp ce sarea este mai puțin influențată de temperatură, din cauza caracterului său ionic. La un moment dat, însă, orice soluție ajunge la saturație: apa nu mai poate „prelua” substanța dizolvată, iar excesul începe să cristalizeze, fenomen folosit inclusiv la obținerea sării marine.

În momentul în care nu mai sunt suficiente molecule de apă, în acel moment, substanța începe să se readune. Să spunem că avem apă și sare. Le punem în cantitate mică la început, sarea se dizolvă, se dizolvă, se dizolvă, până la un anumit punct. Atunci când nu se mai pot face schimburile acestea moleculare, intermoleculare, cu molecula de apă, acela este momentul în care se separă apele, să zicem așa, adică sarea începe, practic, să nu mai reușească să facă legătură cu apa. Și, în felul acesta, rămâne ea de sine stătătoare și începe să se cristalizeze.”

Mierea este un exemplu aparte, deoarece modul în care se dizolvă poate indica dacă este sau nu falsificată, iar temperatura influențează direct acest proces. Totuși, încălzirea excesivă a mierii este periculoasă, deoarece peste 45°C pot apărea compuși toxici. Din acest motiv, mierea și lămâia ar trebui adăugate în ceai doar după ce acesta s-a răcit.

Dacă luăm o linguriță de miere și o lăsăm să cadă în apă și ea se duce direct la partea inferioară, asta înseamnă că mierea nu este falsificată. Dacă ar avea loc o difuziune rapidă a mierii în apă, asta ar însemna că este falsificată.”

Etichete : dan vodnar
Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Știință cu sare și piper 23 Octombrie 2025, 07:21

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 

  Într-o nouă ediție a emisiunii  Știință cu sare și piper ,  profesorul  Dan Vodnar , specialist...

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Știință cu sare și piper 15 Octombrie 2025, 14:31

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof.  Dan Vodnar , cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Ascultă live

Ascultă live

12:30 - 13:00
Discuri de cinci stele
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
12:00 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri