Ascultă Radio România Cultural Live

Când știința este și savuroasă: șampania, bomboanele și merele cerate. Poveștile invizibile ale chimiei din farfurie

Când știința este și savuroasă: șampania, bomboanele și merele cerate. Poveștile invizibile ale chimiei din farfurie

17 Decembrie 2025, 19:03

De ce „zboară” dopul de la sticla de șampanie și de ce „strălucesc” unele bomboane? Ce legătură este între apa carbogazoasă, șampania, dropsurile și merele cerate?

Mai mult decât am crede. Explică Dan Vodnar, dr. în biotehnologie, profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO) și inițiatorul proiectului „Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/), care intră în „culisele” chimiei din spatele unor produse aparent banale, dar omniprezente în viața noastră.

Pornind de la percepția comună că băuturile carbogazoase dau energie, Dan Vodnar explică mecanismul din spatele acestei senzații: „dioxidul de carbon cumva te trezește, îți dă parcă un pic mai multă energie. Este același efect ca la băuturile carbogazificate sau la apa carbogazificată.” Dar apa minerală carbogazificată nu este doar o chestiune de gust, spune Dan Vodnar: „apa minerală carbogazificată este mult mai valoroasă decât apa plată din comerț, pentru că vine cu un aport de oligoelemente și minerale chiar de două sau trei ori mai mare. Dioxidul de carbon „stoarce”, practic, rocile bogate în minerale, exact cum ai stoarce un burete.”

Specială pare să fie și șampania - dar ce o face atât de specială?

„Șampania este o băutură care strict provine dintr-o regiune specifică din Franța. Nu orice vin spumant poate purta această denumire”. Procesul de fermentație în sticlă explică textura fină a bulelor:„dioxidul de carbon este foarte bine distribuit în interior, motiv pentru care șampania este perlată”. Iar presiunea din sticlă nu este deloc de neglijat: „se poate ajunge până la o presiune de 5 bari în interiorul unei sticle de șampanie.” De aici și celebrul dop care sare spectaculos: „dopul este o închidere ermetică foarte bine gândită. Odată scos, el nu mai poate reveni la forma inițială.”.

Un alt capitol al interviului este dedicat bomboanelor - soluții solide și chimie dulce - și modului în care acestea rămân translucide și lucioase: „bomboanele sunt soluții solide, supra-saturate, în care zahărul, apa și aromele sunt perfect echilibrate”.

Pentru a preveni cristalizarea zahărului, industria alimentară apelează la trucuri chimice bine stăpânite, cum ar fi, de exemplu, siropul de porumb: „siropul de porumb este folosit pentru că lanțurile de glucoză ajută la prevenirea cristalizării.”

Luciul jeleurilor are, la rândul său, o explicație naturală: „ceara de carnauba, E903, este aceeași care dă strălucire și mașinilor. Este naturală și sigură pentru consum.”

Știți însă care este cea mai dulce substanță cunoscută?

Lugdunamul, „de 250.000 de ori mai dulce decât zahărul.”

Concluzia? În spatele fiecărei bule de șampanie, fiecărei bomboane lucioase sau a fiecărui măr cerat se află legi clare ale chimiei și fizicii. Iar atunci când știința este explicată cu calm și pasiune, ea devine nu doar utilă, ci și surprinzător de savuroasă.

Dan Vodnar: „Este o mare  greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”
Știință cu sare și piper 19 Noiembrie 2025, 16:45

Dan Vodnar: „Este o mare greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”

Dan Vodnar , profesor de gastronomie moleculară și expert în știința alimentelor, lămurește astăzi, într-un nou...

Dan Vodnar: „Este o mare greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”
Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”
Știință cu sare și piper 12 Noiembrie 2025, 14:30

Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”

De ce se curăță ouăle mai ușor în apă rece? Cum se formează spuma de albuș? Și ce se întâmplă, de fapt,...

Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”
Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Știință cu sare și piper 23 Octombrie 2025, 07:21

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 

  Într-o nouă ediție a emisiunii  Știință cu sare și piper ,  profesorul  Dan Vodnar , specialist...

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Știință cu sare și piper 15 Octombrie 2025, 14:31

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof.  Dan Vodnar , cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Stagiunea Muzicală Radio
Ascultă live Radio România Cultural
20:30 - 20:50
LA DISPOZITIA DUMNEAVOASTRA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
20:00 - 21:00
English 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
20:05 - 21:00
ASOCIAŢII ROMÂNEŞTI DIN LUME/ROMÂNII DE LÂNGĂ NOI (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
20:30 - 20:56
Srpska redakcija druga emisija
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
19:03 - 21:00
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
19:04 - 21:59
Nostalgia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
20:00 - 21:00
Emisiune în lb. maghiară
Ascultă live Radio România Timișoara FM
20:10 - 21:00
Revelații Jazz
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri