Ascultă Radio România Cultural Live

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”

28 Februarie 2025, 14:30

Dr. Silvia Amalia Nemeș este cercetător și cadru didactic asociat la Universitatea de Știință Agricolă și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Institutul de Științele Vieții, Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor. Dr. în biotehnologii, specializată în fermentație pe substrat solid. Amalia Nemeș explorează metode inovatoare pentru reutilizarea deșeurilor rezultate din industria cerealelor.

Această cale de cercetare, cumva, se apropie de direcția pe care mama mea a abordat-o în tinerețea ei, ea lucrând într-o fabrică de procesarea cerealelor. Iar mulți ani mai târziu, eu am început să cercetez aceste reziduuri...

Norocul meu a fost ca încă din timpul studiilor universitare, din timpul licenței, să vin în grupul domnului profesor Vodnar (Dan Vodnar, n.r.) ca voluntar. Și fiind voluntar, și plin de energie și la începutul carierei, să zicem așa, eram implicată în toate proiectele care se desfășurau aici. Și cumva prima mea interacțiune cu aceste subproduse a fost în timpul masteratului, unde participam la diferite experimente care aveau loc la noi în laborator, mai exact în extracțiile compușilor bioactivi din cereale. Iar în momentul în care am ales tema de cercetare pentru doctorat, am continuat în această direcție pentru a identifica noi căi prin care putem valorifica aceste subproduse”, povestește Amalia Nemeș.

România produce cantități uriașe de cereale, iar gestionarea deșeurilor rezultate rămâne o provocare. În prezent, acestea sunt folosite în hrana animalelor, însă Amalia și echipa sa dezvoltă metode prin care pot fi transformate în compuși funcționali și în antioxidanți cu aplicații în industria alimentară și farmaceutică.

Dacă ne uităm din punct de vedere al reziduurilor rămase, acestea sunt în cantități foarte mari, iar rolul lor ulterior este cumva prea puțin valorificat. Adică ele sunt folosite fie ca îngrășământ, fie ca hrană pentru animale.

Prin aceste cercetări, noi încercăm să extragem și să producem pe substrat de tărâțe, de cereale, compuși cu valoare adăugată, compuși funcționali, compuși antioxidanți, care ulterior pot fi integrați în noi produse, reducând astfel deșeurile, reziduurile și poluarea asupra mediului.

Ne putem imagina fermentația ca o pânză de păianjen foarte bine închegată, iar în această pânză de păianjen găsim compuși fenolici, compuși antioxidanți, care au un rol benefic asupra organismului nostru. Ei bine, în fermentație, microorganismele pe care le utilizăm degradează, rup firicelele din pânza noastră de păianjen, eliberând compușii care sunt de interes pentru noi.

Privind spre viitor, cercetările Amaliei Nemeș se concentrează pe optimizarea proceselor de fermentație pentru a obține compuși bioactivi în concentrații maxime și în timp cât mai scurt. Dorința sa este de a transforma rezultatele din laborator într-un produs finit – un aliment funcțional, de exemplu, care să îmbine gustul cu beneficiile pentru sănătate.

Mi-ar plăcea în continuare să continui acest demers al tărâțelor de cereale și să identific microorganisme noi pe care le-aș putea utiliza în procesele fermentative. Dar implicit mi-ar plăcea să găsesc o finalitate, adică un produs finit în care să integrez aceste tărâțe, pentru că în momentul de față noi ne oprim cu întreg procesul în laborator (...)

Dar mi-ar plăcea să-i găsesc o utilitate mult mai practică, să dezvolt poate un aliment funcțional, cumva să pot să integrez tărâțele într-un produs disponibil pe piață. Spunem alimente funcționale acelor alimente care aduc și un beneficiu pentru sănătate. Adică alimente în care s-a intervenit, fie s-a adăugat un compus bioactiv, un compus funcțional, un compus cu activitate antioxidantă, antimicrobiană, fie aliment în care s-a produs (în aliment), știu eu, o concentrație mai mare de vitamine sau de minerale, a fost îmbunătățit din punct de vedere funcțional. Cel mai important, așa cum foarte bine știm, sunt concentrația și doza în care le consumăm. E foarte important să știm cu ce să combinăm alimentele între ele, astfel încât să nu exagerăm cu niciunul dintre nutrienții regăsiți în alimente, mai spune Amalia Nemeș.

Pe larg despre toate acestea - astăzi, într-un nou episod Știință cu sare și piper, de la ora 14.30.

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul  Dan Vodnar  – specialist în știința...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

  Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea  Știință cu sare...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

  Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Știință cu sare și piper 11 Aprilie 2025, 11:30

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de...

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Știință cu sare și piper 04 Aprilie 2025, 14:30

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău , asistent universitar și...

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 06:00
IN ZORI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
05:00 - 06:00
Espańol 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
04:00 - 06:00
Stagiunea Muzicală Radio (înregistrare RRM de vineri seara)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
04:00 - 06:00
De Voie Bună 1
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 06:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
04:30 - 06:00
Muzica generației tale
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru