
În perioada sărbătorilor de iarnă, Radio România Cultural propune un program special de vacanță, construit din voci esențiale ale culturii române și universale, premiere radiofonice, mari spectacole și muzică. În perioada 22 decembrie 2025 – 11 ianuarie...

Bradul de Crăciun, astăzi un element aproape indispensabil al sărbătorilor de iarnă, are o istorie mult mai veche și mai complexă decât pare la prima vedere. Dincolo de simbolistica religioasă actuală, acest obicei își are rădăcinile într-un amestec de...

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend. La Sala Radio sunteți invitați vineri la o seară specială de cântece internaționale de Crăciun și colinde românești (în orchestrația...

Pian, percuții, flaut, muzică electronică și live video...
Forum Apulum încheie un an de activitate intensă în cadrul...

La Divanul Gaudeamus – proiect realizat de Radio România Cultural și Observator Cultural – ediția dedicată relației dintre...

La Divanul Gaudeamus, în spațiul în care dialogul dintre literatură și contemporaneitate devine o formă de rezistență...

La prima ediție a Divanului Gaudeamus, proiect comun Radio România Cultural și Observator Cultural, moderat de Carmen Mușat...

Pe Divanul Gaudeamus, prozatorul Jan Cornelius a urcat la microfon pentru una dintre cele mai sclipitoare și amuzante...

Duminică, 7 decembrie, Divanul Gaudeamus – proiectul comun Radio România Cultural și Observator Cultural – a găzduit o...

Doina este glasul pe care românii îl folosesc de secole pentru a-și exprima dorul, tristețea, dragostea sau melancolia....

Cu mult înainte ca hărțile să despartă țări și popoare, când oamenii modelau în lut și ciopleau piatra, s-a născut un obicei...

În România există o tradiție veche de sute de ani, numită transhumanță. Ea înseamnă că păstorii, adică ciobanii, își duc...

Scoarța nu este doar un covor țesut la război, ci o poveste spusă fără cuvinte. În satele din România, femeile au țesut...

Colindatul este unul dintre acele ritualuri care nu doar că a supraviețuit secolelor, ci a devenit un simbol viu al...

Există locuri în care timpul nu se grăbește. În satele din Oltenia, cu câteva zile înainte de Rusalii, o tradiție misterioasă...

Imaginează-ți un cerc larg de feciori îmbrăcați în cămăși albe, strânse la mijloc cu brâie colorate din lână, pălării...

Ceramica de Horezu își are originile în nordul județului Vâlcea, în inima Țării Românești. Meșteșugul a cunoscut o dezvoltare...

Odinioară simboluri ale curților imperiale, caii lipițani sunt astăzi ambasadori ai unui patrimoniu cultural comun – o punte...

Cămașa cu altiță cusută manual, poartă pe ea semne străvechi care pot fi urmărite până în secolul al IV-lea î. Hr. Fiecare ie...

De ce „zboară” dopul de la sticla de șampanie și de ce „strălucesc” unele bomboane? Ce legătură este între apa carbogazoasă,...

Cum facem supa astfel încât să fie gustoasă și nutritivă? Când punem mierea în ceai fără să-i stricăm proprietățile? Și de ce...

Dacă ai crezut vreodată că gelurile, maioneza sau piftia sunt doar produse obișnuite ale bucătăriei, interviul cu Dan Vodnar...

Dan Vodnar, profesor de gastronomie moleculară și expert în știința alimentelor, lămurește astăzi, într-un nou episod din...

De ce se curăță ouăle mai ușor în apă rece? Cum se formează spuma de albuș? Și ce se întâmplă, de fapt, când se prinde...

Într-o nouă ediție a emisiunii Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar, specialist în Chimia Alimentelor, Gastronomie...

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof. Dan Vodnar, cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul în jurul...

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană, dar...

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și de ce...

În dialog cu Corina Negrea, profesorul Dan Vodnar, expert în biotehnologii alimentare explică concepte de chimie și nutriție...

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei senzații familiare?...

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri Profesorul Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor...

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de sodiu?...

Prof. dr. Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în această ediție a...

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul Dan Vodnar – specialist în știința alimentelor ne conduce, în...

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat controversat. Îl...

Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar –...

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei iute sau adăugăm sare pe o...

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce al unui măr copt? Într-un...

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din generație în...

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de la Facultatea de...

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău, asistent universitar și cercetător,...

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu...

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse...

Ana Maria Cocean, doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj,...

Sănătatea intestinală este din ce în ce mai importantă, iar cercetările despre probiotice au căpătat o atenție specială....

Dr. Silvia Amalia Nemeș este cercetător și cadru didactic asociat la Universitatea de Știință Agricolă și Medicină Veterinară...

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme...

Cât de des ne gândim la tărâțe ca la un superaliment? De cele mai multe ori, acestea sunt percepute ca simple fibre...

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia...

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o personalitate, prezentă...

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu Dan Vodnar , Profesor de Chimia...

În momentul în care facem un preparat în bucătărie, nu iese ceva, intervii cu un alt ingredient, ajustezi, adaugi, pui sare,...

La mai puțin de trei luni de la lansarea oficială, în octombrie 2025, Harta Literară și-a consolidat poziția în zona...

Romanul Intermezzo de Sally Rooney a fost pe locul I în Topul Curtea Veche Publishing/Ficțiune de la Gaudeamus 2025;...

S-a încheiat ediția Gaudeamus 2025, un târg în care Editura Corint s-a regăsit în mijlocul cititorilor. Anul acesta, lista...

Teatrul Mic anunță prima premieră oficială a anului 2026: DELTA de Leta Popescu, în regia lui Alexandru Dabija, cu...

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, 3 zile în septembrie, a fost selectat în prestigioasa secțiune...

O coproducție Teatrul Metropolis, CREART / Teatrelli și H.O.T Collective, dedicată universului sportului de performanță.

Dan Vasiliu este realizatorul podcastului EcoFrecvențe, „emisiunea de la Radio România Cultural, unde natura își face auzită...

Economia circulară funcționează ca un circuit continuu, în care materialele și produsele sunt menținute în uz cât mai mult...

Oare o s-AI placa ce i-am luat de Crăciun? Câți dintre noi nu ne punem această întrebare!... Ei bine, întrebarea asta și-a...

Sevrajul reprezintă, cumva, dependența fizică la substanța la care s-a ajuns să dezvoltăm dependență, spune, la Știința 360,...

La 36 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989, scriitorul Florin Iaru revine asupra unuia dintre cele mai dramatice episoade ale vieții sale: ziua de 21 decembrie, arestarea, bătaia și drumul spre Jilava. Invitat de Anca Mateescu, la Revista...

Într-o ediție specială transmisă de la Oradea, din Casa...
Oradea este adesea descrisă ca fiind un oraș frumos. Însă,...
În perioada sărbătorilor de iarnă, Radio România Cultural...

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend. La Sala Radio sunteți invitați vineri la o seară specială de cântece internaționale de Crăciun și colinde românești (în orchestrația...

Pian, percuții, flaut, muzică electronică și live video...
Recital extraordinar de pian, pe 19 ianuarie 2026, în Aula...
Luna decembrie transformă spațiile MINA – Museum of Immersive...

Din secolul al XVIII-lea, după ce zăcămintele de argint din regiunea Erzgebirge s-au epuizat, minerii s-au îndeletnicit cu...

La sfârșitul anilor 80, după moartea dictatorului Enver Hoxha, în inima Tiranei a fost ridicat un colos de beton și sticlă,...

Între stânci abrupte, de-a lungul unei succesiuni de defilee spectaculoase săpate de râul Guadalhorce, șerpuiește o potecă...

Bradul de Crăciun, astăzi un element aproape indispensabil al sărbătorilor de iarnă, are o istorie mult mai veche și mai...

Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României în colaborare cu Muzeul...

Sâmbătă, 6 decembrie, ora 17:00, la Standul Corint de la Gaudeamus

Născut în România duminică, 20 decembrie 2025, ora 16:00. Realizator, Mirela Nicolae

Născut în România duminică, 21 decembrie 2025, ora 16:00

În ediția din 14 decembrie 2025, ora 16:00, a emisiunii “Născut în România”, vă invităm la o întâlnire cu scriitoarea Roxana...

La Galeria Căminul Artei – parter și etaj – poate fi vizitată o expoziție cu tradiție, bogată și reprezentativă pentru arta...

Am pășit în atelierul Rodicăi Alexandrescu Slavu la sfârșitul lunii noiembrie 2025. Îi urmăream creația încă din 2017, când...

Expoziția PREZENTUL CONTINUU 1955–2025 a Filialei Deva a U.A.P. România, găzduită de Galeria Căminul Artei din Capitală, a...

Forum Apulum încheie un an de activitate intensă în cadrul programului prin care lideri civici din Bacău, Constanța, Craiova,...

Universitatea Politehnica București derulează, începând din acest an și până în 2029, proiectul Hub-ul Român de Inteligență...

În 2026, România va găzdui pentru prima dată prestigiosul turneu de dezbateri pentru elevi „Cambridge Union Schools”,...