Texte si pretexte – Invitatul special al ediţiei este istoricul Constantin Corneanu
21 January 2017
Deschiderea micro-expoziției temporare „Unirea Principatelor și domnia lui Alexandru Ioan Cuza”
21 January 2017

Bilet de îmbarcare spre… meleaguri dâmboviţene şi apoi către Iran, pentru a vizita Persepolis…

Primul centru tipografic românesc, şcolile de grămătici şi de zugravi, monumentele de arhitectură civilă din sec. XV – XIX şi conacele unor familii de cărturari ca Văcăreştii, Bălenii, Cantacuzinii, poeţii redeşteptării naţionale (Cârlova, I. Heliade Rădulescu, Gr. Alexandrescu), savanţi ca  dr. Gh. Marinescu, scriitori ca I. L. Caragiale, Al. Vlahuţă, Duiliu Zamfirescu, actori ca Tony Bulandra, Mihai Popescu şi artişti plastici ca Gh. Petrașcu toate acestea vorbesc despre importanţa unui colţ de ţară pentru istoria culturii româneşti.

Există pe acest pământ strămoşesc locuri sacre în care călătorul păşeşte cu aceeaşi sfială şi pietate cu care ar trece pragul unui sfânt altar. Vă invităm începând de azi pe meleaguri dâmboviţene.

* * *

După ce trecem graniţa României ne îndreptăm spre Persepolis – la aproximativ 650 km de Teheran şi 70 km de Shiraz – aceasta este destinaţia noastră de astăzi în minutele alocate călătoriei în jurul lumii. Vechea capitală a Persiei (considerată a opta minune a lumii antice), cu numeroase coloane, porţi şi statui măreţe, reprezintă în prezent un simbol naţional pentru Iran, aşezarea fiind înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

 

* * *

Vă aşteptăm astăzi 21 ianuarie 2017, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro. dar şi pe pagina de Facebook a emisiunii – „Bilet de îmbarcare”.