Ascultă Radio România Cultural Live

De la cercetare la revoluție nutrițională: puterea probioticelor

De la cercetare la revoluție nutrițională: puterea probioticelor

07 Martie 2025, 11:04

Sănătatea intestinală este din ce în ce mai importantă, iar cercetările despre probiotice au căpătat o atenție specială. Profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia alimentelor, gastronomie moleculară și biotehnologie alimentară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, ne explică, în acest episod, cum aceste microorganisme benefice pot transforma sănătatea umană și cum inovațiile din acest domeniu pot ajunge direct la consumatori.

Probioticele sunt microorganisme vii, esențiale pentru menținerea unui echilibru sănătos în flora intestinală. Pro înseamnă pentru, biotic înseamnă viață, deci practic probioticele sunt pentru viață, spune profesorul Dan Vodnar. Administrarea probioticelor trebuie făcută strategic, în funcție de necesități iar selectarea unui probiotic de calitate implică mai mulți factori, printre care viabilitatea bacteriană și încărcătura microbiană. Totodată, se recomandă utilizarea unui complex probiotic, în locul unei singure tulpini bacteriene, pentru a asigura beneficii extinse asupra sănătății gastrointestinale și sistemului imunitar.

Trebuie să ne uităm în primul rând la viabilitatea bacteriană, la încărcătura microbiană, câte colonii formatoare de unități sunt pe gram sau pe mililitru. E foarte important de asemenea să fie un complex probiotic și nu o monocultură, adică cu cât sunt mai multe probiotice într-un supliment alimentar, cu atât ne va ajuta mai mult și ne va susține mai mult sănătatea gastrointestinală, dar și sistemul imunitar.

Un alt aspect esențial este asocierea dintre probiotice și prebiotice. Pentru ca probioticele să fie eficiente, trebuie să aibă un mediu propice în care să se dezvolte. Ideal, probioticele ar trebui să fie luate împreună cu prebiotice, fie prin suplimente simbiotice - adică să conțină și pre, și probiotice -, fie prin alimentație. Printre alimentele bogate în prebiotice se numără merele (bogate în pectine), cicoarea și ceapa, care conține inulină.

Un proiect deosebit dezvoltat de colectivul profesorului Dan Vodnar a presupus combinarea a șase tulpini de bacterii probiotice cu inulină, un prebiotic esențial. Prebioticul reprezintă de fapt hrana pentru probiotice, explică Dan Vodnar. Această formulă inovatoare a fost creată pentru a asigura un efect sinergic între bacteriile probiotice și nutrienții necesari supraviețuirii acestora.

În plus, echipa de cercetători a dezvoltat și o băutură probiotică, inițial bazată pe coji de legume și fructe, însă ajustată ulterior pentru a avea un gust plăcut.

Am avut o băutură probiotică pe care am dezvoltat-o din coji de legume și fructe inițial, pentru că cojile de legume și fructe sunt bogate în fibre, dar sunt bogate și în micronutrienți. Noi avem maxim nevoie de micronutrienții aceștia pentru susținerea sănătății. Inițial ne-am gândit așa cumva naiv că vom avea o băutură excepțională. Sigur, din punct de vedere al sănătății a fost excepțională, dar din punct de vedere al gustului n-a fost deloc.

Un alt proiect inovator a vizat crearea unui supliment probiotic sub formă de jeleu destinat copiilor. Fiul meu, Vlad, care acum are 13 ani, la vremea respectivă avea vreo un an și jumătate, își dorea foarte mult să mănânce dulciuri, cum toți copiii își doresc. Astfel, s-a născut ideea unui produs sănătos, cu bacterii micro-încapsulate pentru o mai bună protecție împotriva acidității stomacale.

Deși cercetarea este un pilon fundamental, Dan Vodnar subliniază importanța transferului de tehnologie către piață.

Cred foarte mult că cercetătorii, într-adevăr, nu trebuie să facă altceva decât ceea ce ei cunosc. Însă, asta într-un context în care există o formă de organizare foarte bună, acolo unde rezultatele cercetării pot fi rapid absorbite de către piață. Noi suntem lacunari, deocamdată, la sistemul nostru actual de transfer tehnologic în România. Prin urmare, dacă noi nu ne implicăm și dacă noi nu ne dorim să transferăm un rezultat înspre piață, piața nu va veni. Adică noi nu putem să trăim în continuare într-un turn de fildeș așteptând ca cineva să vină să ne roage, să ne implore, să binevoim a ne transfera rezultatele.

Pe larg - la Știință cu sare și piper, de la ora 14.30. La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, realizatoare Corina Negrea.

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul  Dan Vodnar  – specialist în știința...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

  Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea  Știință cu sare...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

  Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Știință cu sare și piper 11 Aprilie 2025, 11:30

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de...

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Știință cu sare și piper 04 Aprilie 2025, 14:30

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău , asistent universitar și...

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
06:05 - 07:00
LUMINA CREDINŢEI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
06:00 - 07:00
Ştiri
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:00 - 07:00
Universul credinței
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru