Ascultă Radio România Cultural Live

Regina Maria – primul brand feminin al României moderne
Produs de Radio România 29 Octombrie 2025, 13:47

Regina Maria – primul brand feminin al României moderne

La 150 de ani de la nașterea Reginei Maria, Orașul Vorbește cu Sandra Ecobescu, președinta Fundației Calea Victoriei, despre suverana care a modelat nu doar istoria României, ci și imaginea ei în lume. „Mi se pare nu doar că a fost atunci o...

Regina Maria – primul brand feminin al României moderne
La 150 de ani de la nașterea Reginei Maria – Teatrul Național Radiofonic înregistrează spectacolul „MARIA – Regina tuturor românilor” cu Liana Ceterchi
Teatru și film 29 Octombrie 2025, 07:27

La 150 de ani de la nașterea Reginei Maria – Teatrul Național Radiofonic înregistrează spectacolul „MARIA – Regina tuturor românilor” cu Liana Ceterchi

Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria, una dintre cele mai marcante personalități ale istoriei României, Teatrul Național Radiofonic anunță înregistrarea și difuzarea spectacolului „MARIA – Regina tuturor românilor”, un omagiu...

La 150 de ani de la nașterea Reginei Maria – Teatrul Național Radiofonic înregistrează spectacolul „MARIA – Regina tuturor românilor” cu Liana Ceterchi

Știrile zilei

Violonistul Gabriel Croitoru - 60 de ani - Concert aniversar la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 29 Octombrie 2025, 11:00

Violonistul Gabriel Croitoru - 60 de ani - Concert aniversar la Ateneul Român

Pe 4 noiembrie, de la ora 19:00, publicul Ateneului Român este invitat la o seară specială: violonistul Gabriel Croitoru își sărbătorește cei 60 de ani printr-un concert extraordinar alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, condusă de dirijorul...

Violonistul Gabriel Croitoru - 60 de ani - Concert aniversar la Ateneul Român
Radu Negrescu-Suțu: „A fost o izbândă. Ne-am învins frica"
Martorii Paștelui 29 Octombrie 2025, 13:29

Radu Negrescu-Suțu: „A fost o izbândă. Ne-am învins frica"

Pe 2 octombrie 2025, Paul Goma ar fi împlinit 90 de ani. Radu...

Radu Negrescu-Suțu: „A fost o izbândă. Ne-am învins frica"
Teatru și film 29 Octombrie 2025, 13:08

Începe Dracula Film Festival 2025

Cea de-a XIII-a editie a Dracula Film Festival se desfasoara...

Începe Dracula Film Festival 2025

Ultima oră

Simin Aysel Florescu: Toate studiile clinice făcute pe vaccinul antirujeolic au arătat că cel mai bun răspuns din punct de vedere imunologic la vaccin se obține peste vârsta de nouă luni

Simin Aysel Florescu: Toate studiile clinice făcute pe vaccinul antirujeolic au arătat că cel mai bun răspuns din punct de vedere imunologic la vaccin se obține peste vârsta de nouă luni

Constantin Damov:  La indicele de circularitate al economiei, România este undeva sub 2% (...) Media europeană este undeva 13-14%, iar campioni sunt cei din Olanda, cu 33-35%

Constantin Damov:  La indicele de circularitate al economiei, România este undeva sub 2% (...) Media europeană este undeva 13-14%, iar campioni sunt cei din Olanda, cu 33-35%

Soare peste Auschwitz.  Aporiile Holocaustului și arta biopolitică

Soare peste Auschwitz.  Aporiile Holocaustului și arta biopolitică

Premiera documentarului „Fluturi de noapte”: Marina Voica, între nostalgie și refuzul de a îmbătrâni

Premiera documentarului „Fluturi de noapte”: Marina Voica, între nostalgie și refuzul de a îmbătrâni

Design românesc la Viena: FactoryLab by Mezanin Market face primul pas internațional la BLICKFANG Viena

Design românesc la Viena: FactoryLab by Mezanin Market face primul pas internațional la BLICKFANG Viena

Olimpia Melinte, în rolul principal într-un nou film italian:  Làstima

Olimpia Melinte, în rolul principal într-un nou film italian:  Làstima
Mai multe...

150 de ani de la nașterea Reginei Maria

Regina Maria, între două lumi: copilăria britanică și destinul românesc
150 de ani de la nașterea Reginei Maria 28 Octombrie 2025, 10:41

Regina Maria, între două lumi: copilăria britanică și destinul românesc

La 150 de ani de la nașterea Reginei Maria, Radio România Cultural îi dedică o săptămână specială acestei figuri emblematice...

Regina Maria, între două lumi: copilăria britanică și destinul românesc
Regina Maria: între mit și realitate – o lecție despre curaj, eleganță și leadership
150 de ani de la nașterea Reginei Maria 28 Octombrie 2025, 10:43

Regina Maria: între mit și realitate – o lecție despre curaj, eleganță și leadership

La 150 de ani de la nașterea Reginei Maria, Radio România Cultural i-a dedicat o săptămână întreagă unei figuri feminine care...

Regina Maria: între mit și realitate – o lecție despre curaj, eleganță și leadership
Regina Maria – curaj, eleganță și devotament
150 de ani de la nașterea Reginei Maria 28 Octombrie 2025, 10:45

Regina Maria – curaj, eleganță și devotament

La 150 de ani de la nașterea Reginei Maria, Radio România Cultural îi dedică o serie de emisiuni care readuc în atenția...

Regina Maria – curaj, eleganță și devotament
Regina Maria – între artă, destin și moștenirea inimii
150 de ani de la nașterea Reginei Maria 28 Octombrie 2025, 10:46

Regina Maria – între artă, destin și moștenirea inimii

În anul în care se împlinesc 150 de ani de la nașterea Reginei Maria, Radio România Cultural îi aduce un omagiu uneia dintre...

Regina Maria – între artă, destin și moștenirea inimii
Regina Maria - de la suverană, la artistă
150 de ani de la nașterea Reginei Maria 28 Octombrie 2025, 08:25

Regina Maria - de la suverană, la artistă

O personalitate complexă, simbol al curajului, al sensibilității și al unei viziuni artistice aparte, Regina Maria nu a fost...

Regina Maria - de la suverană, la artistă

Comorile Cimitirului Bellu

Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 1: Familiile Poroineanu și Izvoran
Comorile Cimitirului Bellu 27 Octombrie 2025, 11:32

Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 1: Familiile Poroineanu și Izvoran

În inima Bucureștiului, dincolo de zidurile tăcute ale Cimitirului Bellu, se ascunde o veritabilă galerie de artă în aer...

Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 1: Familiile Poroineanu și Izvoran
Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 2: Prozatoarea Cora Irineu și poetul Ștefan Octavian Iosif
Comorile Cimitirului Bellu 27 Octombrie 2025, 11:47

Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 2: Prozatoarea Cora Irineu și poetul Ștefan Octavian Iosif

Cimitirul Bellu nu este doar un loc al tăcerii, ci un adevărat templu al memoriei și al artei. Printre monumente sculptate și...

Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 2: Prozatoarea Cora Irineu și poetul Ștefan Octavian Iosif
Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 3:  Alexandru Izvoran
Comorile Cimitirului Bellu 27 Octombrie 2025, 11:50

Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 3: Alexandru Izvoran

Plimbarea noastră prin Cimitirul Bellu continuă. Departe de a fi doar un loc al tăcerii, Bellu rămâne un spațiu al memoriei,...

Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 3: Alexandru Izvoran
Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 4: Povestea baronesei Maria Ruckman și arhanghelii familiei Angelescu
Comorile Cimitirului Bellu 27 Octombrie 2025, 11:53

Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 4: Povestea baronesei Maria Ruckman și arhanghelii familiei Angelescu

Cimitirul Bellu își deschide din nou porțile pentru o nouă plimbare printre povești, simboluri și destine. Teologul și...

Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 4: Povestea baronesei Maria Ruckman și arhanghelii familiei Angelescu
Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 5: Familia Dalles
Comorile Cimitirului Bellu 27 Octombrie 2025, 12:04

Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 5: Familia Dalles

După episoadele dedicate tristeților de piatră și zâmbetelor enigmatice, încheiem această serie cu un capitol luminos – Forme...

Comorile Cimitirului Bellu - Episodul 5: Familia Dalles

Știință cu sare și piper

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Știință 15 Octombrie 2025, 14:31

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof. Dan Vodnar, cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul în jurul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană, dar...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și de ce...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea, profesorul Dan Vodnar, expert în biotehnologii alimentare explică concepte de chimie și nutriție...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei senzații familiare?...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri Profesorul Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de sodiu?...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr. Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în această ediție a...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul Dan Vodnar – specialist în știința alimentelor ne conduce, în...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat controversat. Îl...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar –...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei iute sau adăugăm sare pe o...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce al unui măr copt? Într-un...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din generație în...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Știință cu sare și piper 11 Aprilie 2025, 11:30

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de la Facultatea de...

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Știință cu sare și piper 04 Aprilie 2025, 14:30

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău, asistent universitar și cercetător,...

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Știință cu sare și piper 28 Martie 2025, 11:42

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu...

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Știință cu sare și piper 21 Martie 2025, 06:33

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse...

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
Știință cu sare și piper 14 Martie 2025, 10:21

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”

Ana Maria Cocean, doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj,...

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor
Știință cu sare și piper 07 Martie 2025, 11:04

De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor

Sănătatea intestinală este din ce în ce mai importantă, iar cercetările despre probiotice au căpătat o atenție specială....

De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor
Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Știință cu sare și piper 28 Februarie 2025, 14:30

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”

Dr. Silvia Amalia Nemeș este cercetător și cadru didactic asociat la Universitatea de Știință Agricolă și Medicină Veterinară...

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Știință cu sare și piper 21 Februarie 2025, 13:11

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme...

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Știință cu sare și piper 14 Februarie 2025, 12:09

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”

Cât de des ne gândim la tărâțe ca la un superaliment? De cele mai multe ori, acestea sunt percepute ca simple fibre...

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Știință cu sare și piper 08 Februarie 2025, 10:15

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia...

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Știință cu sare și piper 31 Ianuarie 2025, 10:53

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o personalitate, prezentă...

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Știință cu sare și piper 24 Ianuarie 2025, 14:05

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu Dan Vodnar , Profesor de Chimia...

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Știință cu sare și piper 17 Ianuarie 2025, 12:55

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”

În momentul în care facem un preparat în bucătărie, nu iese ceva, intervii cu un alt ingredient, ajustezi, adaugi, pui sare,...

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Ascultă live

Ascultă live

00:30 - 01:00
Vorba de cultură (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
00:00 - 01:00
Espańol 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
00:05 - 01:00
Nopţile Radio România Actualităţi (selecţiuni) (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 01:00
VREM SĂ ȘTII
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 05:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri

Literatură

„Draga mea Missy” – o carte-eveniment dedicată Reginei Maria, la 150 de ani de la nașterea sa
Literatură 28 Octombrie 2025, 14:15

„Draga mea Missy” – o carte-eveniment dedicată Reginei Maria, la 150 de ani de la nașterea sa

„Corespondența istorică este o formă distinctă de literatură și de istorie privată. În aceste pagini, dialogul mamă‑fiică...

„Draga mea Missy” – o carte-eveniment dedicată Reginei Maria, la 150 de ani de la nașterea sa
Tracy Chevalier la Radio România Cultural
Literatură 27 Octombrie 2025, 13:51

Tracy Chevalier la Radio România Cultural

Tracy Chevalier este autoarea bestsellerului „Fata cu cercel de perlă”, o carte-fenomen, care s-a vîndut în peste 5 milioane...

Tracy Chevalier la Radio România Cultural
Radu Paraschivescu: „Acul de aur și ochii Glorianei e o carte care, poate, decolează un pic mai greu dar, odată așternută drumului, povestea se ține bine”
Literatură 26 Octombrie 2025, 08:04

Radu Paraschivescu: „Acul de aur și ochii Glorianei e o carte care, poate, decolează un pic mai greu dar, odată așternută drumului, povestea se ține bine”

Anca Mateescu a stat de vorbă, la Revista Literară Radio, cu scriitorul Radu Paraschivescu, care citește, în această...

Radu Paraschivescu: „Acul de aur și ochii Glorianei e o carte care, poate, decolează un pic mai greu dar, odată așternută drumului, povestea se ține bine”

Teatru și film

Premiera documentarului „Fluturi de noapte”: Marina Voica, între nostalgie și refuzul de a îmbătrâni
Teatru și film 29 Octombrie 2025, 13:59

Premiera documentarului „Fluturi de noapte”: Marina Voica, între nostalgie și refuzul de a îmbătrâni

„Fluturi de noapte”, documentarul de debut al regizorului Andrei Ștefan Răuțu, va avea premiera pe 27 noiembrie la Muzeul...

Premiera documentarului „Fluturi de noapte”: Marina Voica, între nostalgie și refuzul de a îmbătrâni
Olimpia Melinte, în rolul principal într-un nou film italian:  Làstima
Teatru și film 29 Octombrie 2025, 13:55

Olimpia Melinte, în rolul principal într-un nou film italian:  Làstima

Actrița Olimpia Melinte joacă rolul principal în Làstima, al doilea film de ficțiune al regizorului italian Mario Piredda....

Olimpia Melinte, în rolul principal într-un nou film italian:  Làstima
Începe Dracula Film Festival 2025
Teatru și film 29 Octombrie 2025, 13:08

Începe Dracula Film Festival 2025

Cea de-a XIII-a editie a Dracula Film Festival se desfasoara la Brasov, intre 29 octombrie si 2 noiembrie, transformand...

Începe Dracula Film Festival 2025

Știință

Simin Aysel Florescu: Toate studiile clinice făcute pe vaccinul antirujeolic au arătat că cel mai bun răspuns din punct de vedere imunologic la vaccin se obține peste vârsta de nouă luni
Știință 29 Octombrie 2025, 16:04

Simin Aysel Florescu: Toate studiile clinice făcute pe vaccinul antirujeolic au arătat că cel mai bun răspuns din punct de vedere imunologic la vaccin se obține peste vârsta de nouă luni

Vaccinarea antirujeolică este, ca toate vaccinurile copilăriei, în grijă medicului de familie.Prima doză este la vârsta de un...

Simin Aysel Florescu: Toate studiile clinice făcute pe vaccinul antirujeolic au arătat că cel mai bun răspuns din punct de vedere imunologic la vaccin se obține peste vârsta de nouă luni
Constantin Damov:  La indicele de circularitate al economiei, România este undeva sub 2% (...) Media europeană este undeva 13-14%, iar campioni sunt cei din Olanda, cu 33-35%
Știință 29 Octombrie 2025, 15:40

Constantin Damov:  La indicele de circularitate al economiei, România este undeva sub 2% (...) Media europeană este undeva 13-14%, iar campioni sunt cei din Olanda, cu 33-35%

România, în schimb, are șanse foarte mari să crească rapid nivelul de circularitate. Una dintre problemele noastre este că...

Constantin Damov:  La indicele de circularitate al economiei, România este undeva sub 2% (...) Media europeană este undeva 13-14%, iar campioni sunt cei din Olanda, cu 33-35%
Alexandru Laibăr: România trebuie să accelereze activitățile de colectare separată
Știință 28 Octombrie 2025, 16:46

Alexandru Laibăr: România trebuie să accelereze activitățile de colectare separată

Criza derivă din mai multe aspecte de pe piața plasticului, spune Alexandru Laibăr, Director Executiv CERC - Coaliția pentru...

Alexandru Laibăr: România trebuie să accelereze activitățile de colectare separată
Evoluții ale Internetului determinate de descentralizare, securitate și conținutul traficului - la RITE 2025
Știință 28 Octombrie 2025, 14:42

Evoluții ale Internetului determinate de descentralizare, securitate și conținutul traficului - la RITE 2025

Evoluții ale Internetului determinate de descentralizare, securitate și conținutul traficului este tema de anul acesta a...

Evoluții ale Internetului determinate de descentralizare, securitate și conținutul traficului - la RITE 2025

Produs de Radio România

Regina Maria – primul brand feminin al României moderne
Produs de Radio România 29 Octombrie 2025, 13:47

Regina Maria – primul brand feminin al României moderne

La 150 de ani de la nașterea Reginei Maria, Orașul Vorbește cu Sandra Ecobescu, președinta Fundației Calea Victoriei, despre suverana care a modelat nu doar istoria României, ci și imaginea ei în lume. „Mi se pare nu doar că a fost atunci o...

Regina Maria – primul brand feminin al României moderne
Radio România Cultural o omagiază pe Regina Maria, la 150 de ani de la naștere
Produs de Radio România 28 Octombrie 2025, 07:32

Radio România Cultural o omagiază pe Regina Maria, la 150 de ani de la naștere

Mâine, 29 octombrie, se împlinesc 150 de ani de la nașterea...

Radio România Cultural o omagiază pe Regina Maria, la 150 de ani de la naștere
Produs de Radio România 27 Octombrie 2025, 15:29

În săptămâna Halloween, Radio România Cultural a lansat seria documentară „Comorile Cimitirului Bellu” 

Radio România Cultural invită ascultătorii într-o călătorie...

În săptămâna Halloween, Radio România Cultural a lansat seria documentară „Comorile Cimitirului Bellu” 
Produs de Radio România 25 Octombrie 2025, 06:59

Texte şi pretexte ‒ dr. David Berceli şi metoda TRE (Tension & Trauma releasing Exercise)

Invitat: organizatorul de evenimente culturale Sorin Lucaci....

Texte şi pretexte ‒ dr. David Berceli şi metoda TRE (Tension & Trauma releasing Exercise)

Muzică, dans și arte

Design românesc la Viena: FactoryLab by Mezanin Market face primul pas internațional la BLICKFANG Viena
Muzică-Dans-Arte 29 Octombrie 2025, 13:57

Design românesc la Viena: FactoryLab by Mezanin Market face primul pas internațional la BLICKFANG Viena

În mai puțin de un an de la lansare, FactoryLab by Mezanin Market își face debutul internațional la BLICKFANG Vienna, unul dintre cele mai importante târguri de design din Europa, găzduit de MAK – Museum of Applied Arts, între 7 și 9 noiembrie 2025. La...

Design românesc la Viena: FactoryLab by Mezanin Market face primul pas internațional la BLICKFANG Viena
Ediția nr. 20 a Festivalului SoNoRo – „Rapsodia Română” începe vineri, 31 octombrie 2025 și va continua în București până în 9 noiembrie
Muzică-Dans-Arte 29 Octombrie 2025, 13:12

Ediția nr. 20 a Festivalului SoNoRo – „Rapsodia Română” începe vineri, 31 octombrie 2025 și va continua în București până în 9 noiembrie

Festivalul SoNoRo începe vineri, 31 octombrie 2025, cu un...

Ediția nr. 20 a Festivalului SoNoRo – „Rapsodia Română” începe vineri, 31 octombrie 2025 și va continua în București până în 9 noiembrie
Muzică-Dans-Arte 29 Octombrie 2025, 11:00

Violonistul Gabriel Croitoru - 60 de ani - Concert aniversar la Ateneul Român

Pe 4 noiembrie, de la ora 19:00, publicul Ateneului Român...

Violonistul Gabriel Croitoru - 60 de ani - Concert aniversar la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 28 Octombrie 2025, 14:48

Muzeul Național Cotroceni anunță un nou format de vizitare pentru zilele de sâmbătă și duminică, valabil începând cu data de 1 noiembrie 2025

În perioada sezonului rece, accesul în spațiile exterioare...

Muzeul Național Cotroceni anunță un nou format de vizitare pentru zilele de sâmbătă și duminică, valabil începând cu data de 1 noiembrie 2025

Călătorii

Turning Torso – Turnul răsucit din Malmö (Suedia)
Călătorii 03 Octombrie 2025, 13:07

Turning Torso – Turnul răsucit din Malmö (Suedia)

Proiectat de arhitectul spaniol Santiago Calatrava și finalizat în 2005, Turning Torso a fost primul zgârie-nori cu formă...

Turning Torso – Turnul răsucit din Malmö (Suedia)
Ținutul Buzăului, pe harta digitală a lumii
Călătorii 02 Octombrie 2025, 15:45

Ținutul Buzăului, pe harta digitală a lumii

Răzvan-Gabriel Popa: „Este o platformă foarte prestigioasă, ne pune acolo cu foarte multe muzee și obiective importante....

Ținutul Buzăului, pe harta digitală a lumii
Yakushima (Japonia) – Insula Prințesei Mononoke
Călătorii 26 Septembrie 2025, 08:08

Yakushima (Japonia) – Insula Prințesei Mononoke

Pe insula Yakushima, plouă aproape zilnic, în averse sau torențial. Când nu plouă, burnițează. Localnicii glumesc, spunând că...

Yakushima (Japonia) – Insula Prințesei Mononoke

Istorie Filozofie Psihologie

Soare peste Auschwitz.  Aporiile Holocaustului și arta biopolitică
Istorie-filozofie-psihologie 29 Octombrie 2025, 14:03

Soare peste Auschwitz.  Aporiile Holocaustului și arta biopolitică

Sunt evenimente din istoria omenirii care, prin inimaginabilul lor, marchează, totodată, rupturi în modul în care gândim...

Soare peste Auschwitz.  Aporiile Holocaustului și arta biopolitică
Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Despre frumusețe, inteligență și patriotism, Regina Maria
Istorie-filozofie-psihologie 28 Octombrie 2025, 06:54

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Despre frumusețe, inteligență și patriotism, Regina Maria

marți 28 octombrie 2025, ora 21.10 Invitată, acad. Georgeta Filitti. Realizator, Dan Manolache. Frumusețe, inteligență,...

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Despre frumusețe, inteligență și patriotism, Regina Maria
Adaptarea la grădiniță – Introspecții, duminică, 26 octombrie 2025, ora 18.30
Istorie-filozofie-psihologie 24 Octombrie 2025, 15:33

Adaptarea la grădiniță – Introspecții, duminică, 26 octombrie 2025, ora 18.30

„Copilul are nevoie ca intrarea sa la grădiniță sa fie tratată cu răbdare, cu căldură și înțelegere de către familie.”...

Adaptarea la grădiniță – Introspecții, duminică, 26 octombrie 2025, ora 18.30

Născut în România

Otilia Tunaru, bibliotecară stabilită în Canada: ”Capitalismul triază la sânge”
Născut în România 26 Octombrie 2025, 08:00

Otilia Tunaru, bibliotecară stabilită în Canada: ”Capitalismul triază la sânge”

A plecat peste ocean în 2002, pe când avea 29 de ani și era lider sindical la Biblioteca Națională a României. În Canada, a...

Otilia Tunaru, bibliotecară stabilită în Canada: ”Capitalismul triază la sânge”
"Eu sint o persoană serioasă. Dacă accept un job, îl fac." - Gianina Tabără din Marea Britanie, inginerul aerospațial care a ales o carieră în bancă, apoi s-a îndrăgostit de taximetrie și, mai nou, excelează în cofetărie
Născut în România 22 Octombrie 2025, 06:00

"Eu sint o persoană serioasă. Dacă accept un job, îl fac." - Gianina Tabără din Marea Britanie, inginerul aerospațial care a ales o carieră în bancă, apoi s-a îndrăgostit de taximetrie și, mai nou, excelează în cofetărie

Gianina Tabără a absolvit masteratul și studiile universitare în domeniul ingineriei aerospațiale la Universitatea...

"Eu sint o persoană serioasă. Dacă accept un job, îl fac." - Gianina Tabără din Marea Britanie, inginerul aerospațial care a ales o carieră în bancă, apoi s-a îndrăgostit de taximetrie și, mai nou, excelează în cofetărie
Otilia Ruxandra Cristea: „Nu mă văd făcând altceva decât medicină veterinară. Și nu știu dacă o să mă pot retrage”
Născut în România 18 Octombrie 2025, 00:46

Otilia Ruxandra Cristea: „Nu mă văd făcând altceva decât medicină veterinară. Și nu știu dacă o să mă pot retrage”

Empatie, iubire și responsabilitate - lumea văzută prin ochii unui medic veterinar. Cam despre asta e vorba în povestea...

Otilia Ruxandra Cristea: „Nu mă văd făcând altceva decât medicină veterinară. Și nu știu dacă o să mă pot retrage”

Exclusiv online

"Reflexul" parasocial al generației Z
GenZ Podcast 25 Octombrie 2025, 12:51

"Reflexul" parasocial al generației Z

Explorăm astăzi alături de Smaranda emergența, accelerarea și implicațiile relaționării parasociale ce afectează realitatea...

"Reflexul" parasocial al generației Z
Privitorii vor descoperi crâmpeie de viață
Amintiri cu şi despre artişti plastici 25 Octombrie 2025, 12:29

Privitorii vor descoperi crâmpeie de viață

Pictura Corneliei Victoria Dedu surprinde sub stări emoționale diferite, peisaje, scene de gen și compoziții care tind spre...

Privitorii vor descoperi crâmpeie de viață
„Chivot” - o expoziție semnată Violeta Carp, unde arta devine punte între divin și uman, între trecut și prezent
Amintiri cu şi despre artişti plastici 16 Octombrie 2025, 19:36

„Chivot” - o expoziție semnată Violeta Carp, unde arta devine punte între divin și uman, între trecut și prezent

Picturile și miniaturile artistei îmbină rafinamentul caligrafiei cu forța expresivă a culorii, conturând un univers vizual...

„Chivot” - o expoziție semnată Violeta Carp, unde arta devine punte între divin și uman, între trecut și prezent

Educație

Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită la București: un moment de referință în istoria spirituală a României
Educație 26 Octombrie 2025, 13:45

Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită la București: un moment de referință în istoria spirituală a României

Pe 26 octombrie 2025, a avut loc sfinţirea picturii interioare a Catedralei Naţionale din Bucureşti, cunoscută oficial drept...

Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită la București: un moment de referință în istoria spirituală a României
România celebrează, la UNESCO, încheierea unei misiuni diplomatice istorice printr-o mare Gală de folclor
Educație 22 Octombrie 2025, 10:54

România celebrează, la UNESCO, încheierea unei misiuni diplomatice istorice printr-o mare Gală de folclor

Joi, 23 octombrie 2025, de la ora 19:00, la sediul UNESCO din Paris, Primăria Municipiului București prin CREART, în...

România celebrează, la UNESCO, încheierea unei misiuni diplomatice istorice printr-o mare Gală de folclor
Alchimie și cunoașterea sinelui la festivalul Solisis
Educație 21 Octombrie 2025, 11:52

Alchimie și cunoașterea sinelui la festivalul Solisis

Festivalul Solisis se desfășoară anul acesta online. Între 7 și 9 noiembrie invitați de marcă vor vorbi despre descoperirea...

Alchimie și cunoașterea sinelui la festivalul Solisis