Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

24 Ianuarie 2025, 14:05

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu Dan Vodnar , Profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, inițiatorul proiectului Știință cu sare și piper (https://stiintacusaresipiper.ro/) și autorul cărții Știință cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală (Editura Corint Educațional, 2024).

Întotdeauna, un bucătar care aplică cunoștințele din gastronomia moleculară este, din punctul meu de vedere, un bucătar care înțelege mult mai mult decât un bucătar ”classic” care face doar după anumite rețete un preparat alimentar (…).

Gastronomia moleculară nu trebuie să fie confundată cu bucătăria moleculară. Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit. În schimb, bucătăria moleculară este cea care aplică aceste procese și care dau naștere unor farfurii spectaculoase din punct de vedere artistic, din punct de vedere al nutrienților (…) (…) Sunt multe obișnuințe, inclusiv în gastronomie, la care nici măcar nu mai stai să te gândești, adică ai învățat că se pune oul la fiert, îl pui la fiert, îl iei, îl mănânci și gata. (…) Dar dacă ai înțelege că dacă ai fierbe, eu știu, oul la 60 de grade Celsius, ai păstra mai multă vitamina A sau vitamina D în interiorul oului. (...) și nu e nevoie să-ți mai suplimentezi alimentația cu suplimente alimentare dacă învățăm să gătim corect un aliment. Pentru că alimentele sunt cele care ne furnizează toți nutrienții de care avem nevoie.

Ar fi păcat ca știința să aducă atât de multe confirmări a unor procese, a unor tehnici care nu sunt extrem de complicate și tu, ca bucătar, să nu le aplici în bucătărie, mie mi se pare că ai văduvi cumva potențialii tăi clienți de cunoaștere, spune Dan Vodnar.

Mișcarea gastronomiei moleculare a început prin anul 1980, mai spune profesorul Dan Vodnar, și s-a conturat mult mai bine după anii 90 (...), chiar dacă ideea de a te uita la alimente în mod științific nu pare să fie chiar nouă: Einstein își dăduse seama de asta, există și o carte, ”Bucătăria lui Einstein” se numește, el își dădea seama de la vremea respectivă că bucătăria e un experiment. Și că e multă fizică, și multă chimie, este multă biologie... Sunt științele acestea fundamentale. Ba mai mult, există acum o carte chiar scrisă de Hervetis în care demonstrează modele matematice, ce înseamnă de fapt bucătăria și alimentele din punct de vedere matematic. Și cum arată matricea matematică a unei emulsii.

Și despre toate acestea și încă și mai multe vorbește astăzi Dan Vodnar la ”Știință cu sare și piper”.

La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la ora 14.30, realizatoare Corina Negrea.

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul  Dan Vodnar  – specialist în știința...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

  Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea  Știință cu sare...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

  Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Ascultă live

Ascultă live

03:00 - 03:30
RRC Calm (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
03:00 - 04:00
English 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
03:00 - 04:00
reluare Cum ne place! (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
02:00 - 04:00
TEATRU RADIOFONIC
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 06:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
03:00 - 04:30
Teatru radiofonic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru