Izvoare de filosofie: Arta în era capitalismului. Explorări ale artei contemporane
14 January 2022
Muzeul Național Cotroceni, deschis pe 24 ianuarie pentru public
20 January 2022

Idei in nocturnă. Pagini de Istorie: Regatul cărților. Invitat, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României

Realizator, Dan Manolache

 Ce introducere mai potrivită ar putea exista la o discuție despre biblioteci decât acest citat din gândirea unui geniu? „Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră ca ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă şi aici mă aflam eu…” Jorge Luis Borges în Cărţile şi noaptea.

            Am ales să vorbim astăzi despre cea mai impresionantă bibliotecă a țării, tezaurizează peste 13.000.000 de unități bibliografice cu caracter enciclopedic, mai întâi pentru că nu credem că porverbul „ai carte, ai parte” este „depășit” de realitatea vremurilor de astăzi. Ne putem oare dispensa de bucuria de a purta, prin lectură, „o conversație cu cei mai de seamă oameni ai secolelor trecute” așa cu susținea Descartes? Credem că nu și pentru că, mulți dintre noi am verificat adevărul spuselor lui Mircea Eliade : „Toţi acei ce au acces la o bibliotecă, la cărţi, sunt nişte inşi mai buni decât alţii, mai fortificaţi, iar durerile îi ating mai puţin şi nefericirile trec mai repede.”

        Al doilea motiv pentru care vă invităm să ascultați o discuție despre carte și biblioteci este că ne apropiem de ziua unirii din 1859 și acesta este anul în care Biblioteca Colegiului Sfântu Sava, înființată în 1938 cu un fond de carte de aproximativ 1000 volume, primește statutul de Bibliotecă Națională și ulterior pe cel de Bibliotecă Centrală.

      În fine un al treilea stimulent pentru a aborda acest subiect este că socotim interesant să aflăm de la directorul acestei instituții reprezentative, prestigios istoric și profesor, distins diplomat și important om de cultură, care viziunea domniei sale pentru a face ca Biblioteca Națională să fie mai vie, mai prezentă în viața publică, să capete mai multă viață și personalitate.

        Vom încheia această succintă introducere la o emisiune pe care  vă invităm cu stăruință să o urmăriți, citând cuvintele unuia dintre primii intelectuali din spațiul românesc care a înțeles cât de importantă este cartea pentru împinirea sufletului și a minții, Miron Costin.  „Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos în toată viaţa omului zăbavă decât cetitul cărţilor.”

                Fotografiile postate au fost preluate de pe site-ul Bibliotecii Naționale a României.