Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Este o mare greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”

19 Noiembrie 2025, 16:45

Dan Vodnar, profesor de gastronomie moleculară și expert în știința alimentelor, lămurește astăzi, într-un nou episod din Știință cu sare și piper, un subiect nutrițional destul de mult discutat, cu argumente pro și contra, și anume grăsimile. Ce sunt, de ce le privim uneori cu suspiciune și cum putem înțelege mai bine rolul lor biologic?

„Cuvântul ‘grăsime’ vine din context alimentar: un aliment care are grăsime. ‘Lipid’ este termenul științific, care descrie structura chimică”, explică Prof.dr. Dan Vodnar, specialist în Chimia Alimentelor, Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Vorbim despre lipide. Dan Vodnar explică încă de la început diferența dintre termenii folosiți în limbajul comun și în cel științific. În timp ce „grăsime” este termenul cotidian, „lipid” se referă la familia de molecule care au roluri esențiale în organism – mult dincolo de aportul caloric.

De ce avem nevoie de grăsimi?

Pentru că au roluri esențiale în organism! Grăsimile nu sunt doar combustibil. Ele participă la construcția membranelor celulare, sunt implicate în transmiterea semnalelor între celule, reglează procese hormonale, modelează profilul metabolic al organismului.

„Structura celulelor noastre are nevoie de acizi grași, în special acizi grași polinesaturați precum omega-3. Organismul funcționează optim doar atunci când primește tipurile potrivite de lipide”, mai spune Dan Vodnar.

Pe lângă rolul structural, acizii grași au o funcție de „mesageri” în organism — un aspect mai puțin cunoscut publicului. „Acizii grași sunt implicați în semnalizare. Reglează anumite procese celulare și hormonale.” Această dublă funcție – structurală și funcțională – face ca lipidele să fie indispensabile pentru o stare metabolică sănătoasă.

În concluzie: grăsimile nu sunt inamicul – neștiința însă poate fi! De aceea trebuie să înțelegem.

Grăsimile sunt esențiale pentru viață: pentru celule, pentru comunicarea internă a organismului, pentru echilibrul metabolic. Ceea ce contează nu este eliminarea lor, ci alegerea corectă a tipurilor potrivite.

Iar asta aflați de la Știință cu sare și piper, podcastul realizat, la Știința 360, de Corina Negrea cu Dan Vodnar, dr. în biotehnologie, profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO), inițiatorul proiectului „Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/) dar și autorul cărții „ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală”, apărută la CORINT Educațional.

Etichete : dan vodnar
Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Știință cu sare și piper 15 Octombrie 2025, 14:31

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof.  Dan Vodnar , cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
Timpul prezent
Ascultă live Radio România Cultural
18:20 - 19:00
CONTRACRONOMETRU
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
18:00 - 18:26
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
18:00 - 18:30
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
18:00 - 18:26
Óęđŕżíńüęŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
16:03 - 18:45
Sens unic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri