Ascultă Radio România Cultural Live

Sărbători fără breaking news. Radio România Cultural lansează luni, 22 decembrie, grila de iarnă - un program special cu premiere și mari producții radiofonice
Produs de Radio România 19 Decembrie 2025, 11:32

Sărbători fără breaking news. Radio România Cultural lansează luni, 22 decembrie, grila de iarnă - un program special cu premiere și mari producții radiofonice

În perioada sărbătorilor de iarnă, Radio România Cultural propune un program special de vacanță, construit din voci esențiale ale culturii române și universale, premiere radiofonice, mari spectacole și muzică. În perioada 22 decembrie 2025 – 11 ianuarie...

Sărbători fără breaking news. Radio România Cultural lansează luni, 22 decembrie, grila de iarnă - un program special cu premiere și mari producții radiofonice
De ce avem brazi de Crăciun? Istoria surprinzătoare a unei tradiții răspândite în întreaga lume
Istorie-filozofie-psihologie 19 Decembrie 2025, 14:34

De ce avem brazi de Crăciun? Istoria surprinzătoare a unei tradiții răspândite în întreaga lume

Bradul de Crăciun, astăzi un element aproape indispensabil al sărbătorilor de iarnă, are o istorie mult mai veche și mai complexă decât pare la prima vedere. Dincolo de simbolistica religioasă actuală, acest obicei își are rădăcinile într-un amestec de...

De ce avem brazi de Crăciun? Istoria surprinzătoare a unei tradiții răspândite în întreaga lume

Știrile zilei

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 decembrie
Muzică-Dans-Arte 18 Decembrie 2025, 20:35

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 decembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend. La Sala Radio sunteți invitați vineri la o seară specială de cântece internaționale de Crăciun și colinde românești (în orchestrația...

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 decembrie
„IMAGINE Universe – Sînziana Mircea & Friends” | TOUR 2026: un proiect inovator ce continuă redefinirea recitalului de muzică clasică
Muzică-Dans-Arte 18 Decembrie 2025, 16:40

„IMAGINE Universe – Sînziana Mircea & Friends” | TOUR 2026: un proiect inovator ce continuă redefinirea recitalului de muzică clasică

Pian, percuții, flaut, muzică electronică și live video...

„IMAGINE Universe – Sînziana Mircea & Friends” | TOUR 2026: un proiect inovator ce continuă redefinirea recitalului de muzică clasică
Educație 18 Decembrie 2025, 06:23

Programul CIVICULT: Peste 1.700 de tineri implicați în transformarea comunităților locale prin cultură și civism

Forum Apulum încheie un an de activitate intensă în cadrul...

Programul CIVICULT: Peste 1.700 de tineri implicați în transformarea comunităților locale prin cultură și civism

Ultima oră

Florin Iaru: „M-am gândit că o să mor și n-am băut niciodată Coca-Cola. Ăsta era tot regretul meu!”

Florin Iaru: „M-am gândit că o să mor și n-am băut niciodată Coca-Cola. Ăsta era tot regretul meu!”

Dinu Pillat – 50 de ani de neuitare

Dinu Pillat – 50 de ani de neuitare

Bilet de îmbarcare… spre Dâmboviţa turistică, iar mai apoi mergem spre Japonia

Bilet de îmbarcare… spre Dâmboviţa turistică, iar mai apoi mergem spre Japonia

Povești și experiențe pentru suflet

Povești și experiențe pentru suflet

Teodoru Ghiondea” În practica spirituală nu poţi recunoaşte frumuseţea de origine divină fără a scăpa de toate vulgarităţile din interiorul tău”

Teodoru Ghiondea” În practica spirituală nu poţi recunoaşte frumuseţea de origine divină fără a scăpa de toate vulgarităţile din interiorul tău”

Dorica Dan, președinte ANBR: „Una din trei persoane cu o boală rară nu primește un grad adecvat de încadrare în grad de handicap, la nivelul UE”

Dorica Dan, președinte ANBR: „Una din trei persoane cu o boală rară nu primește un grad adecvat de încadrare în grad de handicap, la nivelul UE”
Mai multe...

Divanul Gaudeamus

Matei Vișniec: „Inteligența artificială nu are discernământ. Discernământ are doar omul”
Divanul Gaudeamus 08 Decembrie 2025, 08:30

Matei Vișniec: „Inteligența artificială nu are discernământ. Discernământ are doar omul”

La Divanul Gaudeamus – proiect realizat de Radio România Cultural și Observator Cultural – ediția dedicată relației dintre...

Matei Vișniec: „Inteligența artificială nu are discernământ. Discernământ are doar omul”
Dinu Flămând: „Inteligența artificială nu te formează, te informează.”
Divanul Gaudeamus 08 Decembrie 2025, 03:50

Dinu Flămând: „Inteligența artificială nu te formează, te informează.”

La Divanul Gaudeamus, în spațiul în care dialogul dintre literatură și contemporaneitate devine o formă de rezistență...

Dinu Flămând: „Inteligența artificială nu te formează, te informează.”
Eli Bădică: „Inteligența artificială nu poate să suplinească, la niciun nivel, factorul uman”
Divanul Gaudeamus 08 Decembrie 2025, 08:00

Eli Bădică: „Inteligența artificială nu poate să suplinească, la niciun nivel, factorul uman”

La prima ediție a Divanului Gaudeamus, proiect comun Radio România Cultural și Observator Cultural, moderat de Carmen Mușat...

Eli Bădică: „Inteligența artificială nu poate să suplinească, la niciun nivel, factorul uman”
Jan Cornelius: „Inteligența artificială nu are umor. Are doar reflexe.”
Divanul Gaudeamus 08 Decembrie 2025, 11:09

Jan Cornelius: „Inteligența artificială nu are umor. Are doar reflexe.”

Pe Divanul Gaudeamus, prozatorul Jan Cornelius a urcat la microfon pentru una dintre cele mai sclipitoare și amuzante...

Jan Cornelius: „Inteligența artificială nu are umor. Are doar reflexe.”
Iulia Gorzo: „O carte scrisă de un om merită să fie tradusă de un om.”
Divanul Gaudeamus 08 Decembrie 2025, 11:18

Iulia Gorzo: „O carte scrisă de un om merită să fie tradusă de un om.”

Duminică, 7 decembrie, Divanul Gaudeamus – proiectul comun Radio România Cultural și Observator Cultural – a găzduit o...

Iulia Gorzo: „O carte scrisă de un om merită să fie tradusă de un om.”

A fost odată

A fost odată - Doina | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Doina | PODCAST

Doina este glasul pe care românii îl folosesc de secole pentru a-și exprima dorul, tristețea, dragostea sau melancolia....

A fost odată - Doina | PODCAST
A fost odată - Mărțișorul | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:03

A fost odată - Mărțișorul | PODCAST

Cu mult înainte ca hărțile să despartă țări și popoare, când oamenii modelau în lut și ciopleau piatra, s-a născut un obicei...

A fost odată - Mărțișorul | PODCAST
A fost odată - Transhumanța | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Transhumanța | PODCAST

În România există o tradiție veche de sute de ani, numită transhumanță. Ea înseamnă că păstorii, adică ciobanii, își duc...

A fost odată - Transhumanța | PODCAST
A fost odată - Scoarța | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Scoarța | PODCAST

Scoarța nu este doar un covor țesut la război, ci o poveste spusă fără cuvinte. În satele din România, femeile au țesut...

A fost odată - Scoarța | PODCAST
A fost odată - Ceata bărbătească | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Ceata bărbătească | PODCAST

Colindatul este unul dintre acele ritualuri care nu doar că a supraviețuit secolelor, ci a devenit un simbol viu al...

A fost odată - Ceata bărbătească | PODCAST
A fost odată - Ritualul Călușului | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Ritualul Călușului | PODCAST

Există locuri în care timpul nu se grăbește. În satele din Oltenia, cu câteva zile înainte de Rusalii, o tradiție misterioasă...

A fost odată - Ritualul Călușului | PODCAST
A fost odată - Jocul fecioresc | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Jocul fecioresc | PODCAST

Imaginează-ți un cerc larg de feciori îmbrăcați în cămăși albe, strânse la mijloc cu brâie colorate din lână, pălării...

A fost odată - Jocul fecioresc | PODCAST
A fost odată - Ceramica de Horezu | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Ceramica de Horezu | PODCAST

Ceramica de Horezu își are originile în nordul județului Vâlcea, în inima Țării Românești. Meșteșugul a cunoscut o dezvoltare...

A fost odată - Ceramica de Horezu | PODCAST
A fost odată - Caii lipițani | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Caii lipițani | PODCAST

Odinioară simboluri ale curților imperiale, caii lipițani sunt astăzi ambasadori ai unui patrimoniu cultural comun – o punte...

A fost odată - Caii lipițani | PODCAST
A fost odată - Cămașa cu altiță  | PODCAST
A fost odată 01 Decembrie 2025, 00:00

A fost odată - Cămașa cu altiță | PODCAST

Cămașa cu altiță cusută manual, poartă pe ea semne străvechi care pot fi urmărite până în secolul al IV-lea î. Hr. Fiecare ie...

A fost odată - Cămașa cu altiță | PODCAST

Știință cu sare și piper

Când știința este și savuroasă: șampania, bomboanele și merele cerate. Poveștile invizibile ale chimiei din farfurie
Știință cu sare și piper 17 Decembrie 2025, 19:03

Când știința este și savuroasă: șampania, bomboanele și merele cerate. Poveștile invizibile ale chimiei din farfurie

De ce „zboară” dopul de la sticla de șampanie și de ce „strălucesc” unele bomboane? Ce legătură este între apa carbogazoasă,...

Când știința este și savuroasă: șampania, bomboanele și merele cerate. Poveștile invizibile ale chimiei din farfurie
Dan Vodnar: „Dacă mierea este tratată termic, la o temperatură de peste 45 de grade Celsius, ea poate să formeze un compus toxic”
Știință cu sare și piper 10 Decembrie 2025, 10:59

Dan Vodnar: „Dacă mierea este tratată termic, la o temperatură de peste 45 de grade Celsius, ea poate să formeze un compus toxic”

Cum facem supa astfel încât să fie gustoasă și nutritivă? Când punem mierea în ceai fără să-i stricăm proprietățile? Și de ce...

Dan Vodnar: „Dacă mierea este tratată termic, la o temperatură de peste 45 de grade Celsius, ea poate să formeze un compus toxic”
Dan Vodnar: „Până la urmă, noi părem sofisticați, dar natura este destul de simplă”
Știință cu sare și piper 26 Noiembrie 2025, 15:01

Dan Vodnar: „Până la urmă, noi părem sofisticați, dar natura este destul de simplă”

Dacă ai crezut vreodată că gelurile, maioneza sau piftia sunt doar produse obișnuite ale bucătăriei, interviul cu Dan Vodnar...

Dan Vodnar: „Până la urmă, noi părem sofisticați, dar natura este destul de simplă”
Dan Vodnar: „Este o mare  greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”
Știință cu sare și piper 19 Noiembrie 2025, 16:45

Dan Vodnar: „Este o mare greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”

Dan Vodnar, profesor de gastronomie moleculară și expert în știința alimentelor, lămurește astăzi, într-un nou episod din...

Dan Vodnar: „Este o mare greșeală să excluzi o macromoleculă din rația alimentară, atâta vreme cât organismul a învățat și are echipament enzimatic să digere”
Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”
Știință cu sare și piper 12 Noiembrie 2025, 14:30

Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”

De ce se curăță ouăle mai ușor în apă rece? Cum se formează spuma de albuș? Și ce se întâmplă, de fapt, când se prinde...

Dan Vodnar: „Un aliment, cu cât este mai puțin procesat, cu atât proteina este de calitate mai bună”
Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Știință cu sare și piper 23 Octombrie 2025, 07:21

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 

Într-o nouă ediție a emisiunii Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar, specialist în Chimia Alimentelor, Gastronomie...

Cum și de ce se formează mirosul de pește? De ce peștele se strica foarte repede? Ce este și cum se obține o marinadă perfectă? Și de ce se spune că oul este cel mai complex aliment? 
Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Știință cu sare și piper 15 Octombrie 2025, 14:31

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof. Dan Vodnar, cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul în jurul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană, dar...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și de ce...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea, profesorul Dan Vodnar, expert în biotehnologii alimentare explică concepte de chimie și nutriție...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei senzații familiare?...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri Profesorul Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de sodiu?...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr. Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în această ediție a...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul Dan Vodnar – specialist în știința alimentelor ne conduce, în...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat controversat. Îl...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar –...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei iute sau adăugăm sare pe o...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce al unui măr copt? Într-un...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din generație în...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Știință cu sare și piper 11 Aprilie 2025, 11:30

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de la Facultatea de...

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Știință cu sare și piper 04 Aprilie 2025, 14:30

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău, asistent universitar și cercetător,...

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Știință cu sare și piper 28 Martie 2025, 11:42

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu...

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Știință cu sare și piper 21 Martie 2025, 06:33

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse...

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
Știință cu sare și piper 14 Martie 2025, 10:21

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”

Ana Maria Cocean, doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj,...

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor
Știință cu sare și piper 07 Martie 2025, 11:04

De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor

Sănătatea intestinală este din ce în ce mai importantă, iar cercetările despre probiotice au căpătat o atenție specială....

De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor
Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Știință cu sare și piper 28 Februarie 2025, 14:30

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”

Dr. Silvia Amalia Nemeș este cercetător și cadru didactic asociat la Universitatea de Știință Agricolă și Medicină Veterinară...

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Știință cu sare și piper 21 Februarie 2025, 13:11

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme...

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Știință cu sare și piper 14 Februarie 2025, 12:09

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”

Cât de des ne gândim la tărâțe ca la un superaliment? De cele mai multe ori, acestea sunt percepute ca simple fibre...

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Știință cu sare și piper 08 Februarie 2025, 10:15

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia...

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Știință cu sare și piper 31 Ianuarie 2025, 10:53

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o personalitate, prezentă...

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Știință cu sare și piper 24 Ianuarie 2025, 14:05

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu Dan Vodnar , Profesor de Chimia...

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Știință cu sare și piper 17 Ianuarie 2025, 12:55

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”

În momentul în care facem un preparat în bucătărie, nu iese ceva, intervii cu un alt ingredient, ajustezi, adaugi, pui sare,...

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Ascultă live

Ascultă live

21:00 - 22:30
Românii în lume
Ascultă live Radio România Cultural
Acum live
Radio România Actualităţi
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
21:00 - 22:00
Deutsch 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
21:00 - 22:00
ZI-LE D-ALEA D-ALE NOASTRE!
Ascultă live Radio România Internaţional 2
21:00 - 21:26
Italiano 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:00 - 22:00
ÎNTRECERE LA PETRECERE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
19:04 - 22:00
Nostalgia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
21:00 - 22:00
Emisiune în lb. sârbă
Ascultă live Radio România Timișoara FM
21:00 - 22:00
Dialoguri de suflet
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri

Literatură

Harta Literară după 3 luni: Un model cultural în expansiune
Literatură 16 Decembrie 2025, 18:16

Harta Literară după 3 luni: Un model cultural în expansiune

La mai puțin de trei luni de la lansarea oficială, în octombrie 2025, Harta Literară și-a consolidat poziția în zona...

Harta Literară după 3 luni: Un model cultural în expansiune
Trei povești despre vulnerabilitate, tandrețe și tăceri la Sally Rooney și Lidia Yuknavitch
Literatură 09 Decembrie 2025, 18:30

Trei povești despre vulnerabilitate, tandrețe și tăceri la Sally Rooney și Lidia Yuknavitch

Romanul Intermezzo de Sally Rooney a fost pe locul I în Topul Curtea Veche Publishing/Ficțiune de la Gaudeamus 2025;...

Trei povești despre vulnerabilitate, tandrețe și tăceri la Sally Rooney și Lidia Yuknavitch
Top 10 Corint la Gaudeamus 2025 - Istoria recentă domină topul vânzărilor la Editura Corint
Literatură 07 Decembrie 2025, 11:35

Top 10 Corint la Gaudeamus 2025 - Istoria recentă domină topul vânzărilor la Editura Corint

S-a încheiat ediția Gaudeamus 2025, un târg în care Editura Corint s-a regăsit în mijlocul cititorilor. Anul acesta, lista...

Top 10 Corint la Gaudeamus 2025 - Istoria recentă domină topul vânzărilor la Editura Corint

Teatru și film

Prima premieră oficială a anului 2026 la Teatrul Mic: DELTA de Leta Popescu
Teatru și film 18 Decembrie 2025, 07:48

Prima premieră oficială a anului 2026 la Teatrul Mic: DELTA de Leta Popescu

Teatrul Mic anunță prima premieră oficială a anului 2026: DELTA de Leta Popescu, în regia lui Alexandru Dabija, cu...

Prima premieră oficială a anului 2026 la Teatrul Mic: DELTA de Leta Popescu
3 zile în septembrie, cel mai nou film semnat de Tudor Giurgiu, selectat în secțiunea Limelight a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam
Teatru și film 16 Decembrie 2025, 16:10

3 zile în septembrie, cel mai nou film semnat de Tudor Giurgiu, selectat în secțiunea Limelight a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, 3 zile în septembrie, a fost selectat în prestigioasa secțiune...

3 zile în septembrie, cel mai nou film semnat de Tudor Giurgiu, selectat în secțiunea Limelight a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam
„Meciul de handbal”: un spectacol muzical de Gabriel Sandu, la Teatrul Metropolis
Teatru și film 12 Decembrie 2025, 07:50

„Meciul de handbal”: un spectacol muzical de Gabriel Sandu, la Teatrul Metropolis

O coproducție Teatrul Metropolis, CREART / Teatrelli și H.O.T Collective, dedicată universului sportului de performanță.

„Meciul de handbal”: un spectacol muzical de Gabriel Sandu, la Teatrul Metropolis

Știință

Dan Vasiliu: „Sunt multe semnale care ar trebui să ne facă cel puțin îngrijorați, ca să nu spun pesimiști” când vine vorba de mediul înconjurător
Știință 19 Decembrie 2025, 18:50

Dan Vasiliu: „Sunt multe semnale care ar trebui să ne facă cel puțin îngrijorați, ca să nu spun pesimiști” când vine vorba de mediul înconjurător

Dan Vasiliu este realizatorul podcastului EcoFrecvențe, „emisiunea de la Radio România Cultural, unde natura își face auzită...

Dan Vasiliu: „Sunt multe semnale care ar trebui să ne facă cel puțin îngrijorați, ca să nu spun pesimiști” când vine vorba de mediul înconjurător
Nicholas Kythreotis: „Circularitatea nu înseamnă un circuit închis”
Știință 19 Decembrie 2025, 18:23

Nicholas Kythreotis: „Circularitatea nu înseamnă un circuit închis”

Economia circulară funcționează ca un circuit continuu, în care materialele și produsele sunt menținute în uz cât mai mult...

Nicholas Kythreotis: „Circularitatea nu înseamnă un circuit închis”
Anca Alexandra Dobrescu: Un cadou ales cu atenție valorează mai mult decât unul scump, dar cumpărat în grabă
Știință 18 Decembrie 2025, 17:06

Anca Alexandra Dobrescu: Un cadou ales cu atenție valorează mai mult decât unul scump, dar cumpărat în grabă

Oare o s-AI placa ce i-am luat de Crăciun? Câți dintre noi nu ne punem această întrebare!... Ei bine, întrebarea asta și-a...

Anca Alexandra Dobrescu: Un cadou ales cu atenție valorează mai mult decât unul scump, dar cumpărat în grabă
Lia Șchiopu: Dependențele se manifestă la fel, diferențele o fac sevrajele, în funcție de substanța la care dezvoltăm această dependență
Știință 18 Decembrie 2025, 16:21

Lia Șchiopu: Dependențele se manifestă la fel, diferențele o fac sevrajele, în funcție de substanța la care dezvoltăm această dependență

Sevrajul reprezintă, cumva, dependența fizică la substanța la care s-a ajuns să dezvoltăm dependență, spune, la Știința 360,...

Lia Șchiopu: Dependențele se manifestă la fel, diferențele o fac sevrajele, în funcție de substanța la care dezvoltăm această dependență

Produs de Radio România

Florin Iaru: „M-am gândit că o să mor și n-am băut niciodată Coca-Cola. Ăsta era tot regretul meu!”
Produs de Radio România 21 Decembrie 2025, 11:51

Florin Iaru: „M-am gândit că o să mor și n-am băut niciodată Coca-Cola. Ăsta era tot regretul meu!”

La 36 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989, scriitorul Florin Iaru revine asupra unuia dintre cele mai dramatice episoade ale vieții sale: ziua de 21 decembrie, arestarea, bătaia și drumul spre Jilava. Invitat de Anca Mateescu, la Revista...

Florin Iaru: „M-am gândit că o să mor și n-am băut niciodată Coca-Cola. Ăsta era tot regretul meu!”
Mircea Pricăjan: Cum duci mai departe o revistă de 160 de ani? Fără să te lași paralizat de trecut
Produs de Radio România 19 Decembrie 2025, 15:18

Mircea Pricăjan: Cum duci mai departe o revistă de 160 de ani? Fără să te lași paralizat de trecut

Într-o ediție specială transmisă de la Oradea, din Casa...

Mircea Pricăjan: Cum duci mai departe o revistă de 160 de ani? Fără să te lași paralizat de trecut
Produs de Radio România 19 Decembrie 2025, 15:01

Oradea, la pas: orașul care nu se termină într-o zi

Oradea este adesea descrisă ca fiind un oraș frumos. Însă,...

Oradea, la pas: orașul care nu se termină într-o zi
Produs de Radio România 19 Decembrie 2025, 11:32

Sărbători fără breaking news. Radio România Cultural lansează luni, 22 decembrie, grila de iarnă - un program special cu premiere și mari producții radiofonice

În perioada sărbătorilor de iarnă, Radio România Cultural...

Sărbători fără breaking news. Radio România Cultural lansează luni, 22 decembrie, grila de iarnă - un program special cu premiere și mari producții radiofonice

Muzică, dans și arte

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 decembrie
Muzică-Dans-Arte 18 Decembrie 2025, 20:35

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 decembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend. La Sala Radio sunteți invitați vineri la o seară specială de cântece internaționale de Crăciun și colinde românești (în orchestrația...

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 decembrie
„IMAGINE Universe – Sînziana Mircea & Friends” | TOUR 2026: un proiect inovator ce continuă redefinirea recitalului de muzică clasică
Muzică-Dans-Arte 18 Decembrie 2025, 16:40

„IMAGINE Universe – Sînziana Mircea & Friends” | TOUR 2026: un proiect inovator ce continuă redefinirea recitalului de muzică clasică

Pian, percuții, flaut, muzică electronică și live video...

„IMAGINE Universe – Sînziana Mircea & Friends” | TOUR 2026: un proiect inovator ce continuă redefinirea recitalului de muzică clasică
Muzică-Dans-Arte 17 Decembrie 2025, 17:10

Pianistul Andrei Gologan prezintă „O antologie a iubirii”, în deschiderea stagiunii Fundației Culturale Gaudium Animae

Recital extraordinar de pian, pe 19 ianuarie 2026, în Aula...

Pianistul Andrei Gologan prezintă „O antologie a iubirii”, în deschiderea stagiunii Fundației Culturale Gaudium Animae
Muzică-Dans-Arte 16 Decembrie 2025, 01:46

PIAZZOLLA MEETS KLIMT - concert spectacol imersiv

Luna decembrie transformă spațiile MINA – Museum of Immersive...

PIAZZOLLA MEETS KLIMT - concert spectacol imersiv

Călătorii

Nussknacker (Spărgătorul de nuci) – unealta casnică din regiunea Erzgebirge (Germania) devenită simbol internațional al Crăciunului
Călătorii 12 Decembrie 2025, 08:00

Nussknacker (Spărgătorul de nuci) – unealta casnică din regiunea Erzgebirge (Germania) devenită simbol internațional al Crăciunului

Din secolul al XVIII-lea, după ce zăcămintele de argint din regiunea Erzgebirge s-au epuizat, minerii s-au îndeletnicit cu...

Nussknacker (Spărgătorul de nuci) – unealta casnică din regiunea Erzgebirge (Germania) devenită simbol internațional al Crăciunului
Călător de weekend: Piramida din Tirana – relicvă comunistă și revitalizare urbană
Călătorii 28 Noiembrie 2025, 08:07

Călător de weekend: Piramida din Tirana – relicvă comunistă și revitalizare urbană

La sfârșitul anilor 80, după moartea dictatorului Enver Hoxha, în inima Tiranei a fost ridicat un colos de beton și sticlă,...

Călător de weekend: Piramida din Tirana – relicvă comunistă și revitalizare urbană
Călător de weekend:  El Caminito del Rey / Drumul Regelui din Andaluzia
Călătorii 21 Noiembrie 2025, 08:21

Călător de weekend: El Caminito del Rey / Drumul Regelui din Andaluzia

Între stânci abrupte, de-a lungul unei succesiuni de defilee spectaculoase săpate de râul Guadalhorce, șerpuiește o potecă...

Călător de weekend: El Caminito del Rey / Drumul Regelui din Andaluzia

Istorie Filozofie Psihologie

De ce avem brazi de Crăciun? Istoria surprinzătoare a unei tradiții răspândite în întreaga lume
Istorie-filozofie-psihologie 19 Decembrie 2025, 14:34

De ce avem brazi de Crăciun? Istoria surprinzătoare a unei tradiții răspândite în întreaga lume

Bradul de Crăciun, astăzi un element aproape indispensabil al sărbătorilor de iarnă, are o istorie mult mai veche și mai...

De ce avem brazi de Crăciun? Istoria surprinzătoare a unei tradiții răspândite în întreaga lume
Ziua Minorităților Naționale: artă, spectacole și tradiții la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Istorie-filozofie-psihologie 16 Decembrie 2025, 18:34

Ziua Minorităților Naționale: artă, spectacole și tradiții la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României în colaborare cu Muzeul...

Ziua Minorităților Naționale: artă, spectacole și tradiții la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Lansare și dezbatere „Mustățile feldmareșalului Mackensen – antiroman” de Stelian Tănase
Istorie-filozofie-psihologie 02 Decembrie 2025, 11:14

Lansare și dezbatere „Mustățile feldmareșalului Mackensen – antiroman” de Stelian Tănase

Sâmbătă, 6 decembrie, ora 17:00, la Standul Corint de la Gaudeamus

Lansare și dezbatere „Mustățile feldmareșalului Mackensen – antiroman” de Stelian Tănase

Născut în România

Născută pentru a dansa: maestrul coregraf Violeta Captari
Născut în România 19 Decembrie 2025, 20:00

Născută pentru a dansa: maestrul coregraf Violeta Captari

Născut în România duminică, 20 decembrie 2025, ora 16:00. Realizator, Mirela Nicolae

Născută pentru a dansa: maestrul coregraf Violeta Captari
Invitat: ciocolatierul Marinel Bejan, primul român în finala World Chocolate Masters
Născut în România 18 Decembrie 2025, 13:00

Invitat: ciocolatierul Marinel Bejan, primul român în finala World Chocolate Masters

Născut în România duminică, 21 decembrie 2025, ora 16:00

Invitat: ciocolatierul Marinel Bejan, primul român în finala World Chocolate Masters
Născut în România -  “Casa fără țară. Strada Spătarului 17”.  Invitată: scriitoarea Roxana von Kraus
Născut în România 11 Decembrie 2025, 10:00

Născut în România - “Casa fără țară. Strada Spătarului 17”. Invitată: scriitoarea Roxana von Kraus

În ediția din 14 decembrie 2025, ora 16:00, a emisiunii “Născut în România”, vă invităm la o întâlnire cu scriitoarea Roxana...

Născut în România - “Casa fără țară. Strada Spătarului 17”. Invitată: scriitoarea Roxana von Kraus

Exclusiv online

”Bonjour chevalet – Artiști incomozi și artiști comozi”
Amintiri cu şi despre artişti plastici 19 Decembrie 2025, 13:51

”Bonjour chevalet – Artiști incomozi și artiști comozi”

La Galeria Căminul Artei – parter și etaj – poate fi vizitată o expoziție cu tradiție, bogată și reprezentativă pentru arta...

”Bonjour chevalet – Artiști incomozi și artiști comozi”
În lumina acuarelei: întâlnire cu Rodica Alexandrescu Slavu
Amintiri cu şi despre artişti plastici 11 Decembrie 2025, 13:56

În lumina acuarelei: întâlnire cu Rodica Alexandrescu Slavu

Am pășit în atelierul Rodicăi Alexandrescu Slavu la sfârșitul lunii noiembrie 2025. Îi urmăream creația încă din 2017, când...

În lumina acuarelei: întâlnire cu Rodica Alexandrescu Slavu
Prezentul Continuu – 70 de Ani de Artă la Filiala Deva a U.A.P. România
Amintiri cu şi despre artişti plastici 04 Decembrie 2025, 13:05

Prezentul Continuu – 70 de Ani de Artă la Filiala Deva a U.A.P. România

Expoziția PREZENTUL CONTINUU 1955–2025 a Filialei Deva a U.A.P. România, găzduită de Galeria Căminul Artei din Capitală, a...

Prezentul Continuu – 70 de Ani de Artă la Filiala Deva a U.A.P. România

Educație

Programul CIVICULT: Peste 1.700 de tineri implicați în transformarea comunităților locale prin cultură și civism
Educație 18 Decembrie 2025, 06:23

Programul CIVICULT: Peste 1.700 de tineri implicați în transformarea comunităților locale prin cultură și civism

Forum Apulum încheie un an de activitate intensă în cadrul programului prin care lideri civici din Bacău, Constanța, Craiova,...

Programul CIVICULT: Peste 1.700 de tineri implicați în transformarea comunităților locale prin cultură și civism
Irina Mocanu, profesor la Universitatea Politehnica București: „Hub-ul Român de Inteligență Artificială este un sprijin în creșterea vizibilității românești în Inteligența Artificială”
Educație 17 Decembrie 2025, 19:53

Irina Mocanu, profesor la Universitatea Politehnica București: „Hub-ul Român de Inteligență Artificială este un sprijin în creșterea vizibilității românești în Inteligența Artificială”

Universitatea Politehnica București derulează, începând din acest an și până în 2029, proiectul Hub-ul Român de Inteligență...

Irina Mocanu, profesor la Universitatea Politehnica București: „Hub-ul Român de Inteligență Artificială este un sprijin în creșterea vizibilității românești în Inteligența Artificială”
Dezbaterile de la Cambridge, pentru prima dată în România
Educație 17 Decembrie 2025, 15:10

Dezbaterile de la Cambridge, pentru prima dată în România

În 2026, România va găzdui pentru prima dată prestigiosul turneu de dezbateri pentru elevi „Cambridge Union Schools”,...

Dezbaterile de la Cambridge, pentru prima dată în România