Teme deschise: Nu doar regizor, ci și aromân. Invitat: Toma Enache
29 June 2020
Festivalul Internațional Grand Prix Nova #online 2020, ediția a VIII-a,a adus sărbătoarea spectacolului sonor în spațiul virtual
30 June 2020

Vacanța în FM se petrece, vara aceasta, la Radio România Cultural, cu Daniela Ivanov și Dana Pitrop

Daniela: Sunt pozitivă, zâmbesc mult, îmi place să spun bancuri, să fac oamenii să râdă

Realizatoarea Daniela Ivanov promite călătorii imaginare minunate, fără griji, bilete și bagaje, din 29 iunie,  la Vacanță în FM, la cea mai nouă emisiune de la Radio România Cultural.  

Despre locuri interesante și peripeții, suveniruri și ciudățenii de vacanță, dar și despre noua ei emisiune, pe care o va realiza, în această vară, împeună cu Dana Pitrop,  povestește Daniela, în cele ce urmează:

Din 29 iunie, la Radio România Cultural, prezinți o emisiune nou-nouță: Vacanță în FM. Cum va “arăta” o vacanță pe unde ultrascurte?

E o călătorie imaginară pe o ”temă” dată. Eu aleg destinația, ofer câteva informații și accentuez atmosfera încercând o stimulare a simțurilor. E ca atunci când ne imaginăm că suntem pe plajă, simțim căldura soarelui, nisipul, auzim pescărușii, valurile, vedem cu ochii minții întinderea albastră. Muzica ne va însoți la drum, fiind o completare a călătoriilor. Scopul e de a oferi ascultătorului câte un strop de  informații, idei, vise, muzică, o vacanță radiofonică.

Emisiunea se difuzează zilnic, de luni până vineri, între orele 14.30 și 15.30, momentul potrivit pentru siestă, pentru vise de călătorie din fotoliu, de pe canapea sau din hamac. Muzica ne plimbă prin lume cu acorduri de tango sau jazz, cu cântece în franceză sau în italiană, cu ritmuri raggae. Invitații, interviurile lipsesc. Ne adresăm mai mult minții creative, emoționale, e o emisiune de stare.

Am plecat cu mașina pe Valea Lotrului fără GPS sau hartă și mi-a fost cam frică

Care-i primul lucru la care te gândești atunci când spui “vacanță”?

Pentru mine vacanță înseamnă libertatea de a fi în natură, de a face ce vreau, chiar dacă am și un program. În general, aleg natura și mai puțin obiectivele turistice de interior sau fac în așa fel încât să le țin în echilibru.

Care-i cea mai frumoasă vacanță de până acum?

Toate vacanțele au fost frumoase, e greu să aleg. M-am simțit minunat în Bucovina sau la Voineasa, și la fel de minunat în sudul Franței, în Normadia, în Austria, în Italia. Când am ajuns pe o plajă normandă și am văzut cu ochii mei spectacolul mareelor, am zis că nu e nimic mai minunat. Când, în Bretania, am traversat fundul mării, la reflux, și am ajuns pe o insulă, mi-am spus că e cea mai tare aventură. Cu barca pe apele turcoaz din Gorges du Verdon, tot în sudul Franței, am fost în extaz. Și tot așa. De aceea am ales să închei fiecare emisiune cu o amintire proprie.

Dar vacanța cu cele mai multe peripeții?

Fiecare vacanță are peripețiile ei, mai mari sau mai mici, e bine când se termină cu bine. Îmi amintesc că am plecat cu mașina pe Valea Lotrului fără GPS sau hartă și mi-a fost cam frică, era pustiu și au fost locuri în care drumul era greu practicabil. A fost de vis, așa că a doua zi l-am făcut iar, de data asta fără emoții și bucurându-mă de fiecare clipă.

În vacanțe, îmi place să stau în case închiriate, cu grădină

Care sunt cele mai ciudate locuri văzute de tine într-o vacanță?

Nu am fost în locuri ciudate, nu-mi plac ciudățeniile, prefer locuri bătute, nu neapărat aglomerate. Îmi place să stau în case închiriate în care ne facem program cum vrem, e un fel de stare de și-acasă-și-în-vacanță. Și e musai să aibă curte, grădină, să poți ieși afară de la prima oră și să stai până târziu cu ochii la stele. Cred că mi-a rămas de la vacanțele cu cortul petrecute în muuuulte veri la 2 Mai. Îmi place să alternez zile cu obiective, vizite și trasee cu zile de relaxare. Pot reveni într-un loc, mi s-a întâmplat, sigur voi găsi ceva nou.

Care-s locurile în care visezi să ajungi, într-o vacanță, în această viață?

Visam odată locuri în care să ajung, apoi mi-am spus că ”dacă e să fie, va fi”. Aveam un caiet în care lipisem fotografii. După niște ani, găsindu-l, mi-am dat seama că ajunsesem în locuri pe care le visasem, fără a face neapărat planuri speciale. Așa că vacanța e și cu vise, și cu planuri, ce iese e binevenit.

Dacă ar fi să alegi un loc de pe planeta asta din care sa transmiți o emisiune despre vacanță, care ar fi acela?

Am făcut emisiuni de la 2 Mai și de la Vama Veche, e minunat. Și de la Sinaia, la casa memorială George Enescu. Cred că un studio pe malul mării e o locație ideală pentru un matinal.

Mi-e dor de atmosfera de cabană așa cum era odată, fără pretenții

Cum erau vacantele tale, în copilărie? Ti-e dor de ceva anume din vacanțele acelea, ceva ce crezi că nu vei mai regăsi niciodată?

În copilărie colindam țara în lung și în lat cu părinții. Nu era ușor pentru că nu aveam mașină, totuși am fost pe munte, în Deltă, umblam din cabană în cabană. Cred că mi-e dor de atmosfera de cabană așa cum era odată, fără pretenții, doar un loc de popas cu un ceai cald sau o mâncare gustoasă. Multe cabane sunt azi desființate, cred că statul ar trebui să-i plătească pe cei care vor să întrețină cabanele sau refugiile pentru a încuraja drumețiile. Mi se pare dificil să plătești chirie sau să faci profit când îți trec pragul doar câțiva turiști. În schimb, pentru drumeți popasul la cabana e o binefacere.

Vacanța e perioada din an în care îți dorești să lași grijile deoparte, să hoinărești sau să lenevești, să te încarci cu energie cât să-ți ajungă pentru încă un an de muncă. Ai avut parte de vreo vacanță atipică, în care a trebuit să faci cu totul altceva decât în mod obișnuit? 

Trebuie să te gândești bine ce fel de vacanță vrei, ori de relaxare, ori de aventură, ori încerci să le armonizezi, așa cum îmi place mie. Uneori vacanța te poate obosi, așa că prefer să nu-mi fac liste, doar să am o idee despre ce se poate face și să aleg după inspirația de moment și după dispoziție. O vacanță atipică a fost în India, dar era o participare la un festival combinată cu câteva obiective turistice. De dimineață până seara pe drum, sus-jos din autocar. La Taj-Mahal nu reușeam să mă bucur, atât de obosită eram.

Ce obisnuiești să-ți aduci în bagaj, din vacanțe?

Îmi cumpăr câte o mică amintire, un lucru de folosit în casă sau ceva specific și un magnet pentru frigider, plus câte ceva pentru cei dragi.

Mă plimb pe jos, fac yoga, ascult conferințe legate de spiritualitate

Lucrezi în presă de mulți ani. Ai scris la ziar, ai avut emisiuni de televiziune, dar și radiofonice. Prin ce te-a cucerit radioul?

Cu radioul am început și…am rămas. Nu știu cine pe cine a cucerit. Știu că mă simt bine în studio, la microfon, îmi place să povestesc, să transmit o stare bună, pozitivă, un zâmbet.

Ai emoții înainte să intri pe post? Cum ți le stăpânești?

Da, am emoții, e firesc. Nu fac ceva să le stăpânesc, le simt acolo și doar am grijă cum să le ascult. Sunt zile mai bune, sau mai puțin bune, uneori cuvintele curg și se așează frumos… alteori nu le găsești.

Emisiile în direct au uneori parte de neprevăzut. Bănuiesc că nici tu nu ai fost iertată de asemenea situații. Îți amintesti vreun asemenea episod?

Când ai parte de neprevăzut e ca în viață… ceva se întâmplă și așa cum ai intrat, așa și ieși din situație. E imposibil să ții totul sub control, trebuie să te descurci cu ce apare, cu neprevăzutul. Nu-mi amintesc ceva anume, poate un moment, de mult, când citeam știri împreună cu un coleg și pe el l-a apucat râsul, iar eu am făcut tot posibilul să duc buletinul la bun sfârșit citind încă o dată și știrile mele, și pe ale lui desi nu era nevoie.

Visezi la o anume emisiune pe care să o realizezi cândva?

Nu visez la o emisiune anume. O temă care mi-ar plăcea este cultura gastronomică. Sunt povești legate de mâcare, de istorie, de geografie, de civilizație, de evoluție.

Cum ești tu, după ce iesi din emisie? Ce-ți place să faci, ce pasiuni ai?

Când ies din emisie am o energie mai mare față de cea cu care am intrat, asta este extraordinar și mă ajută să trec și peste momentele mai puțin bune. Îmi place mult să mă plimb pe jos, să fac yoga, să ascult conferințe legate de spiritualitate, să văd filme, să citesc.

Îmi place să spun bancuri, să fac oamenii să râdă

Când ai venit la Radio România Cultural și care a fost prima emisiune pe care ai făcut-o?

La Radio România Cultural am venit în 2006. Mai întâi am colaborat cu cei care realizau atunci matinalul. Din 2009, am intrat în direct cu matinalul de vară și apoi am continuat tot cu matinal vreo trei ani în timpul săptămânii, apoi în week-end.

Uneori se întâmplă să facem și gafe, că numai cine nu muncește nu greșește. Îți amintesti vreo gafă mai mică sau mai mare pe care ai făcut-o, la un moment dat?

De vreo gafă nu-mi aduc aminte, dar îmi amintesc prima ieșire în teren ca reporter TV, că la început făceam de toate. Era 1 Martie și filmam atmosfera din Piața Amzei pentru jurnal. Am văzut-o pe Principesa Margareta și, cu toate că-mi bătea inima foarte tare, am rugat-o să-mi răspundă la câteva întrebări. M-am întors la redacție parcă zburând.

Dacă ar fi să te descrii în câteva cuvinte, ce ai spune despre tine?

Sunt pozitivă, zâmbesc mult, îmi place să spun bancuri, glume, să fac oamenii să râdă. Și la fel de bine pot să tac și să mă retrag în mine… depinde de dispoziție.

De ce să ascultăm, din 29 iunie, Vacanță în FM, la Radio România Cultural?

Pentru că Vacanță în FM e o doză echilibrată de informație turistică, emoție, visare, muzică, o stare de vară relaxată, în care poți  să călătorești radiofonic unde vrei și cum vrei, fără griji, bilete, bagaje.

Întrebări pe repede înainte:

Cel mai impresionant loc pe care l-ai văzut într-o vacanță?

Les Gorges du Verdon, în sudul Franței, departamentul Var.

Cel mai frumos suvenir adus dintr-o vacanță?

O scoică Saint Jacques pe care marea a transformat-o într-o mică operă de artă și pe care am găsit-o pe o plajă din Normandia

Cel mai dezamăgitor loc pe care l-ai vizitat?

Un fel de muzeu zoologic aflat într-o casă la intrarea în rezervația de zimbri de la Neagra, jud. Dâmbovița, câteva vitrine prăfuite cu animale împăiate aflate într-o stare jalnică. Cabana Poiana Izvoarelor, care e închisă deși se află pe un traseu foarte circulat. În februarie am vizitat câteva comune din zona Comana și am văzut case boierești care sunt lăsate de izbeliște, plus o biserică din secolul XVII, cu catapeteasma originală și care mă mir că mai stă în picioare.  E o zonă despre care a scris Paul de Alep, care a vizitat-o pe la jumătatea secolului XVII. El pomenește și casele boierești aflate azi în ruină. Cred că e plină țara de astfel de exemple.

Cel mai ciudat loc în care ai ajuns?

Să zicem un muzeu al ieslelor de Crăciun (scena Nașterii lui Iisus)  pe care l-am vizitat într-un sat din Austria.

Cel mai interesant fel de mâncare pe care l-ai încercat într-o vacanță?

Interesant….nu știu, dar tare gustos: în India, la Jaipur, când am mâcat un fel de lipii tradiționale, chapati, absolut delicioase, plus desertul numit gulab jamun, niște gogoșele într-un sirop duuuulce

Cel mai aventuros lucru pe care l-ai făcut într-o vacanță?

Nu sunt aventuroasă de felul meu, așa că aș zice plimbarea cu barca în defileul Les Gorges du Verdon.

Vacanța în FM se difuzează zilnic, de luni până vineri, între orele 14.30 și 15.30, la Radio România Cultural. Cu Daniela Ivanov și Dana Pitrop. Un interviu cu Dana Pitrop urmează săptămâna viitoare.