Ascultă Radio România Cultural Live

Efervescența tinereții

14 Mai 2025, 10:30

Gabriel Niță între anii 2006-2010 urmează cursurile Liceului Teoretic „Mihai Viteazu” din Dâmbovița, iar mai apoi, între anii 2010-2013 este student în cadrul Universității din Pitești, unde obține Licența în Jurnalism. În anul 2013 își începe studiile de master în domeniul Comunicare Organizațională. În anul 2021, obține diploma de Manager în cadrul Institutului Național de Formare Culturală în cadrul domeniului Organizațiilor Culturale. În calitate de jurnalist, Gabriel Niță desfășoară, începând din anul 2010 până în anul 2021, activitatea de redactor și realizator de emisiuni în cadrul televiziunii Argeș TV din Pitești. În cadrul Filarmonicii Pitești, între anii 2017 – 2020 este Administrator al Cinematografului „București”, iar din 2020 și până în 2021 este secretar de marketing al instituției. Din februarie 2021, Gabriel Niță devine managerul Filarmonicii Pitești fiind totodată și cel mai tânăr manager al unei instituții de gen din țară.

Astăzi pătrundem în atelierul unui manager de filarmonică. Gabriel Niță, cum ați descrie spațiul în care se creează evenimente muzicale pentru publicul piteștean?

Filarmonica din Pitești are mai multe spații și ne mândrim cu acest lucru. În primul rând, avem o sală de concerte, o sală unde sunt birouri pentru personalul administrativ și sala unde orchestra repetă și desfășoară evenimentele.

Să le spunem celor care ne urmăresc faptul că este o sală făcută într-un fost cinematograf, dar cu două rânduri de loji.

Exact, avem o sală reabilitată și modernizată – fostul cinematograf „București”. De luni, până viner suntem filarmonică, iar în weekend la noi se difuzează filme, pentru că în weekend suntem cinematograf. Consiliului Local Pitești a schimbat denumirea în Cinematograful de Artă „Mircea Diaconu” după moartea regretatului actor argeșean. Avem așadar acest spațiu unde ne desfășurăm activitatea în cea mai mare parte a timpului. Acum, în momentul realizării interviului, suntem la Teatrul de vară „Gheorghe Zamfir”, cel mai nou, cel mai modern teatru de vară din România, un teatru aflat într-unul dintre parcurile Piteștiului - Parcul Ștrand. Noi l-am primit de la Primăria Pitești în administrare acest teatru, am reușit să obținem fonduri de la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației și l-am reabilitat anul trecut, l-am inaugurat și iată că aici se desfășoară în acest moment „Tulip Jazz Festival”, prima ediție a festivalului nostru de jazz. Aici ne desfășurăm concerte atunci când vremea ne permite și sunt foarte multe solicitări, să știți, din partea celorlalte instituții de cultură din Pitești, din județul Argeș, din partea unităților de învățământ, din partea universităților din orașul nostrum. Practic încercăm să-l oferim tuturor, numai pentru ca oamenii, ca tinerii, ca piteștenii, ca argeșenii să se bucure de acest spațiu.

Să înțeleg că managerul Gabriel Niță nu este managerul filarmonicii, este managerul unui centru multicultural, dacă are în subordine și un cinematograf, și un teatru de vară, și multe, multe spații deschise publicului.

Așa este, suntem o filarmonică atipică. Vorbeam de spațiul Filarmonicii și de Teatrul de vară din Parcul Ștrand, dar avem și o scenă pentru concerte în aer liber, o scenă pe care o ținem într-un alt parc al Piteștiului. Avem foarte multe parcuri în orașul Pitești și multe evenimente. Avem parcuri frumoase și foarte bine îngrijite și amenajate de către Primăria Municipiului Pitești, prin serviciile subordonate.

Care sunt cele mai importante provocări legate de conducerea unei instituții de cultură?

O, sunt foarte multe provocări. Știți foarte bine că în acest moment este în dezbatere legea managementului cultural. Sunt păreri pro, păreri contra dacă trebuie să fie la conducere o persoană din mediul cultural sau dacă ajunge să fie un bun manager cu studii economice, juridice, etc. Părerile sunt și vor fi împărțite în funcție de subiectivismul anumitor persoane, însă un manager trebuie să înglobeze absolut tot, trebuie să aibă o echipă alături de care lucrează. Să fie un bun comunicator, să fie și contabil, să fie și jurist, să fie și artist uneori. Nu sunt cele mai bune vremuri ale acestui domeniu, însă eu spun că ține foarte mult de noi să ne mișcăm, să fim activi și să avem tot timpul acest echilibru între ceea ce primim și ceea ce oferim.

Sunt multe provocări zilnice. Acum ne axăm pe un festival, dar după aceea vin Zilele Piteștului, concertul aniversării filarmoniii de 18 ani, anterior a fost „Simfonia Lalelelor”, un alt brand al municipiului Pitești, după aceea urmează închiderea de stagiune, începe stagiunea estivală, după aceea curs de măiestrie internațional în domeniul dirijatului, începe noua stagiune și așa mai departe. Este o activitate continuă, dar să știți că este o activitate de echipă. E important să ai o echipă pe care să te bazezi, un consiliu artistic, un consiliu de administrație și să fii tot timpul deschis la proiecte, la evenimente, să fii vizibil, să știe lumea de tine și să ții aproape de oameni.

Cât de dificilă a fost trecerea din zona jurnalismului, din zona marketingului, spre zona culturală?

Vă mulțumesc că-mi dați posibilitatea să răspund și la această întrebare, pentru că am citit foarte multe articole. Să știți că la început am fost numit manager interimar și mulțumesc domnului primar Cristian Gentea pentru faptul că a crezut în mine și mi-a oferit această șansă.

Erați manager la 29 de ani…

Am fost și sunt în continuare cel mai tânăr manager de filarmonică din țară. Pentru mine a fost o provocare, dar și o responsabilitate. Când citeam articole răutăcioase, cumva mă afectau. Acum nu mă mai afectează absolut deloc. Pentru că au început să vină rezultatele și dacă cineva m-ar asculta doar un minut și am spune câte lucruri frumoase am făcut în această perioadă, cu siguranță percepția s-ar schimba. Eu am absolvit o facultate de Științele ale Comunicării și Jurnalism. Am un master în comunicare organizațională. Pasiunea mea, când lucram în domeniul jurnalismului, era sportul. Chiar și acum, înainte de interviu, să știți că am fost cu colegii, cu prietenii la fotbal. Am jucat fotbal și am făcut un doctorat. Acestea au fost primele titluri pe care le citeam atunci: „Doctor în sport, manager de filarmonică”. Nu e ușor deloc să faci un doctorat și să-ți legi studiile, licență, master, doctorat și să le faci pe bune. Atunci când am fost soluția pentru Filarmonica din Pitești, eu veneam din interiorul filarmonicii, unde eram angajat pentru a mă ocupa de cinematograful „București”. Apoi am susținut un concurs pentru funcția de secretar de marketing. Aveam 4-5 ani în Filarmonica, adică știam și ce merge bine, știam și ce nu merge, unde ar fi trebuit poate să acționăm, ce ar fi trebuit să încercăm să facem. Dar una este să fii angajat, alta este să fii manager. Artiștii sunt pasionați, dar sunt și ambițioși, sunt și orgolioși și trebuie să găsești un echilibru. Nu mi s-a părut ceva greu, știam că o să mă achit de sarcini, însă simțeam că e nevoie de un timp ca oamenii să vadă ceea ce vreau să fac, ceea ce pot să fac, iar apoi proiectele vorbesc de la sine. Și proiectele au vorbit de la sine. Am găsit bani de la bugetul local, nu au avut niciodată probleme cu salariile, cu partea de bunuri și servicii, cu partea de investiții. Am luat foarte multe instrumente pentru colegii din Orchestra Smfonică, nu se mai cumpăraseră de foarte mult timp, un pian nou de concert. Acum și la Teatrul de vară avem un pian. Panouri fotovoltaice pe clădire, iluminat LED, scenă virtuală, scenă pentru concerte în aer liber, turnee internaționale, turnee în țară, Teatrul de Vară reabilitat și modernizat, s-au făcut angajări pentru orchestra simfonică și pentru partea de administrativ. Uitați-vă câte probleme sunt în ziua de azi în instituțiile de cultură, pentru că toată lumea închide, toată lumea reorganizează, toată lumea încearcă cumva să eficientizeze. În acești patru ani s-au făcut multe lucruri pentru instituția noastră. Suntem în acest moment o instituție extrem de vizibilă, iar acest lucru să știți că mă bucură.

Ce trebuie să ofere o filarmonică în anul 2025, pentru a atrage diferite segmente de public?

Trebuie să comunici, trebuie ca lumea să știe ce vrei să faci, ce faci și trebuie ca oamenii să fie implicați. Noi am încercat să implicăm și publicul. Publicul și colegii primesc chestionare cu dirijorii, cu soliștii care au fost în stagiune, cine ar trebui să revină, ce putem îmbunătăți, ce nu a mers, pentru că sunt și lucruri care nu merg. La fel publicul, când am avut hotărările Consiliul Local cu privire la prețurile biletelor și abonamentelor, i-am consultat pe oameni. Când am construit stagiunea, de la stagiunea filarmonică, până la stagiunea estivală, i-am consultat pe oameni. Încercăm să avem concerte cât mai atractive pentru toate categoriile de public. De la concerte educative, până la vizite în cadrul unităților de învățământ. Un cuvânt cheie este diversitatea. Am introdus și un proiect cu concerte pop-rock simfonice: Direcția 5, Proconsul, Holograf, Voltage, Vița de vie, Bere gratis, Phoenix, urmează Vank, pentru că aici atragi categoria ta de public, ai categoria de public a trupei respective și ai și o categorie de public care vrea acest gen pop-rock simfonic. Cu cât ești mai diversificat, cu atât este mai bine. Anul trecut am fost implicați într-un proiect care a avut loc în China. Au fost concerte ale orchestrei noastre simfonice în cele mai importante orașe din China, în cele mai importante filarmonici, teatre din China.

Suntem la prima ediție a unui festival de jazz organizat în orașul lalelelor – „Tulip Jazz Festival”. Cum a fost primită ideea de public și ce ne puteți spune despre construcția suitei de manifestări?

Band-ul nostru de jazz a luat ființă atunci când am preluat Filarmonica din Pitești. La pian, la acest moment, îl avem pe Petrica Andrei, unul dintre cei mai buni pianiști de jazz ai României. El este chiar piteștean. De anul acesta, l-am atras în echipa noastră și pe Sebastian Gheorghiu, un manager cultural cu o bogată activitate în proiecte și festivaluri de jazz. Am construit un proiect pe care l-am depus la Ministerul Culturii și a fost aprobat. Avem prima ediție a „Tulip Jazz Festival”. Big Bandul Radio România a deschis acest festival în sala filarmonicii, au fost foarte mulți oameni la eveniment, pentru că nu ai ocazia să vezi o astfel de formație prea des. Apoi de sâmbătă, au debutat atelierele creative susținute de OvalsArt, la care au venit copiii și au confecționat bijuterii handmade, au plecat cu cercei acasă și am văzut că au revenit și a doua zi a festivalului la acest atelier. La ateliere am văzut mulți copii, spectacole pentru copii au fost foarte animate, am avut chiar și sesiuni de jam session, în Clubul Hush. Au fost trupe care au cântat alături de piteșteni, cu piteștenii. A fost ceva inedit, pentru că la Pitești nu a fost organizată niciodată o astfel de sesiune de jam session.

Se va permanentiza acest eveniment?

Da, ne dorim să-l permanentizăm, pentru că avem sprijinul autorității locale, parteneriatul cu Ministerul Culturii, s-a văzut ce s-a făcut la această prima ediție. Public a fost, au fost evenimente pentru copii, au fost concerte cu trupe locale, trupe naționale, trupe internaționale din Bulgaria, din Japonia, artiști deosebiți, precum Luisa Zan, Christiana Uikiza, trupe importante ca: Amphitrio, Big Band-ul Radio România. Festivalul a adus ceva nou în Pitești. Este încă un produs cultural al Filarmonicii din Pitești. O să înscriem și „Tulip Jazz Festival” la OSIM ca să fie o marcă înregistrată, iar la portofoliul nostru de lucruri bune mai adăugăm un proiect cultural.

Din suita de proiecte la care lucrați, puteți dezvălui unul la care țineți în mod deosebit?

Da, concertul aniversar, 18 ani - Filarmonica din Pitești, pe 22 mai. Mai sunt puține bilete la dispoziție. Maia Morgenstern este invitată specială, în spectacolul „Per Gynt” de Grieg. Filarmonica din Pitești face astfel 18 ani, iar eu vreau să le mulțumesc colegilor care lucrează în instituție, fie că vorbim de cei din partea artistică sau cei din partea administrativă, fostului manager care s-a luptat ca Filarmonica să fie înființată, autorităților și conducătorilor de atunci ai Piteștiului, pentru că au pus umărul la acest proiect, dar și celor care astăzi care țin în viață Filarmonica din Pitești și ne sprijină să facem proiecte frumoase: domnul primar Cristian Gentea, Consiliul Local Pitești și le mulțumesc piteștenilor care sunt principalul nostru partener, pentru că oricâtă susținere ai avea și oricâți bani ai avea, dacă nu ai public, e greu să-ți desfășori activitatea. Până la urmă, publicul este principalul nostru partener. Legăm de aniversarea noastră, dar și de Zilele Muncipiului Pitești. Avem invitați speciali - pe cei trei tenori ieșeni, dar și două piteștenice tinere de valoare: Mădălina Lupu, la nai și soprana Ștefania Rădulescu-Dumitrache. Ne-am propus ca din acest an să integrăm și tineri piteșteni de perspectivă.

Ce alte pasiuni are Gabriel Niță?

Îmi place sportul, îmi place să joc fotbal. Îmi place să mă plimb atunci când timpul îmi permite. Îmi place să citesc, mai ales autori români tineri. Ultima carte pe care am citit-o este legată de pasiunile mele pentru jurnalism și sport - „Crampoanele României șchioape”. De asemenea îmi place să mă uit la televizor, să fiu informat.

Care este creația muzicală aflată pe primul loc într-un top personal al managerului Filarmonicii din Pitești?

Îmi doresc foarte mult să văd cum va ieși acest concert aniversar. Mi-am dorit foarte mult să se prezinte la Pitești Suita „Per Gynt”.

Gabriel Niță s-a tot vorbit de „România educată”, dar sunt din ce în ce mai mari îngrijorări legate de rata analfabetismului functional. În aceste condiții, care credeți că este viitorul artei, viitorul muzicii de calitate?

Eu sper ca viitorul să existe. Ține foarte mult de noi, ține foarte mult de autoritățile locale, ține foarte mult de cei care conduc instituțiile de cultură, ține foarte mult de artiști și de public, care trebuie format, educat, care trebuie menținut. E clar că suferim în ultima perioadă și trebuie să fim sinceri, să recunoaștem acest lucru. Cu cât ne păcălim, cu cât încercăm să ascundem lucrurile, cu atât vom ajunge într-un punct din care nu vom avea ieșire. Avem foarte mulți români de valoare. Poate că în ultima perioadă i-am lăsat în spate și acest lucru ne-a costat sau poate că ei nu au avut curajul să iasă în față așa cum ar fi trebuit. Însă acest lucru trebuie să fie și un mix între oamenii care sunt valoroși și între oamenii care au putere de decizie. Pentru că atunci când îți scoți în față oamenii de calitate, cu siguranță vei reuși. Sportul și cultura sunt cei mai buni ambasadori ai unei comunități. Când spui Pitești, spui Nicolae Dobrin, spui F.C.Argeș, echipa noastră care a promovat acum în prima ligă și eu mă bucur că în ultima perioadă când spui Pitești, spui și Filarmonica din Pitești.

18 ani - Filarmonica din Pitești. Acești 18 ani au însemnat un plus și pentru învățământul vocațional din Pitești?

Eu sper că da. În stagiunea actuală l-am avut solist pe Gruia Soare, elev al Liceului „Dinu Lipatti” din Pitești, un tânăr de 12 ani. A fost primul concert intergral al unui pianist piteștean. Vă dați seama cum s-a simțit acest puști la 12 ani să fie solist și vă zic că sala a fost aproape plină la acest eveniment. Sofia Butaru este o altă elevă a Liceului de Arte din Pitești, pe care noi am promovat-o. Este practic cea mai tânără vioară întâi din istoria instituției noastre, pe contract de colaborare, pentru că ea încă nu are 18 ani. Este singura româncă selectată în Orchestră Europeană de Tineret. Deci, cred că există viitor. De asemenea, am încercat și să-i atragem elevii și studenții de la aceste domenii vocaționale. Ei au intrarea gratuită la evenimentele Filarmonicii din Pitești.

Mulțumesc foarte mult. Mult succes și la cât mai multe proiecte realizate.

Și eu vă mulțumesc pentru că ne dați posibilitatea să promovăm evenimentele. Le mulțumim melomanilor noștri - principalul nostru partener și, bineînțeles, mulțumim autorității locale pentru că la Filarmonica din Pitești sunt oferite toate condițiile pentru a se face performanța artistică.

Florin Șuțu – Atelierul ca spațiu al reîntregirii artistice
Atelier 07 Aprilie 2025, 11:21

Florin Șuțu – Atelierul ca spațiu al reîntregirii artistice

Florin Șuțu s-a născut in anul 1959, la Ploiești. Este licențiat în Artă, secția Pictură din cadrul Academiei de Artă...

Florin Șuțu – Atelierul ca spațiu al reîntregirii artistice
Romeo Belea – o viață dedicată excelenței arhitecturale
Atelier 31 Martie 2025, 09:00

Romeo Belea – o viață dedicată excelenței arhitecturale

Romeo Belea s-a născut la 28 iulie 1932 la Tulcea. A urmat cursurile Şcolii Primare Germane „Sf. Anton“ din...

Romeo Belea – o viață dedicată excelenței arhitecturale
Cornel Vană – un artist pe drumul sincerității
Atelier 25 Martie 2025, 14:43

Cornel Vană – un artist pe drumul sincerității

Cornel Vana s-a născut în 10 martie 1957, în satul Cacova Ierii, la poalele Muntelui Mare. Artistul își...

Cornel Vană – un artist pe drumul sincerității
Ernest Parka – excelența recuperărilor istorice
Atelier 24 Martie 2025, 09:09

Ernest Parka – excelența recuperărilor istorice

Arhitectul Ernest Pafka este implicat de peste 20 de ani în restaurarea construcțiilor emblematice ale municipiului...

Ernest Parka – excelența recuperărilor istorice
Daniel Leș – Un bulgăre de lut
Atelier 19 Martie 2025, 09:53

Daniel Leș – Un bulgăre de lut

  Trăind în Maramureș, Daniel Leș apreciază valorile vieții simple, precum autenticitatea sau liniștea interioară....

Daniel Leș – Un bulgăre de lut
Ildiko Mitru și Ștefan Paskucz - tenacitatea arhitecturii de bună calitate
Atelier 17 Martie 2025, 18:05

Ildiko Mitru și Ștefan Paskucz - tenacitatea arhitecturii de bună calitate

Ildiko Mitru , absolventă a Institutului de Arhitectură „Ion Mincu" București, a urmat Cursuri de restaurare a...

Ildiko Mitru și Ștefan Paskucz - tenacitatea arhitecturii de bună calitate
Mihaela Noroc – „Doar chipul omului mai poate să fie personal în zilele noastre”
Atelier 14 Martie 2025, 13:00

Mihaela Noroc – „Doar chipul omului mai poate să fie personal în zilele noastre”

Mihaela Noroc a călătorit în peste 100 de țări, în ultimii zece ani, fotografiind femei din toate mediile...

Mihaela Noroc – „Doar chipul omului mai poate să fie personal în zilele noastre”
Gilda Mologhianu – medicină și artă
Atelier 11 Martie 2025, 13:00

Gilda Mologhianu – medicină și artă

Gilda Mologhianu este medic primar, specializat în recuperare medicala. Până în anul 2020 a activat la...

Gilda Mologhianu – medicină și artă
Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 15:00
Știința 360
Ascultă live Radio România Cultural
14:10 - 15:00
REPORTERII ACTUALITATII
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
14:00 - 15:00
English 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
14:00 - 15:00
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
14:30 - 15:00
TEATRU SCURT
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
14:12 - 14:55
Banatul în direct!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru