Texte şi pretexte: Frigul şi sănătatea, metoda Wim Hof – în viziunea coach-ului Valentin Bunea
1 October 2022
Românii în lume astăzi la Londra, Sofia, Budapesta, Praga, Chişinău şi Bucureşti – Realizator Magdalena Tara Duminică 2 Octombrie ora 21
2 October 2022

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi

Astăzi, 2 octombrie 2022 de la ora 18,00 vă propunem la Radio România Cultural două subiecte extrem de importante pentru practica medicală actuală. Vom discuta despre riscurile epidemiologice generate de migrația populațională intensă din ultimii ani dar și despre Ecografia Doppler –instrument esențial în investigațiile moderne.

Vor fi alături de noi doamna doctor Lucica Mardale, Director Executiv al Organizației Stop Tuberculoza, partener al Națiunilor Unite și domnul doctor Cornel Lungu, medic primar Medicină generală, primul specialist acreditat să realizeze tratamente prin Ecoterapie ( HIFU) în Europa de Est.

In perioada 29 septembrie -1 octombrie 2022 s-a desfășurat la București simpozionul internațional Screeningul tuberculozei și migrația în Europa, eveniment organizat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în parteneriat cu mai multe foruri internaționale.

Conform statisticilor oficiale aproximativ o treime din populația globului este infectată cu Mycobacterium tuberculosis, anual fiind depistate 10 milioane de cazuri noi. Pentru fiecare pacient nou diagnosticat se estimează aproximativ 15 contacți. 65% din persoanele cu tuberculoză provin din Africa și Asia. Migrația populațională importantă din ultima perioadă de timp va avea repercusiuni epidemiologice semnificative. Se estimează că tuberculoza ar putea  creea multe probleme în Europa Occidentală datorită numărului mare de refugiați sau de emigranți din țările Europei de Est și nu numai. Națiunile Unite avertizează asupra riscului stigmatizării noilor veniți, a excluderii sociale, a creșterii conflictelor și chiar a actelor de violență împotriva acestora. Sprijinirea țărilor cu un număr mare de persoane infectate cu tuberculoză reprezintă o prioritate. Depistarea în timp util a persoanelor nou infectate, tratamentul și monitorizarea corectă a acestora ar putea preveni amplificarea fenomenelor menționate. În România există deja patru caravane medicale ce pot efectua un număr semnificativ de testări.  Din păcate tuberculoza este adeseori confundată cu o simplă răceală, mai ales în fazele incipiente. Persoana respectivă este subfebrilă, cu o temperatură ce depășește arareori 38 de grade; tușește, are o stare de oboseală, de  moleșeală generalizată, transpiră intens noaptea, nu are poftă de mâncare și scade în greutate. În lipsa unui tratament corect accesele de tuse pot fi însoțite de hemoptizie, respectiv expectorația cu sânge din căile aeriene superioare.

Cum se realizează screeningul pentru depistarea precoce a tuberculozei vom afla în prima parte a interviului realizat cu doamna doctor Lucica Mardale, Director Executiv al Organizației Stop Tuberculoza de la Geneva,  partener al Națiunilor Unite.

***

Cel de al doilea subiect pe care vi-l propunem este legat de Ecografia Doppler. Domnul doctor Cornel Lungu este primul medic acreditat în Europa de Est în utilizarea Ecoterapiei. Este membru al Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie, are atestatul „ Advanced ” al Societății Europene de Ultrasonografie ( EUROSON ) încă din 1998 , precum și atestatul WSUMB –World Society of Ultrasound in Medicine and Biology.

În emisiunea REConCHILLiant de duminică 2 octombrie 2022 vom discuta despre aplicarea efectului Doppler în practica medicală, despre  Ecografia Doppler color și Ecografia Doppler power. Datorită capacității ridicate de a furniza informații despre calibrul vaselor de sânge, despre structura acestora, despre gradul de elasticitate sau de obstrucție al vaselor de sânge (mari sau mici), Ecografia Doppler poate înlocui cu succes angiografia. Pot fi prelucrate informații și despre viteza de circulație a sângelui în patul vascular; în colaborare cu alte date clinice și paraclinice ajută în stabilirea diagnosticului  diferențial în ceea ce privește  natura nodulilor prezenți în diverse regiuni ale corpului.

În ultimii ani Ecografia Doppler este utilizată din ce în ce mai des în reumatologie datorită capacității de furnizare a unor informații valoroase privind exista unor procese inflamtorii acute sau cronice, atât la nivelul vaselor de sânge cât și la nivelul diverselor țesuturi. Monitorizarea pacienților prin Ecografie Doppler poate oferi detalii importante în legătură cu eficacitatea tratamentelor instituite și a evoluției bolilor.

O emisiune de Daniela Rei Vișan