Ascultă Radio România Cultural Live

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

16 Mai 2025, 11:16

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat controversat. Îl folosim zilnic, dar mulți se întreabă dacă este cu adevărat sigur. În dialog cu Corina Negrea la Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar – specialist în știința alimentelor – demontează mituri și explică științific cum funcționează acest aparat devenit indispensabil. De la molecula de apă până la explozia floricelelor de porumb, Dan Vodnar ne poartă într-o călătorie fascinantă prin lumea invizibilă a undelor.

„În primul rând trebuie să înțelegem cum funcționează microundele. Cu toții avem aparatele acestea acasă, chiar dacă mulți dintre oameni nu le consideră ca fiind potrivite. În realitate, ele nu sunt nocive, așa cum unii oameni încă mai cred.

Cu toate că în mentalul colectiv cuptorul cu microunde e privit cu suspiciune, principiul său de funcționare este simplu și sigur: un magnetron generează unde care pun moleculele de apă din alimente în mișcare. Acestea, la rândul lor, produc căldură – un proces similar cu frecarea mâinilor.

De fapt ce fac aceste oscilații, aceste unde? Ele interacționează cu moleculele de apă. Moleculele de apă practic sunt bombardate, sunt antrenate de vibrația acestor unde. Și în momentul în care ele sunt antrenate, încep să se miște. Mișcându-se, practic produc căldură. Dacă vrei, e un dans al moleculelor de apă.

Un exemplu spectaculos este popcornul. Boabele de porumb conțin apă și sunt învelite într-o crustă extrem de rezistentă. Când apa din interior este încălzită brusc, presiunea ajunge la valori impresionante. Crusta cedează, amidonul explodează, și obținem delicioasele floricele.

Un avantaj mai puțin cunoscut este acela că alimentele încălzite la microunde pot păstra mai bine valorile nutriționale. Prin urmare, nu doar că încălzim mai repede, dar mâncarea poate rămâne mai sănătoasă.

„În interiorul cuptorului se ajunge undeva la temperaturi de 100 de grade Celsius. Alimentele rămân, din punct de vedere nutrițional, chiar mai nutritive, ca și compoziție versus alte metode de gătit în care temperaturile sunt mai înalte, pentru că, cu cât e mai înaltă o temperatură, cu atât se mai pierd din nutrienți.”

Un aspect asupra căruia Dan Vodnar insistă este materialul vaselor pe care le băgăm în cuptorul cu microunde: este esențial să folosim doar recipiente marcate ca fiind sigure pentru microunde.

„Întotdeauna utilizăm doar plasticul care are această recomandare pentru că el este stabil la temperaturi de peste 100 de grade Celsius. Plasticul la temperaturi înalte poate elibera compuși periculoși în mâncare.

Un alt subiect abordat a fost secretul care se ascunde în spatele reacțiilor chimice care transformă un simplu aluat într-un desert reușit.

Diferența dintre bicarbonat și praf de copt este subtilă, dar esențială: Praful de copt conține deja în el și componenta acidă – nu mai trebuie să adăugăm zeamă de lămâie”. În schimb, dacă folosim bicarbonat, trebuie neapărat să-l activăm cu un acid – fie suc de lămâie, oțet, iaurt sau chiar fructe acide precum merele verzi.

Atât praful de copt, cât și bicarbonatul susțin textura checului.

Totuși, bicarbonatul este de patru ori mai puternic decât praful de copt, așa că trebuie folosit cu grijă.

De asemenea, tipul de făină joacă un rol important.

„O făină făină albă, cu zerouri multe, este o făină care va crește mai ușor. O făină care are tărâțe în interior, care are o altă densitate, o făină neagră, va crește mult, mult, mult mai puțin. Depinde foarte mult de ce tip de preparat vrei să gătești.”

Spre deosebire de bicarbonat și praf de copt, drojdia este un organism viu. Este preferată în aluaturi dospite, precum pâinea sau cozonacul clasic, pentru că dezvoltă arome și texturi specifice.În plus, are și beneficii nutriționale.

Drojdia are nevoie de temperatură și umiditate pentru a fi activată și conține cam tot complexul de vitamine B. Este valoroasă, într-adevăr, din punctul acesta de vedere”, spune Dan Vodnar.

