3 Echipe vor reprezenta România la INTEL ISEF, din Statele Unite ale Americii
20 February 2017
A fost creată bio-imprimanta 3D capabilă să producă piele umană funcțională
21 February 2017

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Despre democrație în…..America

marti 21 februarie 2017, ora 21.10

Redactor Dan Manolache.

Despre democratie in…..America. Invitat, dl. Sorin Antohi, istoric al ideilor, eseist, traducător și editor.

        In cea de a treia luni din luna februarie, in Statele unite ale Americii se sarbatoreste “Ziua presedintilor”. Cei doi lideri ce au marcat istoria Americana si in onoarea carora a fost aleasa in februarie aceasta zi de omagiere, sunt   George Washington, primul presedinte American (nascut pe 22 februarie 1732) si Abraham Lincoln, ce a condus SUA in vremea Razboiului de secesiune (nascut pe 12 februarie 1809).

         Un bun prilej de a vorbi despre cea mai mare putere a lumii dar si “Despre democratie in America”, inspirati de titlul celebrei lucrari scrise de Alexis de Tocqueville la cativa ani dupa ce vizitase SUA (aprilie 1831- martie 1832), dar si de controvesele ce agita societatea americana si nu numai, dupa victoria lui Donald Trump in ultimele alegeri prezidentiale.

           “ Alexis de Tocqeville s-a dus sa caute in Statele Unite nu un model, ci un principiu de studiat, o intrebare de ilustrat si de rezolvat; in ce conditii democratia, daca ea este o stare a societatii, devine ceeea ce si trebuie sa fie, pentru a nu conduce la dictatura: o forma de guvernare”, scria  Francois Furet. Intrebarile vin firesc:

          In ce masura SUA de astazi mai seamana cu tara vizitata de Alexis de Tocqeville?

           Are democratia americana, considerata de multi un model de succes, suficienti anticorpi, suficiente mecanisme de sesizare si reglare a unor eventuale disfunctionalitati ce ar putea conduce la dictatura? Poate ca da daca raman valabile vorbele rostite chiar de aristocratul francez, “ Democraţia este puterea poporului bine informat” sau ale presedintelui Harry Truman, “Nu mâna care semnează legile este cea care ţine frâiele destinului Americii, ci mâna care votează.” Ingrijorarile celor obisnuiti cu un alt mod de exercitare a puterii executive sunt alimentate de teme ale campaniei prezidentiale dar si de actiunile Administratiei americane in scurta perioada ce a trecut de la instalarea ei. Iata doar cateva dintre afirmatiile nelinistitoare ale presedintelui Trump:

          “Voi construi un zid – si nimeni nu construieste ziduri mai bine decat mine, credeti-ma – si voi construi tare ieftin. Voi zidi un perete enorm la granita noastra de sud, si Mexicul va plati pentru toate. Tineti minte vorba mea”

           “Esti musulman? Atunci nu intri in SUA”

           “Voi actiona rapid si ii voi bombarda pana nu mai ramane nimic din ISIS.”

           In aceeasi maniera directa si voluntarista, presedintele American intra in disputa cu specialistii in climatologie. Intr-un mesaj pe Twitte a scris ca “incalzirea globala este o porcarie care ne costa enorm si trebuie sa se opreasca. Planeta noastra ingheata, sunt temperaturi record, iar oamenii nostri de stiinta sunt blocati in gheata”. Nici domeniul politicii externe SUA nu sunt la fel de previzibile ca in trecutul apropiat si chiar departat. Agentia RADOR reproduce comentariul unul prestigios ziar britanic:

          „Trei superputeri periculoase, iar noi (Europa) suntem blocaţi la mijloc”, astfel vede un analist al The Guardian situaţia globală, detaliind că reuniţi în acest weekend la München pentru conferinţa anuală pe teme de securitate, reponsabilii cu apărarea lumii s-au găsit în faţa unui fenomen inconfortabil care subliniază numeroase dileme existenţiale: imaginea înspăimântătoare a trei superputeri – SUA, Rusia şi China, purtându-se toate prost în acelaşi timp. Naţionalismul sloganului „America înainte de toate” şi înclinaţia izolaţionistă a lui Donald Trump de a submina status quo-ul unor organizaţii precum ONU sau NATO sunt profund destabilizatoare şi au făcut ca şi Statele Unite să devină o superputere problematică, este de părere analistul The Guardian. Prinsă la mijloc, Europa pare neajutorată, măcinată de probleme interne precum naţionalismul de extremă dreaptă, divizări politice pe fondul Brexit şi slăbiciune financiară în corelaţie cu acţiuni subsversive cutezătoare ale Rusiei şi cu niveluri fără precedent de disensiune cu o administraţie Trump impredictibilă şi nesigură, explică The Guardian.”

      Vom vorbi asadar despre democratie in America de ieri dar mai ales in cea contemporana. Alexis de Tocqueville vedea, cu 183 de ani in urma, democratia ca o forma de guverna in continua schimbare, adaptare:

             “ A invata democratia, a-i reanima, daca este cu putinta, crezurile, a-i purifica moravurile, a-i reglementa miscarile, a-i inlocui, putin cate putin, lipsa ei de experienta cu cunoasterea adevaratelor ei interese, a adapta guvernarea ei timpurilor si locurilor, a modifica aceasta guvernare in functie de imprejurari si de oameni: iata indatorirle impuse in  zilele noatre celor aflati la carma societatii.” Cuvinte valabile si astazi, nu doar pentru liderii lumii noaste ci si pentru cei care ii investesc cu putere si le monitorizeaza performantele.