Dimensiunea științifică a artei: Lucian Muntean –  Povestea drapelului arborat la 1 decembrie 1918, cu prilejul Marii Uniri. Ep. 4
14 January 2021
Fantasticul lui Eminescu
15 January 2021

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe: ”N-am văzut bucurie pe ecran, am văzut tăcere! Iar tăcerea este un fel de steag alb ridicat de cel învins” – 14 ianuarie 2021

   
 
”Nam văzut bucurie pe ecran, am văzut tăcere! Iar tăcerea este un fel de steag alb ridicat de cel învins”, spune profesorul Adrian Bejan, J. A. Jones Distinguished Professor în Departamentul de Inginerie Mecanică şi Ştiinţa Materialelor al Universității Duke, Carolina de Nord, SUA (https://mems.duke.edu/faculty/adrian-bejan), invitatul ediției din această seară a emisiunii Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe. 
La Radio România Cultural și pe https://www.radioromaniacultural.ro/, de la 21.10 la 22.00, realizator Corina Negrea
Predarea prin calculator este o crimă împotriva studenților! Prin internet (…) întrebările dispar, autoritatea de opinie aparține exclusiv profesorului, n-am văzut bucurie pe ecran, am văzut tăcere! Iar tăcerea este un fel de steag alb ridicat de cel învins, este, de fapt, un vot negativ contra profesorului!”
Sursa foto Adrian Bejan
 
 

Adrian Bejan, prof.dr. în Departamentul de Inginerie Mecanică și Știința Materialelor al Universității Duke, Carolina de Nord, SUA, este Doctor Honoris Causa a 18 universități, autor a peste 30 de cărți și mai mult de 600 lucrări științifice membru în diverse asociații profesionale, organizații și instituții academic. Este membru in Academia Europaea (Academia Europei) si academiile de științe din Mexic, Turcia, România si Moldova. 

Este  licențiat în inginerie mecanică, binecunoscut pentru contribuțiile din domeniul termodinamicii și autor al Teoriei constructale privind proiectarea și evoluția în natură.

”După studii la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, și-a început cariera de cercetător la Universitatea din California, Berkeley,și-a continuat-o la Universitatea din Colorado, Boulder, iar în 1984 a fost numit profesor plin la Universitatea Duke, unde ocupă poziția de„Distinguished Professor“, se arată în prezentarea celei mai recente cărți, The Physics of Life: The Evolution of EverythingFizica vieții: Evoluția pretutindeni, apărută la Editura Humanitas.

Alte titluri, semnate Adrian Bejan sunt Entropy Generation through Heat and Fluid Flow, Convection Heat Transfer, Advanced Engineering Thermodynamics, EntropyGeneration Minimization, Shape and Structure from Engineering to Nature, Design with Constructal Theory, Design in Nature: How the Constructal LawGoverns Evolution in Biology, Technology and Social Organization.  

Este laureat al Medaliei Benjamin Franklin, al Premiului Humboldt și al Premiului Academiei de Științe din Turcia și al titlului de Cavaler al Ordinului Palmes Académiques, conferit în 2020.

 Sursa foto Adrian Bejan