Dan Vodnar este dr. în biotehnologie, Profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO). Este inițiatorul proiectului ”Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/) dar și autorul cărții ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală, apărută la CORINT Educațional.

Dr.Florin Ioan Bălănică: „Nu voi spune lucruri general valabile întrucât sunt adeptul medicinei personalizate”
Știință 14 Mai 2025, 15:01

Dr.Florin Ioan Bălănică: „Nu voi spune lucruri general valabile întrucât sunt adeptul medicinei personalizate”

Menopauza este considerată de unele femei ca o perioadă dificilă din viața lori, deoarece modificările nivelurilor hormonale...

Dr.Florin Ioan Bălănică: „Nu voi spune lucruri general valabile întrucât sunt adeptul medicinei personalizate”
Meduza care sfidează timpul
Știință 14 Mai 2025, 14:00

Meduza care sfidează timpul

E oare cheia longevității ascunsă în adâncurile oceanului? Descoperă-o pe Turritopsis dohrnii, meduza minusculă...

Meduza care sfidează timpul
Raportul de gardă - Un chatbot AI care discută cu părinții poate crește ratele de vaccinare anti-HPV
Știință 13 Mai 2025, 14:25

Raportul de gardă - Un chatbot AI care discută cu părinții poate crește ratele de vaccinare anti-HPV

Raportul de gardă - Un chatbot AI care discută cu părinții poate crește ratele de vaccinare anti-HPV
Viorica Marian: "Cu învățarea fiecărei limbi, creierul nostru se schimbă, pentru că o limbă este un sistem simbolic care influențează sistemul nostru cognitiv"
Știință 13 Mai 2025, 14:10

Viorica Marian: "Cu învățarea fiecărei limbi, creierul nostru se schimbă, pentru că o limbă este un sistem simbolic care influențează sistemul nostru cognitiv"

Viorica Marian  este psiholingvistă, cercetătoare în domeniul științelor cognitive și psihologă, cunoscută pentru...

Viorica Marian: "Cu învățarea fiecărei limbi, creierul nostru se schimbă, pentru că o limbă este un sistem simbolic care influențează sistemul nostru cognitiv"
Grigore Iuga: Un ”proiect național legat de sănătatea familiei și natalitatea trebuie să aibă o componentă pluridisciplinară”
Știință 13 Mai 2025, 14:00

Grigore Iuga: Un ”proiect național legat de sănătatea familiei și natalitatea trebuie să aibă o componentă pluridisciplinară”

Între 15 și 17 mai a.c., Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași găzduiește cea...

Grigore Iuga: Un ”proiect național legat de sănătatea familiei și natalitatea trebuie să aibă o componentă pluridisciplinară”
Daniel Bran, președinte APMGR: „Din cauza birocrației, medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate”
Știință 13 Mai 2025, 13:01

Daniel Bran, președinte APMGR: „Din cauza birocrației, medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate”

În România, medicamentele generice și biosimilare - care sunt alternative sigure la tratamentele inovative și...

Daniel Bran, președinte APMGR: „Din cauza birocrației, medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate”
Otilia Ruxandra Cristea: "Un copil crescut cu un câine și o pisică va fi un copil perfect sănătos și adaptat la ce va veni, probabil, din punct de vedere microbiologic peste noi"
Știință 12 Mai 2025, 14:00

Otilia Ruxandra Cristea: "Un copil crescut cu un câine și o pisică va fi un copil perfect sănătos și adaptat la ce va veni, probabil, din punct de vedere microbiologic peste noi"

Despre legătura profundă dintre oameni și animale -  “corpul nostru vibrează. Și atunci când ceva doare,...

Otilia Ruxandra Cristea: "Un copil crescut cu un câine și o pisică va fi un copil perfect sănătos și adaptat la ce va veni, probabil, din punct de vedere microbiologic peste noi"
„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”
Știință 08 Mai 2025, 13:38

„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”

”Asta mi-a plăcut la felul în care este construită cartea, că nu privește doar figura de om de știință a lui...

„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”
Ascultă live

Ascultă live

00:00 - 00:30
Ambient
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
PSIHOLOGUL MUZICAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
00:00 - 01:00
Espańol 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
00:05 - 01:00
Nopţile Radio România Actualităţi (selecţiuni) (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 06:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
00:00 - 01:00
Dezbaterea zilei (reluare)
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru