Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

24 Ianuarie 2025, 14:05

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu Dan Vodnar , Profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, inițiatorul proiectului Știință cu sare și piper (https://stiintacusaresipiper.ro/) și autorul cărții Știință cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală (Editura Corint Educațional, 2024).

Întotdeauna, un bucătar care aplică cunoștințele din gastronomia moleculară este, din punctul meu de vedere, un bucătar care înțelege mult mai mult decât un bucătar ”classic” care face doar după anumite rețete un preparat alimentar (…).

Gastronomia moleculară nu trebuie să fie confundată cu bucătăria moleculară. Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit. În schimb, bucătăria moleculară este cea care aplică aceste procese și care dau naștere unor farfurii spectaculoase din punct de vedere artistic, din punct de vedere al nutrienților (…) (…) Sunt multe obișnuințe, inclusiv în gastronomie, la care nici măcar nu mai stai să te gândești, adică ai învățat că se pune oul la fiert, îl pui la fiert, îl iei, îl mănânci și gata. (…) Dar dacă ai înțelege că dacă ai fierbe, eu știu, oul la 60 de grade Celsius, ai păstra mai multă vitamina A sau vitamina D în interiorul oului. (...) și nu e nevoie să-ți mai suplimentezi alimentația cu suplimente alimentare dacă învățăm să gătim corect un aliment. Pentru că alimentele sunt cele care ne furnizează toți nutrienții de care avem nevoie.

Ar fi păcat ca știința să aducă atât de multe confirmări a unor procese, a unor tehnici care nu sunt extrem de complicate și tu, ca bucătar, să nu le aplici în bucătărie, mie mi se pare că ai văduvi cumva potențialii tăi clienți de cunoaștere, spune Dan Vodnar.

Mișcarea gastronomiei moleculare a început prin anul 1980, mai spune profesorul Dan Vodnar, și s-a conturat mult mai bine după anii 90 (...), chiar dacă ideea de a te uita la alimente în mod științific nu pare să fie chiar nouă: Einstein își dăduse seama de asta, există și o carte, ”Bucătăria lui Einstein” se numește, el își dădea seama de la vremea respectivă că bucătăria e un experiment. Și că e multă fizică, și multă chimie, este multă biologie... Sunt științele acestea fundamentale. Ba mai mult, există acum o carte chiar scrisă de Hervetis în care demonstrează modele matematice, ce înseamnă de fapt bucătăria și alimentele din punct de vedere matematic. Și cum arată matricea matematică a unei emulsii.

Și despre toate acestea și încă și mai multe vorbește astăzi Dan Vodnar la ”Știință cu sare și piper”.

La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la ora 14.30, realizatoare Corina Negrea.

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Stagiunea Muzicală Radio
Ascultă live Radio România Cultural
19:45 - 20:30
Fotbal, UEFA Europa League, faza grupelor, al treilea meci
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
20:00 - 21:00
English 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
20:00 - 21:00
ÎN DIRECT ROMÂNIA, ÎN DIRECT LUMEA ROMÂNEASCĂ (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
20:00 - 20:26
Óęđŕżíńüęŕ 2
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:00 - 20:10
JURNALUL SATULUI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
19:03 - 21:00
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
20:00 - 21:00
Emisiune în lb. maghiară
Ascultă live Radio România Timișoara FM
20:00 - 20:10
Jurnal
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri