Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Până la urmă, noi părem sofisticați, dar natura este destul de simplă”

26 Noiembrie 2025, 15:01

Dacă ai crezut vreodată că gelurile, maioneza sau piftia sunt doar produse obișnuite ale bucătăriei, interviul cu Dan Vodnar demonstrează contrariul: în spatele acestor preparate aparent simple se află o lume fascinantă a coloizilor, hidrocoloizilor și transformărilor moleculare. Într-o discuție savuroasă și plină de exemple din viața de zi cu zi, profesorul explică, pe înțelesul tuturor, de ce apa este „ingredientul secret” în aproape orice gel și cum agenți precum pectina, agarul sau amidonul modelează textura alimentelor.

Nu e nimic ”magic” - decât poate în felul în care Dan Vodnar explică toate acestea: cu multă imaginație și cu multă pasiune, așa cum este scrisă și cartea „ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală”, apărută la CORINT Educațional, ”cartea de căpătâi” a interviurilor cu Dan Vodnar, dr. în biotehnologie, profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO) și inițiatorul proiectului „Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/).

El explică faptul că cele mai comune substanțe coloidale din viața noastră sunt emulsii precum maioneza — „o emulsie între apă și ulei, mediată de gălbenușul de ou” -, pe care, deși se poate obține tehnic și din albuș, conform definițiilor gastronomice „nu o putem numi maioneză”.

Trecând la geluri, Dan Vodnar spune că „gelurile pe care le avem în gastronomie sunt coloizi formați din molecule lichide dispersate în molecule solide”. În timp ce atunci când vine vorba de jeleuri, profesorul adaugă, cu umor: ”când mâncăm jeleuri, măcar putem să ne gândim că suntem iertați pe jumătate: avem puțin hidrocoloid, multă apă și mai mult zahăr, din păcate.”

Dacă vorbim despre substanțele care dau structura alimentelor, discuția ajunge inevitabil la amidon, care are proprietatea esențială de a absorbi apa și de a forma geluri. Și o clarificare esențială pentru orice bucătar: „făina face cocoloașe pentru că are și gluten… amidonul, în schimb, nu, și este mai simplu de dizolvat.”

Dacă nu știați, pectina este fibra care ”face minuni” în cămara de acasă. „Pectina este o fibră solubilă care se regăsește în multe fructe, motiv pentru care gemurile de mere coagulează natural”.

Tot Dan Vodnar explică de ce fructele dure, precum merele sau prunele gelifică mai bine decât căpșunele sau strugurii: „Pectina este o moleculă de structură – iar fructele compacte au mai multă pectină”.

Și o clarificare importantă: „Credem că trebuie să mai adăugăm apă sau zahăr în gemuri, dar e o falsă impresie. Contează, de fapt, calitatea fructului”.

În orice bucătărie care se respectă trebuie să existe gelatina, care ne ”introduce” în lumea gelurilor proteice. Dar nu doar, pentru că „nici măcar noi nu ne-am putea mișca dacă n-am avea acest colagen care, prin fierbere, se transformă în gelatină”, spune profesorul Dan Vodnar, reamintind că gelurile proteice nu sunt străine alimentației noastre zilnice: de la omletă și iaurt, până la deserturi și creme.

În loc de concluzii: simțurile noastre contribuie mult la ceea ce mâncăm! Textura mâncării influențează la fel de mult experiența culinară precum gustul sau mirosul dar și culorile alimentelor.

Știința nu se află doar în laboratoare sau în tratatele de specialitate, ci și în bucătăria noastră de zi cu zi — în jeleuri, maioneze, piftii și în tot ceea ce ne bucură simțurile.

Dan Vodnar: „Este o mare  greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”
Știință cu sare și piper 19 Noiembrie 2025, 16:45

Dan Vodnar: „Este o mare greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”

Dan Vodnar , profesor de gastronomie moleculară și expert în știința alimentelor, lămurește astăzi, într-un nou...

Dan Vodnar: „Este o mare greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”
Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”
Știință cu sare și piper 12 Noiembrie 2025, 14:30

Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”

De ce se curăță ouăle mai ușor în apă rece? Cum se formează spuma de albuș? Și ce se întâmplă, de fapt,...

Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”
Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Știință cu sare și piper 23 Octombrie 2025, 07:21

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 

  Într-o nouă ediție a emisiunii  Știință cu sare și piper ,  profesorul  Dan Vodnar , specialist...

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Știință cu sare și piper 15 Octombrie 2025, 14:31

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof.  Dan Vodnar , cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 23:00
AGENDA GLOBALĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
22:20 - 23:00
AGENDA GLOBALĂ (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
22:30 - 22:56
Srpska redakcija treca emisija
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Pop Star
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
22:03 - 23:59
Teatru Radiofonic
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 00:00
Din suflet pentru tine
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri