Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

08 Februarie 2025, 10:15

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia alimentelor, gastronomie moleculară și biotehnologie alimentară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, demonstrează că orice este posibil în bucătăria moleculară. Împreună cu echipa sa, acesta dezvoltă proiecte inovatoare care transformă reziduurile alimentare în preparate spectaculoase. De la burgeri moleculari la ingrediente extrase din cojile de tomate, descoperirile lui schimbă complet perspectiva asupra gastronomiei moderne.

Unul dintre proiectele inedite coordonate de profesorul Vodnar este un „street burger” creat cu ajutorul tehnologiilor moleculare. Acesta păstrează aspectul unui burger clasic, dar ingredientele sunt complet reinventate.

De fapt este un burger în care am integrat tehnologiile moleculare.”

Un alt proiect remarcabil al echipei profesorului Vodnar se axează pe valorificarea reziduurilor de tomate. Industria prelucrării tomatelor generează cantități mari de pielițe și semințe, însă acestea sunt o sursă bogată de carotenoide, compuși antioxidanți esențiali pentru sănătate.

Am făcut extracția de carotenoide, carotenoidele le-am caracterizat, după care am obținut din semințe inclusiv o fracție de ulei.”

Un alt domeniu de cercetare abordat de echipa lui Dan Vodnar este impactul microbiotei intestinale asupra sănătății mentale. Studii recente arată că bacteriile probiotice joacă un rol esențial în producerea de neurotransmițători precum dopamina și serotonina, influențând astfel stările emoționale și prevenind afecțiuni precum depresia și anxietatea.

O direcție foarte importantă pentru noi este reprezentată de microbiota intestinală. Probioticele sunt bacterii bune pentru organismul nostru, însă și aceste probiotice pot fi clasificate în mai multe categorii. Există o categorie care se numește psihobiotice. Psihobioticele sunt reprezentate de către bacterii, dar totodată psihobioticele pot fi reprezentate și de către prebiotice, adică de mâncarea pe care o dăm noi bacteriilor probiotice. Aceste bacterii împreună cu prebiotice, cu sursa lor de hrană, reușesc să producă neurotransmițători sau chiar molecule care conduc la formarea de neurotransmițători.”

Bucătăria viitorului nu doar că poate reduce risipa alimentară, ci și aduce beneficii nutriționale importante. De la deserturi realizate din reziduuri alimentare la suplimente alimentare obținute din tomate și strategii inovatoare pentru sănătatea microbiotei intestinale, aceste descoperiri conturează o nouă eră în gastronomie și nutriție.

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul  Dan Vodnar  – specialist în știința...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

  Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea  Știință cu sare...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
23:00 - 23:30
Français 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
23:00 - 00:00
reluare MAGAZIN RRI (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
TEATRU SCURT
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
23:00 - 00:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
22:03 - 23:59
Teatru Radiofonic
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 00:00
Din suflet pentru tine
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri